DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 62.555,90 5.535
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 12°

Çölyak hastaları farkındalık bekliyor

Son Güncelleme :

04 Ekim 2019 - 15:01

Çölyak hastaları farkındalık bekliyor

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Tekirdağ’da Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği tarafından çölyak hastaları için özel aşure günü etkinliği düzenlendi.

Tekirdağ’daki retorantlarda yemek yiyemediklerinden dolayı Çölyak Hastalarının zorluk yaşadığını kaydeden Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Gülcü, “Tekirdağ’da çölyak hastalarının gidip sosyalleşebilecekleri ve zaman geçirebilecekleri alanlar oluştu. Artık köftesinden tutun tatlısına kadar hastalarımızın yemek yiyebilecekleri alanlar var. Bunun yanı sıra da Halk Fırın’larının açılmasını istiyoruz. Bunun için bütün kurumlar elini taşın altına koymalı.” Dedi.

Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Yönetim Kurulu tarafından gerçekleştirilen ‘Glutensiz Bereket Kahvaltı ve Aşure Günü’ etkinliğinde çölyak hastaları bir araya geldi. Etkinlikte katılımcılara glütensiz aşure ikramında bulunuldu.

“BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİ PAYLAŞMAK İSTEDİK”

Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Bahar Ayşegül Gülcü, “Biz duyarlılık adına Çölyak farkındalığı, Çölyak hastalarımızın Trakya’da yaşam alanlarını genişletmek adına glütensiz aşure etkinliğimizi gerçekleştirdik. ‘Glutensiz Bereket Kahvaltı ve Aşure Günü’ etkinliğimizin adından da anlaşılacağı üzere bereket paylaşmaktır, emektir, sevgidir. Bizlerde kıymetli Çölyak Ailesi ile ‘Glutensiz Bereket Kahvaltı ve Aşure Günü’ etkinliğimizle; bereketimizi, sevgimizi, birlik ve beraberliğimizi paylaşmak istedik. Çünkü bizler diğer engelli dostlarımız gibi engellerimiz dışarıdan görülen bir engel değil. Bizler beslenme engelliyiz. Bizler glütensiz yiyeceklerimizi yanımıza almadığımız zaman gün boyunca aç kalabiliriz. Biz de bunun farkındalığı ile yaşam alanlarımızı genişletmek ve erken tanı almak adına çölyak dostlarımızla, Sayın Vali Yardımcımızla, protokolümüzle, tüm kurum ve kuruluşlarımızı davet ederek, bu farkındalığı oluşturmak istedik. Etkinliğimiz çok güzel geçti” diye konuştu.

“BUĞDAY TÜKETEMEDİĞİMİZ İÇİN SADECE PİRİNÇ KULLANDIK”

Başkan Gülcü, “Glutensiz aşureler ailelerimiz arpa, buğday ve çavdarı tüketemediğimiz için buğdaydan yapıyorlar. Biz de içerisinde sadece pirinçle birlikte diğer aşure malzemelerini kullanarak, yönetim kurulumuzla aşureleri hazırladık ve onları mutlu etmeye çalıştık. Bundan sonra da Trakya’da çölyak ailemizin yaşam alanlarını dışarı çıktıkları zaman genişletene dek projelerimize devam edeceğiz. Bunun yanı sıra çölyak nesillerimize bizler, devletimiz, kurum ve kuruşlarımız onların yaşam alanlarını genişletmek adına sevgi ve birlikle hep birlikte gelin bu gökkuşağın altında, hep birlikte el ele verelim. Onların gelecek nesillerini sağlıklı, zinde nesiller olarak yaşamalarını sağlayalım. Hep birlikte bu gökkuşağının altında hoş bir seda bırakalım. Tüm kurum ve kuruluşları davet ediyorum. Tüm halkımızı davet ediyorum. Lütfen tüm engellileri acıyarak değil sevgiyle bakalım” diye konuştu.

TEKİRDAĞ’DA ÇÖLYAK HASTALARININ YEMEK YİYECEĞİ YERLER

Çölyak hastalarının istekleri doğrultusunda birçok yerde artık yemek yiyebildiklerine değinen Gülcü, “Bu arada bizleri kapılarını açan Çalıkuşu Tarihi Beşevler yönetimine ve başta Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a teşekkür ederim. Tarihi binaları kaybetmeyip, tarihi eserleri Tekirdağ’a kazandırdıkları için onlara teşekkür ediyorum. Bu etkinlik aslında herkese yapılan bir etkinlik değildi. Biz bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz etkinliklerimizde diğer restoranlarda öğün tüketemiyorduk. Buradan çölyak hastalarımıza müjdeyi verelim. Bir tane daha gidip, sosyalleşebilecekleri ve zaman geçirebilecekleri bir alan oluştu. Örneğin; daha öncesinde köfte yiyemiyorlardı. Artık Tekirdağ’da çölyaklılar köftesinden, etinden, kahvaltısından tutun da bütün gıdaları tüketebilecekler.  Tekirdağ’da Terbiyeli Restoran, Altınbaşak, Kırık tabakçı pilav, Alışveriş merkezinde balık, sahilde balık, Hayrabolu tatlıcısında tatlı tüketebilirler. Artık kendi istekleri doğrultusunda yiyeceklerini yiyebilirler” açıklamasında bulundu.

“BİZİM TEK İSTEDİĞİMİZ HALK EKMEĞİN AÇILMASI”

Tek isteklerinin Tekirdağ’da halk ekmek fırınlarının açılması olduğunu vurgulayan Başkan Gülcü, “Küçücük bir derneğiz inanın görünmeyen kalabalık üye kitlemiz yok. İnsanların üye olmamasında ki neden de; ilçelerden gidip gelememe kaygısı ve maddi kaygılar. Dernek yerinin mutfak bölmesi olsa glutensiz ürünler yapmak istiyoruz. Ama insanlar şunu diyor: ‘Birçok dernek var hangisine yardım edelim?’ Biz de şunu söylüyoruz: ‘Bizim derneğimizde otizmli, diyabetli kişiler de var.’  Karma bir dernek bu. Bir haftadan beri neredeyse sayıları nadir hastalıkların dışına çıktı. Diyabetli çölyak sayısı arttı. Biz Trakya’ya bakıyoruz. Tekirdağ çölyak idik. Trakya’yı ele almak zorunda kaldık. Birkaç gün önce Çanakkale’den de sesler gelmeye başladı. Yakın zamanda da farkındalık oluştu. Şimdi sırada yeni projemiz var. Bizim tek istediğimiz halk ekmeğin açılması. Belki buna fırıncılar tepki gösterecek. Ama kırk ilde şu an da fırın açıldı. Tüm kurumların elini taşın altına koyması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Habertrak/Özlem İnan