DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
GRAM ALTIN 2.500,70 % 1,40
ÇEYREK A. 4.088,64 % 1,40
BITCOIN 67.135,62 0.391
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°

Kadınlar haykırdı; “Yaşamak istiyoruz”

Son Güncelleme :

07 Ağustos 2020 - 10:03

İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılmasına karşı kadınlar birçok kentte olduğu gibi Kırklareli’nde de  “haklarımızdan vazgeçmiyoruz” sloganıyla alanlara çıkarak, sözleşmeden geri adım atmayacaklarını vurguladılar.

KESK Kırklareli Kadın Meclisi de kadına yönelik şiddet konusunda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılmasına karşı Kırklareli’nde bir basın açıklaması yaptı.

Kırklareli Özgürlük parkında 5 Ağustos 2020 tarih saat 18.00 de bir araya gelen KESK’ li kadınlar ” İstanbul sözleşmesi yaşatır, Haklarımızdan ve Yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz. “YAŞAMAK İSTİYORUZ” dediler.

Basın açıklamasının açılış konuşmasını yapan KESK Kadın Meclisi üyesi İlkay Cinkılıç, “Türkiye’de giderek artan kadın cinayetlerinden söz ederek katledilen kadınlar bu iktidar tarafından yapılan karşı devrim hareketidir. Biz kadınlar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz, çünkü yaşamak istiyoruz.” dedi.

Basın açıklamasını Kırklareli Tüm Bel – Sen Şube Başkanı Burcu Putuş okudu.

Putuş, basın açıklamasında şunları kaydetti; “Ataerkil güç ilişkilerinden beslenen erkek şiddeti her gün daha vahşi yöntemlerle can almaya devam ediyor. İktidar partisi temsilcilerinin her fırsatta kadın kazanımlarını hedef alması, sürekli kullanılan ayrımcı ifadeler kadın katillerini daha fazla cesaretlendiriyor. Eril yargının şiddet faillerini cezasız bırakması ve katillere verilen iyi hal indirimleri şiddet tehdidi altında yaşam süren kadınlara yenilerini ekliyor. Şiddetten kurtulmak için kolluğa ve yargıya başvuran kadınların yetersiz alınan ya da alınmayan önlemler nedeniyle korunamaması kadınları daha fazla çaresizliğe itiyor. Hal böyleyken kadınların uzun yıllar emek vererek,  bedeller ödeyerek sahip oldukları koruyucu yasaların iktidar temsilcileri ve gerici basın üzerinden sürekli olarak yalan yanlış bilgilerle hedefe konması yeni kadın cinayetlerine açık davetiye sunmaktadır. Uzunca bir süredir 6284 sayılı yasa ve İstanbul sözleşmesinin tartışılmaya açılması kadınlara yönelik geliştirilen ideolojik saldırıların önemli bir parçasıdır. İSTANBUL SÖZLEŞMESİ; kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi, kadınların her türlü şiddetten korunması, şiddet faillerinin kovuşturulması, yargılanması ve cezalandırılması için en ince ayrıntısına kadar titizlikle hazırlanmış ilk uluslararası sözleşmedir. Sözleşmenin Amacı; ev içi şiddet dahil kadına yönelik her türlü şiddeti önlemek, ortadan kaldırmaktır. Şiddeti önlemek için kadınları güçlendirmek, kadın –erkek eşitliğini sağlamak ve yaygınlaştırmaktır. Sözleşmenin amacı şiddet mağdurlarının korunması için kapsamlı bir çerçeve, politika ve tedbirler tasarlamak, şiddete karşı uluslararası işbirliğini yaygınlaştırmaktır. Kadına yönelik her türlü şiddetin ortadan kalkması için bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesi maksadıyla kuruluşların ve kolluk kuvvetleri birimlerinin işbirliğini desteklemek ve yardım sağlamaktır. Silahlı çatışma dönemlerinde dahi kadınların can güvenliğini sağlamak amaçlı geçerli olan, mülteci kadınların şiddetten korunması için olanaklar sunan sözleşme, taraf devletlere yüklediği sorumluluklarla etkili uygulandığında kadınların eşit sayıldığı, güvende hissettiği ve kendilerini özgür olarak ifade edebildikleri bir toplumun yapının oluşmasını sağlayacak önemli bir zemin yaratır.” Habertrak/Feyza Sevim