DOLAR 32,3280 % 0.06
EURO 34,9771 % 0.26
GRAM ALTIN 2.396,36 % 0,13
ÇEYREK A. 3.918,04 % 0,13
BITCOIN 61.466,75 -2.285
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 15°

İnce Diyet’ten bayrama özel tüyolar

Son Güncelleme :

03 Haziran 2019 - 12:55

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Uzman Diyetisyen Bahadır İnce, Ramazan ayının ardından değişen beslenme rutini sonucu bireylerin sağlık problemleri yaşamaması adına, beslenme ve alkol tüketimi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“BESLENME DÜZENİNDEKİ ANİ DEĞİŞİKLİKLERE DİKKAT EDİLMELİ”

Ramazan ayı boyunca oruç tutan bireyin bayramın ilk günü beslenme düzenindeki ani değişikliğin sağlık problemlerine yol açabileceğini vurgulayan Uzman Diyetisyen Bahadır İnce, “Bayramlar,  aile bireylerinin bir araya gelmesine vesile olan, birlik ve beraberliğin göstergesi olarak gelenekselleşen, özenli sofraların kurulduğu özel günlerdir. Ramazan ayı süresince oruç tutan bireylerin, normal beslenme düzenine geçişi bayramın ilk günü olacağı için öğün sayısında ve beslenme düzenindeki ani değişiklikler konusunda daha dikkatli olması gerekir. Zira bayramın ilk günlerinde geleneksel beslenme tarzı bazı sağlık problemleri yaşanmasına neden olabilir.” Değerlendirmesinde bulundu.

“BAYRAM SABAHINA SAĞLIKLI BİR KAHVALTI İLE BAŞLAYIN”

Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmayı canlandırmak için sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlamanın önemine işaret eden İnce, “‘İkram edilen tatlı, baklava, börek, çikolatalardan nasıl uzak durabiliriz ki? Bu mümkün değil!’ Diyorsanız, cevabımız : ‘Porsiyon kontrolü ile elbette mümkündür.’ Öncelikle bayram sabahına ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmayı canlandırmak için peynir, zeytin, yumurta, mevsim yeşilliklerinin ve sebzelerin yer aldığı sağlıklı bir kahvaltı ile başlayın. Gün içindeki ikramlıkları düşünerek ekmek, bal, reçel, tahin, pekmez, kızartma hakkınızdan feragat edebilirsiniz.” İfadelerini kaydetti.

ÇAY VE KAHVE TÜKETİMİNE DİKKAT

“Çay ve kahvenin fazla tüketimi çarpıntı, tansiyon, uyku problemlerinin yanında vücuttan fazla sıvı kaybına da yol açar.”şeklinde konuşan İnce, “Bayramda gün içinde 2-3 fincan çay ve kahveyi geçmemeye özen gösterin. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen baklava, tatlı, çikolata yanında çayınıza şeker eklemeniz durumunda tatlı yükünü artırmış olursunuz. Kan şekeri düzensizlikleri yaşamamak için ana yemekten 2-3 saat sonra çayı şekersiz, tatlıyı ise küçük bir parçası 30-40 gram olacak şekilde tüketebilirsiniz. İkram edilen kalorisi yüksek gıdaların fazla tüketimini engellemek için öncesinde mutlaka sağlıklı bir ana öğün yapmak faydalıdır.” Diye konuştu.

“LİFLİ GIDALAR TERCİH EDİLMELİ”

Akşam yemeklerinin geç saate bırakılmaması gerektiğine de değinen İnce, “Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan kuru fasulye, mercimek, nohut gibi kuru baklagiller, sebze ve meyve tüketimi bu günlerde aksatılmamalıdır. Akşam yemekleri geç saate kalmadan hafif geçirilmeli, yemek sonrası yürüyüşleri ihmal edilmemelidir. Ayrıca bol şerbetli geleneksel tatlılar yerine lif içeren sağlıklı, besleyici tatlılar hazırlayıp misafirlerinize ikram edebilirsiniz.” İfadelerini dile getirdi.

ALKOL TÜKETİM TÜYOLARI

“Bayramda hem alkol tüketip hem de kilonuzu korumak mı istiyorsanız bazı alkol tüketim tüyoları ile bunu kolayca sağlamak mümkün.” Değerlendirmesinde bulunan Diyetisyen İnce, “Öncelikle alkol miktarları ve kalorileri hakkında bilgi verecek olursak; içki şişelerinde içerdiği alkol oranını gösteren yüzdeler bulunur. Örneğin; şarap şişelerinde belirtilen oran genellikle  yüzde 12 – yüzde 15 arasında değişir; yani 100 ml. şarap içtiğinizde 12 gram alkol almış oluyorsunuz demektir.  Bir gram alkol ise yaklaşık sekiz kalorilik enerjiye sahiptir. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği günlük alkol tüketim sınırı ise kadınlarda bir, erkeklerde iki kadehtir. Bu bilgiler doğrultusunda alkol ile alınan enerjiyi hesaplayabilir ve diyet listenizi buna göre düzenleyebilirsiniz.” Dedi.

“HAFİF KALORİLİ MEZELER TERCİH EDİLMELİ”

Alkolün ertesi günü ödem problemlerini azaltmak için alkol ile birlikte mineralli su içilebileceğini belirten İnce, sözlerini şöyle noktaladı: “Bira, alkol oranı düşük olan ancak miktarına dikkat edilmediğinde kilo alımına neden olan içkilerdendir. Bira yanında bir avuç yağsız patlamış mısır veya kuru nohut leblebi tüketilebilir. Şarap, yarım yağlı peynir, dilim yeşil elma atıştırmalıklarla tüketilebilir. Rakının ise alkol oranı ve kalorisi oldukça yüksektir. Semizotu, roka, haşlanmış yeşil kabak ve yoğurt ile hazırlanan tarator veya deniz ürünleri gibi hafif kalorili tadımlık mezeler ile tüketilebilir. Tekilanın mezesi ise bol müzik ve eğlencedir! Yeşil erik ile denemenizi tavsiye ederim. Alkolün ertesi günü ödem problemini azaltmak için alkol ile birlikte mineralli su içebilirsiniz.”

Uzman Diyetisyen Bahadır İnce’den bayrama özel kakaolu hurma topları tarifi:

Malzemeler:

1 yemek kaşığı keten tohumu

135 gram yulaf ezmesi

10 parça kare bitter çikolata

40 gram fıstık ezmesi

Hurmaları yaklaşık 2 saat sıcak suda bekletip çekirdek ve kabuğundan ayırın. Tüm malzemeleri robottan geçirdikten sonra top şeklinde hazırlayıp servis edebilirsiniz. 1 top yaklaşık 80 kalori içerir.

—–Habertrak/Özlem İnan