DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.510,86 -0.375
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 11°

Bu sivrisinek Tekirdağ’da görüldü

Son Güncelleme :

26 Temmuz 2021 - 13:57

Tekirdağ’da görüldü

Bu sivrisinek ölümcül virüsleri taşıyabiliyor

Son günlerde İstanbul’da görülen Asya Kaplan sivri sineği, Tekirdağ’da da görüldü. Asya kaplan sivri sineğinin insanlardan kan emerek bazı virüslere neden olabileceği belirtildi.

Asya kaplan sivri sineği; Dang Ateşi Virüsü, Batı Nil Virüsü, Sarı Humma Virüsü, Zika Virüsü ve Chikungunza Ateşi gibi hastalıkların patojenlerini taşıya bilme potansiyeline sahip.

Türkiye’nin Artvin, Bursa, Çanakkale, Düzce, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Giresun, Ordu, Rize, Sakarya, Trabzon ve Tekirdağ başta olmak üzere birçok ilde Asya Kaplan Sivri sineğine rastlandığı açıklandı. Türkiye de henüz hastalık taşıyıcısı olduğu tespit edilmeyen Asya Kaplan sivri sineğinin yurt dışı kaynaklı olabileceği belirtiliyor. Asya kaplan sivri sineğinin artan seyahatler ve gemi taşımacılığıyla ülkeye girdiği tahmin ediliyor.

Asya kaplan sivrisineği veya Aedes albopictus; Güneydoğu Asya’ya özgü, gövdesinde ve bacaklarında bulunan beyaz renkli şeritlerle diğer türlerden ayırt edilebilen, kan emici bir sivrisinek türü. Bu sivrisinek türü, insanlar başta olmak üzere, köpek ve kuş gibi hayvanlardan beslenebilir. Özellikle son yıllarda, kıtalararası gümrük mallarının taşınması ve ulaşım imkanlarının gelişmesi sonucu, Asya kaplan sivrisineği de sadece Güneydoğu Asya’da sınırlı kalmayarak başta Avrupa olmak üzere diğer Batı ülkelerine doğru yayılım gösterdi. Asya kaplan sivrisineğinin sağlık açısından tehlikeli olmasının en büyük sebebi bu sivrisineğin ısırığıyla bazı ciddi viral enfeksiyonların insanlara geçme ihtimalinin bulunması. Bu enfeksiyonlar, insanda çok ciddi hastalıklara neden olan ve sivrisineğin diğer bölgelere yayılmasından önce genellikle karşılaşılmayan türden enfeksiyonlar. Bu enfeksiyonlar arasında Dang ateşi (Dengue Fever) virüsü, Batı Nil virüsü, Sarı Humma virüsü, Zika virüsü ve Chikungunya virüsü yer almakta.