DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.878,86 1.572
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 12°

Bu hataları da mı görmediniz?

Son Güncelleme :

01 Aralık 2020 - 11:16

Tekirdağ merkez Süleymanpaşa İlçesi Tarihi Tekirdağ Valiliği önünde bulunan Atatürk Anıtı’nın kaidesindeki yazım hataları tepki çekiyor. Yıllardır kaidesindeki hataların düzeltilmeyişine vatandaşlar tepki gösterirken, Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün duruma tepkisiz kalması ise ‘pes’ dedirtiyor. Göreve geldiğinden beri Tekirdağ’daki anıtlarla ilgilenmediği tarihçiler tarafından belirtilen İl Kültür ve Turizm Müdür V. Ahmet Hacıoğlu’nun Atatürk anıtına el atması bekleniyor.

İMLA HATALARI DA YILLARDIR DÜZELTİLMEDİ

Türkiye’nin ilk heykeltıraşı olan ve Atatürk’ün canlı olarak bire bir heykelini yapan Kenan Ali Yontunç’un Atatürk’ün birebir şeklindeki mermer heykeli yıpranması nedeniyle kopyası yapılarak Tekirdağ Valiliği önüne konmuştu. Heykelin orjinali ise Süleymanpaşa ilçesindeki Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde korumaya alınarak sergileniyor. Öte yandan Tekirdağ Valiliği önünde bulunan replika Heykelin kaidesindeki imla hataları da yıllardır düzeltilmedi.

Anıtın mermer kaidesinde Atatürk ‘ün Gençliğe Hitabesi’ndeki 11 imla hatası ve son cümledeki alt satıra geçen ‘damarlarındaki’ sözcüğünün ayrımındaki belirgin hata vatandaşların tepkisini çekiyor. Ayrıca yazıda “mevcuttur” sözcüğü de “mevcüttür” şeklinde yazılmış durumda. Gençliğe hitabenin anlam bütünlüğünü bozan hatalar yıllardır göz önünde olmasına rağmen düzeltilmedi.

“Ey Türk Gençliği!

Birinci Vazifen; Türk İstiklalini, Türk Cumhuriyetini,

İlelebet, Muhafaza ve Müdafaa Etmektir.

Mevcudiyetinin ve İstikbalinin Yegâne temeli budur.

Bu temel, senin, en kıymetli hazinendir.

Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur.”

NOKTALAMA İŞARETLERİNDEKİ HATALAR GÖZLERDEN KAÇMADI

Yazması gereken anıtın kaidesinde noktalama işaretlerindeki hatalar gözlerden kaçmıyor. Zaten kopya olarak yapılan anıtın mermer kaidesinin değiştirilerek imla hatalarını giderilmesi gerekiyor.

İmla hataları konusunda Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdür V. Ahmet Hacıoğlu ve personelinin anıttaki hataları düzelttirmek için çalışma yapması gerektiğini dile getiren vatandaşlar; “Tekirdağ’ın en önemli noktasında, önünde törenler yapılan Atatürk anıtındaki hatalar yıllardır düzeltilmemiş. Başta Tekirdağ İl Kültür Turizm Müdürlüğü olmak üzere Tekirdağ Valiliği yetkilileri bu hatayı düzeltmeli. Anıtın kaidesi yenilenerek noktalama işaretlerine dikkat edilmeli ve imla hataları giderilmeli.” dediler.

Habertrak/Zekiye Türkkan