DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
GRAM ALTIN 2.500,70 % 1,40
ÇEYREK A. 4.088,64 % 1,40
BITCOIN 67.104,14 1.303
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 22°

Su faturalarında indirim sağlanacak

Son Güncelleme :

08 Mayıs 2020 - 11:48

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Demirli’ye kurulacak olan Entegre Katı Atık Yönetim Tesisleri için büyük bir adım atarak, yapılan ihale ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gerekli onayı aldı. Danıştay’dan da geçen ihale ile Tekirdağ’ın 50 yıllık çöp sorununa çözüm bulunacak, hem halk hem de belediye kazanacak. Çöpten üretilecek biyogaz elektriğe dönüşecek. Tesisle birlikte Büyükşehir Belediyesi su faturalarından katı atık bertaraf bedeli almayacak. Böylelikle su faturalarında indirim sağlanmış olacak.

SON AŞAMAYA GELİNDİ

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, taşıdığı sorumlulukların bilinciyle, atıkların ayrıştırılması, değerlendirilebilir kısımlarının geri dönüşüm ve geri kazanım yöntemleriyle ekonomiye tekrar kazandırılması, atıklardan biyolojik yöntemler ve uygun diğer teknolojik yöntemlerle biyogaz, elektrik ve ısı enerjisi ile kompost, alternatif yakıt vb. ürünler elde edilmesi suretiyle depolanacak atık miktarının azaltılmasına yönelik “Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisleri”nin kurulmasında son aşamaya gelindi.

DEV ADIM ATILDI

Bu çalışmalar kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen onay ile birlikte Entegre Katı Atık Tesisleri için dev bir adım atılmış oldu.

Tekirdağ için önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisleri kurma çalışmalarımız 2016 yılından beri devam etmektedir. Çalışmalarımızı son aşamaya getirerek geçen yıl, imtiyaz devri yapmak suretiyle ihalesini gerçekleştirdiğimiz Entegre Katı Atık Yönetim Tesisleri’nin yapımı ve işletilmesi projesinde önemli bir adım attık ve bakanlıktan gerekli onayı almış durumdayız. Artık bundan sonraki süreçte yüklenici firma ile sözleşme imzalayacağız ve çalışmalar daha da hız kazanacak. Yaptığımız imtiyaz devri ihalesi yoluyla, Bakanlık tarafından yasal yükümlülüğümüz olarak yapılması istenen ve yapımı çok büyük yatırım harcamaları gerektiren Entegre Katı Atık Yönetimi Tesislerinin, Büyükşehir Belediyemiz bütçesinden bir harcama yapmadan, halkımıza yeni bir yük getirmeden yapılması ve aksine halkımızın üzerindeki yükün kaldırılması amaçlanmıştır.  Buradan elde edeceğimiz gelirlerden görülecek en büyük fayda halkımızın cebine yansıyan, halkımızın cebinden çıkacak olan bedelin azaltılması olacaktır. Halkımıza hizmet, çevreye ve doğaya olan saygımız çerçevesinde çalışmalarımıza bundan sonra da devam edeceğiz.” dedi.

SU FATURALARINDA İNDİRİM SAĞLANACAK

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, tesisle halka büyük katkı sağlanacağını dile getirerek; “Tesisin Tekirdağ’a büyük katkı sağlayacağını dile getiren Başkan Albayrak; “ Entegre tesis in 29 sene sonra da bize kalacak. Biz her sene çöplerin terfi istasyonundan getirilmesi ve taşıma işlemleri için ihale yapıp ortalama 15- 20 milyon TL para ödüyorduk. Artık bunu ortadan kaldırmış olacağız. Yani para ödemeyeceğiz. Bunu tamamen yapan firma taşıyacak. İkincisi; su faturalarının altında bir not var: ‘Büyükşehir belediyesi çöp imha bedeli’ hemen üstünde de ilçelerin imha bedeli var. İmha bedeli de almamış olacağız vatandaşlarımızdan. Bu da vatandaşımızın avantajı olacak. Aynı zamanda çöpler de azalmış olacak. Her gün 1200 ton çöp geliyorsa, bu çöp büyük bir ambar olacak ve oraya dökülecek. Onun hepsi ayrıştırılmış olacak ve çöp de birikmemiş olacak. Örneğin; 1200 ton çöpten elektrik enerjisi elde edilecek, geri dönüşümü olanlar ayrıştırılacak, faydalı faydasız çöp ayrımı yapılacak. Ve çöp miktarında da azalma olacak. Mesela bu alana günde 1200 ton çöp geliyorsa, o çöp miktarı 300-400 tona düşürülmüş olacak. Gübre elde edilecek. Birçok değerlendirme alanı olacak. O da güzel bir şekilde tasfiye edilmiş olacak. Çok güzel bir ihale oldu. Umarım hiç bürokratik bir engele takılmaz.  Katı atık bertaraf ücretini de biz alıyoruz. Su bedeli üzerinden aldığımız bu ücret de düşmüş olacak.” ifadelerini kullandı. Habertrak/Serhat Yeşilipek