DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.347,99 -0.813
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Öztrak, doların artışı dış kaynaklı değil

Son Güncelleme :

25 Mayıs 2018 - 15:37

‘Türkiye hovardaca borçlandı’

Türkiye’nin sürekli borçlandığını ve cari açığın arttığını kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, “Türkiye bununla ilgili tedbir almadı. Türkiye hovardaca borçlanma yaptı. Şuanda Türkiye’nin iç dış borcu 2017 sonu itibarıyla 864 milyar dolara ulaştı. 453 milyar doları bunların dış borcu” dedi.

ÖZTRAK’TAN EKONOMİ İÇİN 3 ÖNERİ

Doların artışını ve ekonominin durumunu değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak;  “Çok geç olmadan seçime olağan üstü halde gitmeden olağan üstü hali kaldırın. Cumhurbaşkanının ekonomi danışmanlarının işine son verin. Merkez Bankası’nın araç bağımsızlığına müdahale etmeyeceğini saray yazılı olarak açıklasın. 3 puanlık faiz artırması ile dövizin ateşi sönmez. Dolar 4.92’yi gördü. Sarayda bulunan ilginç ekonomi teorileri ile ortaya çıkan danışmanların sözleşmesi fesih edilirse bu iş normale döner. Esas çözüm seçime gidilmesi ve metal yorgunu olan bu kadroların biran önce görevden ayrılmasıdır” dedi.

TÜRKİYE HOVARDACA BORÇLANDI

Türkiye’nin iç ve dış borcuna dikkat çeken Öztrak, “Hatırlarsanız Türkiye bu iktidarla birlikte ekonomik krizden sonra yeni bir kadro ile işe başladı. Bu iktidar güven uyandıran bir kadroyla ekonomiyi devir aldı. Ben o kadro içerisinde hazine müsteşarıydım yani ikinci adamdım. Orada aldığımız bir kararla dünya da güven uyandıran bir programı bu hükümet devraldı. Yetmez dünyada sıcak para, döviz coşkusu vardı. 2007 yılına kadar bu programı götürdüler. 2007 yılından sonra bu programdan ciddi sapmalar oldu. 2007 yılında FED başkanı para bolluğunun dünyada biteceğini söyledi. Türkiye bununla ilgili tedbir almadı. Türkiye hovardaca borçlanma yaptı. Şuanda Türkiye’nin iç dış borcu 2017 sonu itibarıyla 864 milyar dolara ulaştı. 453 milyar doları bunların dış borcu” ifadesini kullandı.

EKONOMİYİ DIŞ BORÇLA FİNANSE ETTİK

Ohalin kalkması halinde ekonominin normalleşeceğini söyleyen Öztrak, “Bugün itibarıyla yıllık 180 milyar dolar dış borç ödememiz lazım. 55 milyar dolar da cari açığımız var. Toplam 235 milyar dolar yıllık paraya ihtiyacımız var. Ekonomi sıcak para ve dış borcun müptelası haine geldi. Ekonomimizi dış borçlarla finanse ettik. Dış borçlarla yüksek cari açıkları finanse etmemiz nedeniyle borçlarımız çok büyük seviyelere ulaştı. Şimdi bu borcu çevirip cari açığı da finanse etmek zorundayız. Bulabildiğimiz döviz bunları finanse etmeye yetmiyor. Türkiye’de olağanüstü bir hal var. Türkiye olağanüstü hal koşullarında seçime gidiyor. OHAL kalksa hemen olumlu sonuç verir. Ekonomi güven ortamında işler. Dışarıdaki oyuncular Türkiye normalleşmeye gidiyor diye olumlu bir normalleşmeye dönerler” ifadelerini kullandı.

DOLARIN ARTIŞI DIŞ KAYNAKLI DEĞİL

Doların artışının borçlanmayla ilgili olduğunu ifade eden Eğer bütün bu olanlar dış kaynaklı olsa bizim paramız bizim ligimizde olan paralar kadar değer kaybeder. Dolayısıyla o paralara karşı da değer kaybetmemiz lazım. Türk parası Meksika Pezosu’na karşı da değer kaybetmiştir. Bu işi dış kaynaklıdır demek başını kuma gömmektir Veyahut millete doğru olmayan bir şeyi doğru gibi anlatmak demektir. Türkiye’nin kendi sorunları vardır. Dünyanın ilk 10 ekonomisinin arasına girmeye aday olan ülkeyi, sürekli aşağı doğru inen Arjantin ekonomisiyle bir anılan riskli bir duruma düşürmüştür. Bunun arkasında dış borçlanmaya dayanan ekonomiyi şişirme politikası vardır. Bunun arkasında 2013’den bu yana yapılan seçimler vardır. Her sene seçim yapıldı” dedi. Habertrak/Ferhat Akgün