DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
GRAM ALTIN 2.500,70 % 1,40
ÇEYREK A. 4.088,64 % 1,40
BITCOIN 67.110,00 0.389
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 14°

Sorunlarına böyle çözüm arayacak

Son Güncelleme :

02 Şubat 2019 - 13:14

Önümüzdeki günlerde açılması planlanan Trakya Özel Güvenlik Yardımlaşma Derneği Başkanlığı görevini üstlenen Onur Melek, dernek faaliyetlerinden bahsederek kuruluş amaçlarını Habertrak Gazetesi’ne anlattı.

Melek, güvenlik görevlilerinin çalışma koşulları ve maaş yönünden birçok zorluk yaşadıklarına vurgu yaparak “Bizim amacımız güvenlikleri bir araya toplamak. Kendi üyelerimizi daha kaliteli işler yapmak, hakkını vermek için üyelerimizi eğiterek, saygınlık kazandırmak. Güvenlik görevlilerinin ikinci sınıf insan muamelesi görmemesi için eğitim vereceğiz. Bu derneği üyelerimizin haklarını korumak için kurduk.” Değerlendirmesinde bulundu.

TESKİ Güvenlik Görevlisi ve aynı zamanda dernek başkanı Onur Melek, Genel Sekreter Esma Özbaş, Sayman Erdem Ceylan, Danışman Sonay Katrancı, Habertrak Gazetesi’ne ziyarette bulundular. Özel güvenlik görevlilerin birçok sorunu olduğuna değinen Melek, “Özel güvenlik arkadaşlarımızın tek sorunu ve düşüncesi ikinci sınıf insan muamelesinden kurtulmak. Çalışma yerleri, maaşlar yönünden sıkıntılar yaşanmaktadır. Kurum olduğumuz için bizlerde sıkıntı yok. Fakat firmalarda çalışan arkadaşlar biraz daha şanssız. Biz 19.iş kolunda olduğumuz için ne tam işçi statüsüne girebiliyoruz. Ne de bir güvenlik firması adı altında yer alabiliyoruz. Kamu kurumları kendi bünyesine aldığı taşeronları iptal ettiler. Biz ne kamu personeliyiz ne de işçiyiz. Arada kalmış durumdayız. Bununla ilgili bazı yasa tasarıları var. Hatta Büyük Birlik Partisi’nden bir Milletvekili bu konuda bizim yapmak istediğimiz Güvenlik firmasında çalışan arkadaşlarımızın çoğuna 5 buçuk yıl çalışmalarına rağmen, ‘Tazminatın 6 milyar’ deyip iş haddine son veriyorlar. Aslında avukatlarımız var. 2 tane avukatlarla görüştüğümüzde tazminatı 5 buçuk- 6 buçuk milyar değil, 30 -25 milyar civarlarında çıktığı anlaşıldı. Şirketler ihaleyi aldığı zaman ben bu ihaleyi alayım da ne olursa olsun mantığıyla düşünüyorlar. Güvenlik çalışanlarının bir asgari ücreti, elbisesi, yemeği dahi içinde yok. Kuru maaşa çalışılıyor. Dernek olarak bizim bu yola çıkmamızın nedeni haftalık 45 saat çalışmanın üstü olarak çalışanlarımıza hakları olan mesai ücretinin verilmesi. Ama bunu personele yansıtmıyorlar. Bizler gibi kamuda çalışanlar içinse rutin kanun neyse o uygulanıyor.” Diye konuştu.

“TRAKYA’DAKİ TEK GÜVENLİK DERNEĞİYİZ”

Yasal olarak da güvenlik çalışanlarına destek olacaklarını kaydeden Melek, “Belediye ve kamu personelinde çalışanları da ayırıyorlar. ‘Güvenlik sen ne iş yapıyorsun?’ Dediklerinde siz burada boş boş geziniyorsunuz mantığı var. Bizim amacımız can ve mal varlığı kaybını önlemek. Yani en basiti İstanbul’da bir olay oldu. Arkadaşlarımızın başına geldi. Haberlerde ‘Güvenlikler yaşlı adamı darp etti’ diyor. Biz o güvenliklere ulaştık. Olayın aslı öyle değil. Onlar şu an bizim resmi üyemiz değil. Yasal işlemlerimiz süreçteydi. Onların İstanbul’da her hangi bir derneği yok. Zaten Türkiye genelinde 4 -5 dernek var. Bir tanesinde biz kurduk. Trakya’da tekiz. En son Adıyaman’da kuruldu. Kahramanmaraş, Eskişehir, Zonguldak’ta var. Bizim amacımız güvenlikleri bir araya toplamak. Kendi üyelerimizi daha kaliteli işler yapmak, hakkını vermek için üyelerimizi eğitmek, saygınlık kazanmak. İkinci insan muamelesi görmemek için eğitim alacağız. Ardından üyelerimize eğitimlerimizi vereceğiz. Bu derneği bizim üyelerimizin haklarını korumak için kurduk. Bizim avukatlarımız var. Danışmanlık hizmeti sağlıyor. Onlarla görüştük. Yasal olarak kendilerine destek verdik. Güvenliklere tam anlamıyla destek olmak istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

“İNSANLARIN KORUNMASI GEREKTİĞİNDE DEVREYE GİRİYORUZ”

Görev başında güvenlik görevlilerinin birçok sorun yaşadığını vurgulayan Melek, “Bizlerin bir iş yapmadıkları baz alınıyor. Toplu yerlerde insanların korunması gerektiğinde devreye güvenlik giriyor. Aslında insanları korumak için kendi hayatını feda ediyor. İstanbul’da ki olayda da aynı şey olmuştu. Yaşlı adam dedikleri aslında 40 yaşlarında daha öncesinde güvenlik arkadaşları darp etmişler. Birinin kolu diğerinin kafası kırılmış. Darp raporu da almışlar. Ama haberlerde bular yansıtılmıyor. Hastanelerde acil yolunun üzerine araçlarını bırakıyorlar. Aracını kenara çekmesini istediğimizde hakaretlik bir şekilde laf söylüyor. Arkadaşlar tekrar uyardıklarında sopa ile saldırıyor. Olaya müdahale edilince de durum curcuna halini almış oluyor.” Şeklinde konuştu.

Habertrak/Özlem İnan