DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.510,86 -0.375
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 11°

Çiğ süt primi düşürüldü

Son Güncelleme :

05 Kasım 2019 - 13:52

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Çiğ süt priminin 25 kuruş olarak devam edeceği ümit edilirken, bütçede para olmadığı gerekçesiyle çiğ süt primi litre başına 25 kuruştan 10 kuruşa düşürüldü.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, “Vatandaş 1 kilo süt satarak, 1,3- 1,5 kilogram arasında yem alabilmeli.  Yoksa bu işin içinden çıkmak mümkün değil. Girdi maliyetleri sürekli artarken, sütün fiyatı düşüyor. Çünkü para kazanamayan üretici hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalıyor” değerlendirmesinde bulundu.

 “ÇİĞ SÜT PRİMİ 25 KURUŞTAN 10 KURUŞA DÜŞÜRÜLDÜ”

Baykut, vatandaşın beklentisinin 10 kuruştan yana olmadığını belirterek, “Çiğ süt primi 25 kuruştan 10 kuruşa düşürüldü. Devam eder diyorduk ama 10 kuruşa düşürüldü. Primleri ödemeye hükümette para yok. Ödeneği büyük ihtimal Haziran’da bitti. Soğutulmamış süte 3 kuruş, soğutulmamış süte 7 kuruş, kooperatif üzerinden pazarlıyorsa sütünü litre başına 10 kuruş destek. Bu destek üreticiler sütü üzerinden pazarlanan sütlere 25 kuruş. Ama bu Mayıs’a kadar 25 kuruştu. O tarihten sonra 10 kuruşa düşürüldü. O da tebliğ evvelsi gün yayınlandı. Hayvancılık Kararnamesi orada yayınlandı. Geriye dönük olarak 10 kuruştan alıyorsun. Vatandaşın beklentisi 25 kuruşun devam etmesi yönündeydi. Çünkü o zaman sütü 2 liraya satıyorduk. Vatandaşın eline 1.90 geçiyordu. Bir nebze olsun vatandaşın maliyetini karşılamaya çalışıyordu. Ama dediğimiz gibi 15 Kasım’dan itibaren geçerli olacak” şeklinde konuştu.

 “BÜTÜN DİŞİ HAYVANLARIN ÇOĞU KESİME GİTTİ”

Bir buçuk ay önce karkasın etin kilosu 32,5 lirayken bugünlerde kilosunun 30’a kadar düştüğüne ifade eden Baykut, “Soğutulmuş süte 2 lira 30 kuruş, 10 kuruşta destek veriliyor. 2 lira 40 kuruş en azından destek dahil 2,5 lira vatandaşın eline geçmeli. Geçtiğimiz günlerde yemin fiyatı çuval başına 5- 10 lira düşürüldü. İyi bir uygulama tabi ki ama daha önce niye düşürmediler? Bugün niye düşürüyorlar? Anlamış değilim. Tüketim mi azaldı? Vatandaş kazanmayınca da veremedi tabi bu fiyatı. Bu sefer de yem firmaları bu yükün en büyük üreticisi olarak Tarım Kredi Kooperatifleri çuval başına yem fiyatlarını düşürdü. Fiyatlar bu seviyelerde giderse 2 bin 300 lira süt 1 lira 70 kuruş 1 lira 80 kuruşlarda olursa bunun üzerine çıkmazsa. Yani vatandaş 1 kilo süt satarak, 1,3- 1,5 kilogram arasında yem alabilmeli.  Yoksa bu işin içinden çıkmak mümkün değil. Fiyatı düşüyor. Neden düşüyor? Çünkü vatandaş hayvanlarını kesime gönderiyor. Kararname çıktı. Süt desteği verilir. Bakanlık tarafından dönemler halinde belirlenir.  Nisan ayının sonuna kadar 25 kuruştu. Mayıs’ta belli değildi. Devlet bütçesine baktı ve 10 kuruş olarak belirledi” diye konuştu.

“ANADOLU’DA Kİ SÜT TRAKYA’YA GÖRE UCUZ”

Anadolu’da ki sütün Trakya’ya oranla ucuz olduğunu belirten Baykut, “Anadolu’da ki süt Trakya’da ki süte oranla ucuz. Süt kalitesiz ve örgütsüz birçok yerde satış yapılıyor. Anadolu yeni yeni örgütlenmeye başladı. Soğutma tankları köylerde yoktu. Toplayıp, yarım saat içinde soğutursan o sütün kalitesi bozulmaz. Ama sıcak süt bekletilip, tankere koyup götürürsen fabrikaya haliyle kalitesi bozuluyor. Fiyat değişiklikleri de bu sebeple oluyor” açıklamasında bulundu.

Habertrak/Özlem İnan