DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.878,86 1.572
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Diş hekimliğinde kontenjan tehdidi

Son Güncelleme :

23 Kasım 2019 - 14:12

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Tekirdağ Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dişhekimi Erkan Yarapsan, yeterli eğitim kadrosu oluşturulmadan, sayıları kontrolsüz bir biçimde artan diş hekimliği fakültelerinin, diş hekimi sayısında patlama yaşattığını ve bunun sonucu olarak da halkın; niteliği düşük ağız ve diş sağlığı hizmetine maruz kalmakla karşı karşıya kalacağına dikkat çekti.

Kontrolsüz bir şekilde artan fakültelerin halkın ağız ve diş sağlığı alma hedefinden çok uzaklaştığına neden olduğunu ve diş hekimi sayısının 2028’de 90 bini aşarak 100 bine ulaşacak olmasına işaret eden Yarapsan, “Böyle devam ederse diş hekimlerinin işgücünün ucuzlaması, işsiz meslektaşların sayısının devasa boyutlara ulaşması ile halkın niteliği düşük ağız ve diş sağlığı hizmetine maruz kalmakla ödeyecek” dedi.

Tekirdağ Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dişhekimi Erkan Yarapsan, ‘Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’ dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

 “DİŞHEKİMİ SAYISI 2028’DE 100 BİNE ULAŞACAKTIR”

Yeterli eğitim kadrosu oluşturulmadan, iş gücü planlaması yapılmadan, kontrolsüz biçimde sayıları her yıl artan diş hekimliği fakülteleri ve kontenjanları halkın ağız ve diş sağlığı alma hedefinden çok uzaklaştığını vurgulayan Yarapsan, “Koruyucu diş hekimliği ile ilgili sağlık politikaları uygulamasını beklediğimiz Sağlık Bakanlığının ve de YÖK’ün 2008 de “Türkiye de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsan Gücü Raporu’nda; “sağlık insan gücü planlaması, topluma bugün sunulan ve gelecekte sunulacak sağlık hizmetlerini gerçekleştirmek üzere, sağlık çalışanlarının yeterli nicelikte, yüksek nitelikte, düzgün bir dağılımla yerinde bir zamanlama ile ve doğru bir şekilde istihdam edilmesidir” denmektedir. Ancak Sağlık Bakanlığı ve YÖK 2008 de söylediğinin bugün tam tersini yapmakta ve kendi belirlediği istikametten tam ters yönde ilerlemektedir.  Yeterli eğitim kadrosu oluşturulmadan, iş gücü planlaması yapılmadan, kontrolsüz biçimde sayıları her yıl artan diş hekimliği fakülteleri ve kontenjanları halkımızın “yüksek nitelikli” ağız ve diş sağlığı alma hedefinden çok uzaklaşmamıza neden olmaktadır. Şöyle ki; 2002 yılında 19 olan diş hekimliği fakültesi sayısı, 2019 yılında 92 ye ulaşmış durumdadır. Keza 2002 de 970 olan diş hekimleri fakültelerinin toplam kontenjan sayısı ise 2019 da 6 bin 400’lere ulaşmıştır. Mevcut kontenjanlarla bugün 30-35.000 Aralığında olan ülkemiz toplam diş hekimi sayısı çok değil 4 yıl sonra 55-60.000 Aralığına, 2028 de ise 90 bini aşarak 100 bine ulaşacaktır. Bunun sonuçlarını biz diş hekimleri işgücümüzün ucuzlaması, işsiz meslektaşlarımızın sayısının devasa boyutlara ulaşması ile halkımız ise niteliği düşük ağız ve diş sağlığı hizmetine maruz kalmakla ödeyecektir” şeklinde konuştu.

“EĞİTİM VEREN FAKÜLTELERDE KONTENJANLAR AZALTILMALI”

Toplumun sağlığını da tehdit eden durumun önlenmesi için talep ve uyarılarda bulunan Yarapsan, “Kamu kurumu niteliğinde meslek örgütü olan Türk Dişhekimleri Birliği ve ona bağlı Odaların başlıca 2 temel görevinden biri toplumun ağız ve diş sağlığı hizmetlerinden yararlanmasını niteliksel olarak en üst seviyeye taşımak, diğeri ise meslek örgütü olarak meslektaşlarımızın SDE eğitimlerini sağlayarak mesleki beceri ve bilgilerini azami düzeye çıkararak ekonomik refahlarını arttırmaktır. Bu 2 temel amacı gerçekleştirmemizde önemli bir engel olan, toplumun sağlığını da tehdit eden bu durumun önlenmesi için; İnsan gücü planlaması yapılmadan dişhekimliği fakültesi açılmamalı, Henüz eğitime başlamamış olan fakülteler kapatılmalı, Eğitim veren fakültelerde kontenjanlar azaltılmalı, yukarda ifade ettiğimiz veriler değerlendirildiğinde bu ülkenin en zor ve pahalı eğitimini alan gençlerimizin geleceği ucuz iş gücü olmak ya da işsiz kalmak olmamalı. Bu talepleri yetkili makamların dikkate alacağını umuyor ve uyarı görevimizi yaparak tarihe not düşüyoruz” ifadelerini kaydetti.

Habertrak/Özlem İnan