DOLAR
EURO
GRAM ALTIN
ÇEYREK A.
BITCOIN
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

Marmarereğlisi Belediyesi Avrupa medeniyetlerine ev sahipliği yaptı

Son Güncelleme :

01 Kasım 2017 - 10:23

Marmarereğlisi Belediyesi Avrupa medeniyetlerine ev sahipliği yaptı

Marmaraereğlisi, Trakya Coğrafyasındaki tarihi hazinenin konuşulduğu çalıştay ile Avrupa’dan  gelen bilim adamlarına ev sahipliği yaptı.

Mamarereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan’ın desteklediği 2.Uluslararası Roma Dönemi ve Geç Antik Devir Trakya Çalıştayı’nda (PERİNTHOS – HERAKLEİA) bilim adamları kendi ülkelerinde yaptıkları çalışmaları aktarma fırsatı buldu. Çalıştayın ilki Yunanistan’da yapılmıştı.

İLÇE TURİST AKININA UĞRAYACAK POTANSİYELE SAHİP

Marmaraereğlisi büyük bir organizasyona daha ev sahipliği yaptı. Açılış törenine İlçe Kaymakamı Sıtkı Zehin’in de katıldığı çalıştayın ilk gününe Büyükşehir Belediye Başkanı ’da katıldı. Marmaraereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, “Trakya Eyaletinde Roma Egemenliği Altında Kutsal Alanlar, Şehirler ve Hakimiyet Alanları” konulu çalıştayın bölge için büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Başkan Uyan açılış konuşmasında, “Marmaraereğlisi sadece Tekirdağ veya Trakya için değil, ülkemiz ve tüm Avrupa için önemli bir bölge. İlçemiz yıllarca Trakya coğrafyasına başkentlik yapmıştır.İlçemizde ki tarihi bulgular gün ışığına çıktığında ise her yıl milyonlarca turistin ciddi akınına uğrayacak bir potansiyele sahip. ”dedi.

“KISIM KISIM KAZILAR BAŞLADI“

Tarihi çalıştaya katılan tüm bilim adamı ve akademisyenlerle tek tek Marmaraereğlisi’nin geleceği hakkında bilgi alışverişinde bulunan Belediye Başkanı İbrahim Uyan; “Alexin Kahvesi, Konstantin’in (Kral) evi ve Bazalika ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Kısım kısım kazılar da başladı. Fakat, ilçemizde Büyük Stadyum Manastır hala toprak altındadır. Akademisyenlerimizin bu mirasa da değineceğine ve sahip çıkacağına inanıyorum. Marmarereğlisisi’nin tarihi önemini ortaya çıkaracak bu yapıları günümüze kazandırdıktan sonra bölgemiz dünya mirasında hak ettiği değerini kazanacaktır. İstanbul Üniversitesi ile işbirliği protokolümüzü görüştük. Önümüzde ki günlerde çalışmalarımız başlayacak Özellikle ilçemizde yaşayan vatandaşlarımız bunun yakın zamanda büyük katkısını görecek.  ”ifadelerini kullandı.

“YEREL YÖNETİMLER BİZLERE CİDDİ KATKI VERDİLER”

Marmaraereğlisi Halk Eğitim Merkezinde, Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Avusturya, Almanya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, İsviçre’den 50 kişilik Arkeoloji ve Tarih Profesöründen oluşan bilim insanının katılım gösterdiği üç günlük çalıştayın organizasyonunda yer alan İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar açıklamasında; “İstanbul’dan Tuna havzasına kadar olan Trakya dediğimiz bölge tarihte çok önemli bir yere sahip. Bu bölgenin başkenti ise o dönem Marmaraereğlisi olmuştur. Bizlerde Güneydoğu Trakya olarak adlandırdığımız bölgenin önemini bilerek ikinci çalıştayı burada yapmak istedik. Yerel yönetimler bu konuda bizlere ciddi katkı verdiler ve farkında oldukları tarihi bilinç ile hemen destek oldular. Bu nedenle sadece Türkiye topraklarındaki Trakya’yı değil, Tuna’dan İstanbul’a uzanan tüm Trakya’yı birlikte ele alıp değerlendiriyoruz. Çünkü geçmişte bu coğrafya bir bütündü. Yaşamsal bulgular zaten bize bunu ispatlamaktadır. “ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Sayar, “Trakya bütününde özellikle Yananistan, Bulgaristan ve Türkiye üçgeni ciddi önem arz ediyor. Esasen Türkiye’de kalan kısım daha küçük ancak özellikle Marmaraereğlisi’nin o dönemlerde baş şehirlik yapmış olması buranın önemini daha da artırıyor. Yani aslında Marmaraereğlisi Trakya coğrafyası bölgesinin kaderini belirleyen bir nokta. Biz konuya bu açıdan bakıyoruz” diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar yaptığı açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Burada ülke ülke bakmamak gerek. Biz bilim adamları ülke veya sınır gözetmeksizin aynı noktadan konuya bakıyoruz. Yani burada Balkan ülkeleri dışında kalan ülkelerden de bilim insanları var. Bu akademik bir çalışma. Hiçbir ülkenin veya kurumun projesi değil. Biz bilim insanları senede bir kere toplanıyoruz ve yaptığımız çalışmalar sonucu elde ettiğimiz verileri birbirimizle paylaşıyoruz. Trakya bütününde yapılan çalışmaları birbirimizle paylaştığımızda da ortaya çıkan bütün üzerinden geçmiş tarihlerde yapılan sosyal, ekonomik ve insani yaşamları daha iyi ortaya koyabiliyoruz. Bu çalıştayları her yıl başta bir ülkede yapıyoruz. Bu sene Marmaraereğlisi Belediye Başkanı bizlere son derece yardımcı oldu. Büyük kattı verdi. Belediye Başkanımıza katılım gösteren elliye yakın bilim insanı adına teşekkür ederim” dedi. Habertrak/Serhat Yeşilipek

 

 

YORUM ALANI

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.