DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
GRAM ALTIN 2.500,70 % 1,40
ÇEYREK A. 4.088,64 % 1,40
BITCOIN 67.190,01 1.12
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“Karne başarının tek göstergesi değildir”

Son Güncelleme :

18 Ocak 2019 - 13:23

Türk Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamuran Varma, 2018-2019 eğitim öğretim yılının ilk döneminin sona ermesiyle birlikte basın açıklamasında bulundu. Karnenin tek başarı göstergesi olmadığını ifade eden Varma, “Eğitim öğretim boyunca çocuk ve okulla ilgilenilmeyip, yalnızca karne üzerinden değerlendirme yapmak sağlıklı bir yaklaşım değildir” dedi.

Türk Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamuran Varma yaptığı açıklamada, “Bugün eğitim öğretim yılımızın 1.dönemini tamamladık. Tekirdağ’da yaklaşık 838 eğitim kurumunda 183 bin 382 öğrenci, 10.780 eğitim çalışanı yarıyıl tatiline girdi. Karne; başarının tek göstergesi değildir. Karne, aslında velinin eğitim öğretim çağındaki çocuğu ile ne kadar ilgilendiğinin de bir göstergesidir. Eğitim öğretim boyunca çocuk ve okulla ilgilenilmeyip, yalnızca karne üzerinden değerlendirme yapmak sağlıklı bir yaklaşım değildir. Karne günlerinin korkulu rüya olmasında; ailelerin karneye belki de gereğinden fazla anlam yüklemelerindendir. Karneyi başarının tek göstergesi kabul etme anlayışı, karne günlerini hem aile hem de çocuk için stresli hale getiriyor. Her karne dönemi sonunda bazı ailelerde yaşanan karne gerginliği; izleri ömür boyunca silinmeyecek yanlışlara yol açabiliyor. Öncelikle soğukkanlı ve sakin olunmalı. Ailenin karneyi değerlendirirken takınacağı tavrın, çocuğun daha sonraki okul başarısını etkileyeceği unutulmamalı” diye belirtti.

Varma, “Geçtiğimiz yıllarda Tekirdağ da eğitim yandaş sendikaya teslim edilmiştir. Yandaş sendikanın kıyımı sonucunda tüm tecrübeli, liyakatlı idareciler görevden uzaklaştırılmış, eğitim ortamları adeta tarumar edilmiştir. Yetişmiş idareci ve öğretmen kıyımı sonucu eğitimimiz olumsuz etkilenerek her  yıl biraz daha geriye gitmiştir. Tekirdağ halkı bu duruma üzülmektedir. Çünkü çocuğu ve geleceği ile ilgili konularda çok hassas olan halkımız bu sonucu hak etmemektedir” ifadelerini kullandı.

‘YANLIŞ UYGULAMALAR  ÖZEL OKULLAŞMAYI ARTTIRIYOR’

Son yıllarda Türkiye’de özel okullaşma oranı % 13’ün üzerine çıktığını ifade eden Varma, “OECD’de ortalaması ise % 17 civarında. Tekirdağ da özel okullaşma oranı Türkiye ortalamasının üzerindedir. Bu durum aslında eğitim de fırsat eşitliğinin ruhuna ters düşmektedir. Eğitim; Türkiye’de ekonomik ve sosyal statü değiştirmenin en meşru, en adil ve en ekonomik yolu idi. Sınav odaklı eğitimimiz ve ihtiyaca cevap veremeyen kısıtlı, yüksek öğretim imkanları yüzünden şimdi ise ancak parası olanın iyi eğitim alabildiği bir sistem haline dönüştü. Önceden işçinin, köylünün, çiftçinin çocukları da eğitim yolu ile doktor, öğretmen, mühendis, bürokrat olabiliyordu. Şimdi ise istisnalar hariç ancak ekonomik ve eğitim düzeyi yüksek kesimlerin çocuklarına iyi eğitim imkânları sunulmaktadır. Bırakınız özel ile devlet farkını devlet okulları arasında dahi bölgesel farklılık tavan yapmış. Tekirdağ’ın bir yanı Bangladeş bir tarafı ise Belçika standartları görüntüsü vermektedir” şeklinde konuştu.

Habertrak/Özlem İnan