DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 62.877,99 -1.983
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 12°

Güneş enerjiye dönüşüyor

Son Güncelleme :

10 Mart 2018 - 10:10

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Uzunköprü Belediyesi tarafından gerçekleştirilen “Güneş Uzunköprü’de Enerjiye Dönüşüyor” adlı proje kapsamında yapılan güneş enerjisi santralinin açılışı yapıldı.

Uzunköprü ilçesine bağlı Çöpköy’de yapılan açılış törenine Uzunköprü Kaymakamı Kemal Yıldız, Edirne TSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, davetliler ve Çöpköylüler katıldı. Törenin başında açılış konuşmaları yapıldı. İlk konuşma Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen tarafından yapıldı. İşbilen konuşmasında, proje hakkında detayları dinleyiciler ile paylaştıktan sonra emeği geçenlere ve özellikle Trakya Kalkınma Ajansı’na teşekkür etti.

“MİLLETİMİZE DAHA ÇOK HİZMET SUNMAK DA ÖNEMLİ BİR AMAÇ”

Sonrasında söz alan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin kalkınmanın anahtarının enerji olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi: “Kalkınma Ajansı olarak yenilenebilir enerji projelerine ayrı bir önem atfediyoruz. Bu konu ile alakalı proje, fikir ve önerilere hep açık olduk, bundan sonra da açık olmaya devam edeceğiz. Çünkü ülkemizin gelişmesinde ve kalkınmasında enerji açığını kapatmanın, hele hele güneş gibi çevreye dost bir kaynak ile kapatmanın ne denli önemli olduğunu biliyorsunuz. Vermeye de devam ediyoruz. Bu proje de söz konusu desteklerden bir tanesi. Burada bir milyon TL’ye yakın bir yatırım var. Bunun 372 bin TL’sini Kalkınma Ajansı olarak biz karşılıyoruz.150 KW gücünde kurulan bu tesis ile belediyemizin ödediği elektrik faturası azalmış olacak ve buraya gidecek olan kaynak direk siz değerli Uzunköprülülere sosyal belediyecilik ve hizmet olarak yansıyacak. Projenin temel amacı bu. Bu amacın yanı sıra, ben belediyeye teşekkür etmek istiyorum burada, diğer kurum ve belediyelere de örnek teşkil eden bir proje olduğu için, yenilenebilir enerji ile eldeki kaynakları arttırmak ve milletimize daha çok hizmet sunmak da önemli bir amaç. İnşallah bu tarz projeler artarak devam edecektir.” dedi.

Konuşmaların ardından tesisin açılışı yapıldı. Edirne ili Uzunköprü ilçesi Çöpköy’de yapılan güneş enerji santrali 2016 Mali Destek Programları kapsamında desteklendi. Toplam kurulu gücü 150 KW olan santralin yapım amaçları arasında Uzunköprü Belediye Başkanlığı’nın elektrik giderlerinin belirli bir kısmını yenilenebilir enerji kullanarak karşılamak, kamu hizmetlerine ek kaynak yaratılması için finansman kaynağı oluşturmak, yenilebilir enerji üretiminde artış sağlayarak bölgeye katma değer kazandırmak yer alıyor. Toplam bütçesi 496.140 TL olarak planlanan projenin bütçesi ek harcamalar ile 900.000 TL olarak gerçekleşti ve 372.000 TL’lik kısmı Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılandı. Habertrak/Hülya Ural