DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
GRAM ALTIN 2.500,70 % 1,40
ÇEYREK A. 4.088,64 % 1,40
BITCOIN 66.896,77 0.947
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

“Sağlık açısından büyük tehlike saçıyor”

Son Güncelleme :

01 Mart 2021 - 11:08

Süleymanpaşa Unlu Mamul ve Ekmek Üreticileri Derneği Eski Başkanı Kazım Yiğit, ucuz ekmeğin kalitesiz ve sağlık açısından tehlike saçtığını belirtti.

Ucuz ekmeğin, un kalitesinin düşük olduğunu söyleyen Kazım Yiğit; “ucuz ekmekte, başta un kalitesi düşüklüğü olmak üzere birçok sorun vardır. Hijyenik şartlarda üretilmiyordur. Sağlıklı ve kaliteli ekmek satabilmek için şu andaEsnaf Odalar Birliği’nin teklifi 230 gramlık ekmek için 2 TL fiyattır. Bu fiyatın altında kaliteli ve hijyenik koşullarda üretim yapmak mümkün değildir. “diye konuştu.

Artan girdi fiyatlarına dikkat çeken Kazım Yiğit; “Bu fiyatın altına kaliteli ve hijyenik koşullarda üretim yapmak mümkün değildir. Geçen yıl 17.02.2020 tarihinde 210 gram ekmek için 1500 TL fiyat verilmişti. O zaman 50 kilogramlık un 100 TL’ydi, şuanda 140 TL oldu. Mayanın bir kolisi 60 TL’ydi, şimdi 115 TL oldu. Mazot, işçi maliyetleri ve tüm giderler yüzde kırkı geçecek seviyede arttı. Maliyetler düşünüldüğünde, 230 gramlık ekmek için yeni alınması beklenen kararda 2 TL, bir kilogram 8,70 TL’dir. Bu fiyatın altına üretim yapmak, esnaf için imkansızdır. “şeklinde konuştu.

DENETİMLER ARTTIRILMALI

Kalitesiz ve hijyenik olmayan şartlarda ekmek üretimine geçit verilmemesi gerektiğini ifade eden Kazım Yiğit; “Kalitesiz ekmek üretimi yapanlara ve hijyen şartlarına dikkat etmeyenlere Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, önlem almalı ve denetim yapmalı. En büyük sorun denetim eksikliği. Köylerde yapılan veya şehirlerdeki ruhsatsız fırınlarda yapılan ve satışa çıkarılan ekmekler konusunda ilçe belediyesi ve Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri denetimlerini arttırarak bu soruna ‘dur’ demeli. Kayıtsız işçi çalıştırılması, kalitesiz un kullanılması, hijyenik şartlara dikkat edilmemesi vatandaşın sağlığını tehlikeye sokmaktadır. Köy ekmeği diye satılan ekmekler, kontrol edilmelidir. “ifadelerini kulandı.

İŞİNİ DÜZGÜN YAPAN ESNAF MAĞDUR EDİLMEMELİ

Kalitesiz ekmek üretenlerin ve hijyen şartları başta olmak üzere kurallara uymayanların işini düzgün yapan esnafın haksız şekilde rekabette öne geçtiğini dile getiren Yiğit; “İşini düzgün yapan, vergisini ödeyen, kaliteli un kullanan, hijyen şartlarına dikkat eden fırınlar, kurallara uymayanlarla rekabet edememektedir. Haksız rekabet oluşmaktadır. Özellikle gece saatlerinde yapılan üretimler, kontrol edilmelidir. İlçe Belediyesi zabıta ekipleri, sık sık gece üretimini kontrol ederek, denetimlerini arttırmalıdır. “diye konuştu.

“ARTAN MALİYETLER HESAPLANDIĞINDA 230 GRAM EKMEK 2 TL OLMALI”

Girdi maliyetleri hesaplandığında 230 gram ekmek için 2 TL öngörüldüğünü söyleyen Yiğit; “Bu fiyatın altında kaliteli ve hijyenik koşullarda üretim yapmak mümkün değildir. Geçen yıl 17.02.2020 tarihinde 210 gram ekmek için 1500 TL fiyat verilmişti. O zaman 50 kilogramlık un 100 TL’ydi, şuanda 140 TL oldu. Mayanın bir kolisi 60 TL’ydi, şimdi 115 TL oldu. Mazot, işçi maliyetleri ve tüm giderler yüzde kırkı geçecek seviyede arttı. Geçtiğimiz yıl alınan karar 210 gram ekmek için 1500 TL (1 kilogram 7,14 TL). 230 gram için yeni alınacak fiyat önerisi 2 TL (1 kilogram 8,70 TL) şeklinde olması kaliteli ve hijyenik koşullarda üretim yapan esnaf için önemlidir. ”ifadelerini kulandı.

“GİRDİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ESNAFI ZORA SOKTU”

Fiyat komisyonunda bazı üyelerin maliyetleri düşünmeden 2 TL yi reddettiğini dile getiren Yiğit; “Fiyat komisyonunun bazı üyelerinin bizim önerdiğimiz fiyatı reddetmesi, ileriki günlerde esnafın üretim yapmasında sorun yaşamasına neden olacaktır. Bazı esnaflarımız, üretim yapamayacak hale gelecektir. Un ve maya başta olmak üzere tüm girdi fiyatlarının artması ile esnaf zor duruma düşmüştür. Esnaf artan girdi maliyetleri altında ezilmektedir. Un almakta zorlanmaktadır. Önerilen fiyat teklifi kabul edilmezse ekmek üretiminde zorlanılacaktır. Kalitesiz un kullanan, sağlıksız koşullarda üretim yapanlara fırsat doğacaktır. İşini düzgün yapan ve kaliteli ekmek üreten esnaf bu fırsatçılar karşısında ezdirilmemelidir. Üretim maliyetlerinden haberi olmayanların ekmek konusunda kararlarını verirken esnafı düşünmesi gerekmektedir. “değerlendirmesinde bulundu.

İLÇELERİN TAMAMINDA 230 GRAMI 2 TL

Yiğit, sözlerini şöyle tamamladı; “Edirne’de 230 gram ekmeğin 2 TL, Kırklareli’nde ise 200 gram ekmeğin 1,75 TL olduğu düşünüldüğünde Tekirdağ’da Esnaf Odalarının önerdiği 230 gram ekmek için 2 TL’lik teklif kabul edilebilir ve makuldür. Süleymanpaşa dışında ilçelerimizin tamamında da bu fiyat uygulanmaktadır.” Habertrak/Serhat Yeşilipek