DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 62.866,52 -1.129
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Görme engellilerin gözü olacak

Son Güncelleme :

28 Nisan 2018 - 10:43

‘Ev İçi Navigasyon’

Tekirdağ Fen Lisesi 9. Sınıf öğrencileri Mahide Yılmaz ve Dilara Esenkal ‘Ev İçi Navigasyon’ adını verdikleri robotları ile görme engelli bireylerin ev içinde günlük rutinlerini kolaylaştırmayı hedefleyerek projelerini hayata geçirdi.

“AMACIMIZ EV İÇİNDE GÖRME ENGELLİ KİŞİLER İÇİN KOLAYLIK SAĞLAMAK”

Proje ile görme engelli bireylerinin hayatlarını kolaylaştırmayı amaçladıklarını ifade eden Mahide Yılmaz “4006 TUBİTAK fuarında ‘Ev İçi Navigasyon’ projemizi gerçekleştirdik arkadaşımla. Projemizin amacı: ev içinde görme engelli kişiler için kolaylık sağlamak. Onların günlük rutinlerini gerçekleştirirken daha rahat olmalarını sağlamak. Engellere çarpmadan rutinlerini yapabilmelerini sağlamak hayatlarını kolaylaştırmak için.” diye konuştu.

“ROBOTU TASARLAMAMIZ 3-4 AYI BULDU”

Robotun mekanizması ve yapım süresi hakkında bilgiler veren Yılmaz, “Projemizde 3 farklı sensör kullandık. Proje engellere çarpmıyor. Odaya geldiğinde engellere çarpmayıp onlara bildirim verip, durmalarını sağlıyor. Bu şekilde onların hayatlarını kolaylaştıran bir robot tasarladık. Lego firmamızın robot malzemelerini birleştirerek öncelikle robotumuzu tasarladık. 3 farklı sensör kullandık. Işık sensörü gibi. Bunu tasarlamamız 3-4 ayı buldu. Önce robotun parçalarını bir araya getirmemiz biraz zaman aldı. Sonra yazılımlarına başladık.” İfadelerini kaydetti.

“ONLARA VERİLEN DEĞERİ YÜKSELTMEK İSTEDİK”

Görme engellilere verilen değeri yükseltmeyi hedeflediklerini ifade eden Yılmaz “Çevremizdeki hayatın zorluğu ve görme engellilere verilen değeri düşündüğümüzde; onlara verilen değeri yükseltmek istedik ve bu amaçlı esinlendik. Projeyi gerçekleştirmeye karar verdik ve başarılı olduk.”

“BİR İNSANIN EVDE GÜN İÇİNDE GİDEBİLECEĞİ HER ROTAYA GİDEN BİR ROBOT”

Projenin okul saatleri dışındaki çalışmalarının sonucu olduğunu kaydeden Dilara Esenkal ise şunları söyledi: “Arkadaşımla birlikte ev içinde bir rotaya uygun gidebilen bir robot yaptık. Görme engellilerin robota ihtiyaçları olduklarını gördük. Normal bir insanın evde gün içinde gidebileceği her rotaya giden bir robot gerçekleştirdik. 5 ay gibi bir zamanımızı aldı robot. Okul çıkışlarında buraya gelip uğraştık. Fikri de çok düşündük. Ama sürekli görme engelliler üzerinde yoğunlaştık aslında. Onlar için bir şey yapmayı planladık ve gerçekleştirdik.” Habertrak/Özlem İnan