DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.604,95 1.05
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 14°

Dişhekimleri uyardı

Son Güncelleme :

23 Mart 2020 - 16:08

Tekirdağ Dişhekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dişhekimi Erkan Yarapsan, koronavirüsü tedbirleri kapsamında; vatandaşları, acil tedaviler dışındaki tedavilerin ertelenmesi gerektiğini konusunda uyardı.

Olası risklerden korunma amaçlı önerilerde bulunan Yarapsan, özelde ve kamuda çalışan dişhekimlerine yönelik koruyucu ve önleyici tedbirlerin de bir an önce hayata geçirmesi gerektiğini kaydetti.

Yarapsan, sağlık çalışanlarının büyük bir fedakarlıkla çalıştıklarını kaydederek “Global 2019 – nCoV pandemisi karşısında ulusça alınan önlemler çerçevesinde sizler vasıtasıyla halkımıza bu bilgilendirmeyi sunuyoruz. Basın toplantısına başlarken öncelikle Global 2019-nCoV pandemi ile mücadele veren Sayın Sağlık Bakanına, Değerli Bilim Kurulu Üyelerine, büyük fedakârlıklarla çalışan sağlık çalışanlarımıza teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz. Bu salgın bir kez daha tüm dünyada sağlık çalışanlarının ne kadar kıymetli ve ne kadar fedakâr olduklarını gözler önüne sermiştir.” Dedi.

“LÜTFEN DİŞHEKİMİNİZİN ÖNERİLERİNE UYUNUZ”

Tedbir amaçlı randevu gün ve saatlerinde değişiklik yapılabileceğini belirten Yarapsan, “Size hizmet etmek için öncelikle çapraz enfeksiyon açısından sizi ve kendimizi korumalıyız. Diş hekimleri meslek hayatları boyunca enfeksiyon riskinin önlenmesi açısından en deneyimli meslek grubudur. Ancak yayılma hızı çok yüksek olan bu vakada sağlıklı kişiler enfeksiyon kapabilir, hastalıklı olanlar virüs bulaştırabilir. Her ne kadar Diş hekimleri olarak tüm önlemleri almış olsak da mümkünse acil olmayan diş tedavileri dışında bu geçiş dönemi süresince kurumlara başvurmamanızı öneririz. Randevu almış iseniz randevunuza verilen saate tam uyarak ve refakatçisiz gitmeniz, bekleme salonlarında yığılmaları önleyecektir. Bu koşullar altında, dişhekiminiz gerekli gördüğü hallerde tedbir amaçlı olarak randevu gün ve saatinde değişiklik veya iptaller yapabilir, bu tamamen sizleri olası risklerden korumak amaçlıdır. Kendi sağlığınız ve toplum sağlığı için lütfen dişhekiminizin önerilerine uyunuz.” Diye konuştu.

“DİŞHEKİMLERİNE YÖNELİK ÖNLEYİCİ TEDBİRLERİ BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRMELİDİR”

Yarapsan, Sağlık Bakanlığı’nın kamuda ve özelde çalışan diş hekimlerine yönelik önlem alması gerektiğine işaret ederek “Global 2019-nCoV pandemisi karşısında ulusça alınan önlemleri, TDB olarak çapraz enfeksiyon açısından en riskli grup olan dişhekimlerini ve halkın sağlığını koruma adına desteklediğimizi bildiririz. Ancak dişhekimliğinin, pandemik önlemlerin şekillendiği ve karar alındığı Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ve diğer mekanizmaları içinde temsil edilmemesinin eksiklik olduğunu düşünüyoruz. Doğrudan risk altında olan ağız-diş sağlığı çalışanları için karar almada gecikilmesi, bu yapılanmalardaki eksikliğin bir an önce giderilmesini, TDB ve diğer meslek örgütlerine de danışılmasının gerekliliğini ortaya koyuyor. Sağlık Bakanlığı özelde ve kamuda çalışan dişhekimlerine yönelik koruyucu ve önleyici tedbirleri bir an önce hayata geçirmelidir. Bu anlamada Birliğimizin önerilerinin dikkate alınmasını bekliyoruz.” Değerlendirmesinde bulundu.

“ACİL TEDAVİLER DIŞINDAKİLER İPTAL”

Acil hasta tanımını da yapan Yarapsan, “Sağlık Bakanlığı ‘Elektif İşlemlerin Ertelenmesi Ve Diğer Alınacak Tedbirler’ konulu bir açıklama yaptı. Bu açıklamaya göre acil tedaviler dışındaki tedavilerin ertelenmesi gerektiğini belirtti. Burada tabi ‘acil hasta nedir?’ bunun tanımını da yapmak önemlidir. Şiddetli diş ağrısı; Gözde, boyunda, diş etlerinde şişlik, Ağızda durmayan kanama Enfeksiyon riski ve travma gibi hastalıkları öncelikli olarak tanımlayabiliriz. Şu bilgiyi halkımızın dikkatine sunmak isteriz. Dişhekimleri enfekte hastalara nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda temel eğitimlerini alıyorlar. Bu anlamda donanımlıyız.” Açıklamasında bulundu.

“FİNANSAL DESTEK ÖNLEMLERİ ALINMALI”

“COVID-19 salgınının yayılması nedeniyle dişhekimliği hizmet sunumu etkilenmiş, büyük oranda da kesilmiştir.” Şeklinde konuşan Yarapsan sözlerini şöyle noktaladı: “Acilen yürürlüğe girecek finansal destek önlemleri ile meslektaşlarımızın ve sektörün bu kriz dönemini en kolay bir şekilde atlatmalarının önemini birçok platformda dile getirdik. Sağlık Bakanlığı’nın genelgeleri doğrultusunda virüs nedeniyle çalışanların ve hastaların en yüksek risk grubu yer alan ağız diş sağlığı kuruluşlarında acil hasta dışında hasta bakılmaması talimatlandırılmıştır. Halen 12 bin 408 özel muayenehane ve 5 bini aşan özel ağız diş sağlığı merkez ve polikliniği sahibi dişhekimleri ile buralarda görev yapan 26 bini aşkın dişhekimi ve bir o kadar da yardımcı personel, ağız diş sağlığı laboratuvarları ve çalışanları, diş malzemeleri endüstrisi, yaşanan kriz dönemi sağlık hizmet sunucuları olarak sürdüremeyecekleri bir ekonomik ortama sürükleneceklerdir.” Habertrak/Özlem İnan