DOLAR 32,2234 % -0.11
EURO 34,9331 % 0.17
GRAM ALTIN 2.444,47 % 0,49
ÇEYREK A. 3.996,71 % 0,49
BITCOIN 61.180,01 0.417
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

BÜYÜKŞEHİRDE İHALELER PAS MI EDİLİYOR?

Son Güncelleme :

21 Kasım 2017 - 11:08

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nde özellikle bazı firmalara sürekli olarak iş verilmeye çalışıldığı iddiaları gündeme bomba gibi düştü.

İddialara göre, büyük rakamların söz konusu olduğu ihaleler  için  belli firmaların önünün açıldığı savunuluyor..

Peki Nasıl Bir Yöntem İzleniyor?

Bir başka iddia ise ihalelerde ki yöntemle alakalı. İddialara göre; ilk önce dikkat çekmemek için önce en şeffaf ihale yöntemi olarak bilinen açık ihale yöntemine başvuruluyor. (4734 sayılı kanunun 19. Maddesi) Bu ihalede eğer şartname adrese teslim yapılmamışsa herkesin girebildiği bir ihale olma özelliği taşıyor. Ancak bu ihale, ihalenin iptal olması için gerekli bazı şartlar oluşturulup bir şekilde iptal edilmesi sağlanıyor. Daha sonra pazarlık usulü yapılan ihale ile sadece idarenin belirlediği firmalar ihaleye katılıyor.

Sonra Pazarlık Usulü Yöntemiyle ihaleler Pas mı Ediliyor?

Konuşulanlara göre; şartnamenin hazırlanması ve açık ihalenin iptalinin sağlanmasının ardından asıl planlanan icraata geçiliyor. Pazarlık Usulü ihale ile herkesin giremeyeceği sadece idare tarafından belirlenen ve pazarlık usulü ile yapılacak olan ihale yöntemi olan 21 B yöntemi ile ihaleler gerçekleştiriliyor.

Oysa 21B’nin uygulanabilmesi için, Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması gibi şartlar var.

Peki bu ihalelerin gerçekleştiği dönemlerde can kaybı mı var? Salgın mı var? Doğal Afet mi var? ve ya her işin yapılacağı tarih ve süre belli olduğu halde idare tarafından ön görülemeyen durumlar mı var?

Bunların hiç birisi olmadığına göre Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin belli daire başkanlıklarında işler birilerine peşkeş mi çekiliyor? Sorusu akıllara geliyor.

ADI ÇEVRE KORUMA AMA İHALESİ KOKUYOR

Örneğin Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre Koruma Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen 2016/430650 nolu Demirli Katı atık ve düzenli depolama tesisi ile 5 adet düzensiz döküm sahası işletilmesi ve çöp sızıntı suyunun nakli ve ilaçlama ihalesi açık bir ihale iken bir kılıfına uydurulup iptal ediliyor. Ve daha sonra ortada yukarıda belirttiğimiz hiçbir koşul olmamasına rağmen 2016/586770 nolu ihale 21’ B yöntemiyle yapılıyor ve ihaleyi ………….. Çevre Yönetimi isimli bir firma alıyor.

Bir süre sonra da yine aynı daire başkanlığınca aynı iş, bu kez 2017/33998 no ile yine ihale ediliyor. Ve ne tesadüftür ki açık ihale yine iptal oluyor. Daha sonra  21’B (pazarlık usulü ihale) ile ilgili şartlar oluşmamasına rağmen yine pazarlık usulü ihale yapılıyor ve2017/12400 nolu ihaleyi yine ne tesadüftür ki  aynı firma alıyor. İki ihalenin yaklaşık bedeli ise 2 buçuk milyon TL.

İHALEYE DAHİL EDİLMEK İSTENEN VEYA GİRMESİ ENGELLENMEK İSTENEN FİRMALAR MI VAR ?

Ayrıca İlk iptal olan ihalede tam üç kez zeyilname yayımlandığı tespit edilirken bu yayımlanan zeyilnameler ile ihalenin sürecinin değiştirilmeye çalışıldığı iddia ediliyor. İhale sürecinde bu kadar çok zeyilname yayımlanmış olması ise ihalenin işaret edeceği firmamı var veya dışarıda bırakmak istenen firmamı var? Sorularını akıllara getiriyor.

(Zeyilname: Teklif ve başvuruların hazırlanmasını etkileyebilecek maddi veya teknik değişiklikler anlamına gelmektedir.)

ALBAYRAK’A YAKIN KULİS BEKLENİYOR

Yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından Kadir Albayrak’ın Büyükşehir Belediyesi’nde hakimiyetini yitirdiği dilden dile dolaşırken, Albayrak’tan habersiz yapılan işlerin ise Kadir Albayrak’ın başına dert açabileceği ve olup bitenleri dikkatle takip etmesi gerektiği herkes tarafından yüksek sesle ifade ediliyor. Habertrak/Ayşe Çınar