DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.431,29 -1.035
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“Gazetelere yasağa devam”

Son Güncelleme :

29 Haziran 2020 - 11:04

Dünya Sağlık Örgütü’nün ve Bilim Kurulu üyelerinin gazeteye dokunmak güvenlidir” açıklamalarına rağmen korona virüs sürecinde restoran, kafe, kıraathane gibi işletmelerle ilgili Tekirdağ Valiliği Pandemi Kurulu kararlarında; “işletmelere normalleşme sürecinde İçeride ortak kullanım amacıyla gazete, dergi vb. bulundurulmayacaktır.” talimatı verildi.

Basın İlan Kurumu’nun gazetelere 1 Temmuz itibariyle “gazeteler normal sürece dönecek” talimatıyla 89 yayın yerinden 421 gazete dönüşümlü yayın yapmayı kesecek. Gazetelere uygulanan okuma yasağının kaldırılmaması Basın İlan Kurumu’nun ise bu konuda tedbir almaması ise gazetelere zor günler yaşatacak.

BASINA KORONA DARBESİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı duyurusunda ise basılı materyallerde virüse rastlanmadığı belirtildi.

Gazete ve dergilerden korona virüs geçmeyeceği açıkça tüm Türkiye’de ve Dünyada belirtilirken Tekirdağ Valiliği Pandemi kurul kararlarında gazete abonesi olan ve en çok gazetelerin okunduğu kıraathane gibi işletmelere gazete yasağı getirilmesi basına büyük darbe vurdu.

Okurlarına ulaşmak için zor şartlar altında çıkan gazetelere, korona sürecinde pandemi kurul kararlarıyla, dünya çapında yapılan açıklamalarla ve Kültür Turizm Bakanlığı duyurusu ile çelişen yasak getirilerek işletmelerde bulundurulmama yasağı uygulandı.

KÜLTÜR TURİZM BAKANLIĞI’NDAN ÇARPICI DUYURU

Kütüphane girişlerinde alınması gereken önlemlerle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda: “Sars Cov-2 nin yüzeylerde sağ kalımını araştıran çalışmalarda “kitap ve basılı materyalde” virüs saptanmamıştır. “denildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın genelgesinde belirtildiği gibi basılı materyallerde virüs rastlanmazken, pandemi kurul kararlarında da gazetelerin ve dergilerin işletmelerde bulundurulması engellendi.

KAHVEHANELERE TABELA ASILDI

Tekirdağ Valiliği’nin yazısına istinaden Tekirdağ Kahveciler Odası tarafından yasakla ilgili bilgilendirme tabelası tüm kıraathanelere asıldı. Tabelada işletmelerde gazete ve dergi bulundurulmayacağı belirtildi.

Tekirdağ Kahveciler Odası Başkanı Fahrettin Bayar, Tekirdağ Valiliği pandemi kurul kararına istinaden gönderilen yazıyla hazırlanan tabelaların tüm kahvelere asıldığını söyledi. Yasaklar arasında gazete ve dergi bulundurmama kuralının da yer aldığını ifade etti. Bayar, “İçeride ortak kullanım amacıyla gazete, dergi v.b. bulundurulmayacaktır. “ibaresini içeren pandemi kurul kararı, tüm kahvehanelere tarafımızca asıldı. Ayın birine internet kafe ve playstation salonları açılıyor. Bu kararla birlikte kahvehanelerde kağıt oyunlarına izin verileceğini, gazete dergi serbestliğinin de getirileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü ve Amerika Hastalık Kontrol Merkezi uzmanları, “Gazeteye dokunmak güvenlidir” mesajını verdi.

Atlanta’da bulunan America’s Center for Disease Control (Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi) tarafından yapılan açıklamada da tüketicilerin gazete, mektup ve benzeri paketlere dokunmasında bir sakınca olmadığı vurgulandı. Kurum tarafından yapılan açıklamada; gazetelere dokunmanın corona virüsünü yaymasında çok düşük bir risk olduğu belirtildi.

421 GAZETE DÖNÜŞÜMLÜ YAYIMLANDI

Basın İlan Kurumu korona tedbirleri kapsamında görev alanındaki 58 yayın yerinden 244 gazete, Valiliklerin görev alanındaki 31 yayın yerinden 177 gazete olmak üzere toplam 89 yayın yerinden 421 gazete dönüşümlü yayın hakkından yararlandı. Korona virüs normalleşme sürecine girilmesi ile birlikte gazetelerin dönüşümlü çalışmasına 1 Temmuz itibarı ile son verildi.  Habertrak/Ayşe Keşkek