DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
GRAM ALTIN 2.500,70 % 1,40
ÇEYREK A. 4.088,64 % 1,40
BITCOIN 66.815,15 1.848
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

“SÜT FİYATI TATMİN EDİCİ DEĞİL”

Son Güncelleme :

20 Nisan 2019 - 15:31

Ulusal Süt Konseyi, soğutulmuş çiğ sütün litre fiyatını 2 TL olarak belirlendi. Çiğ sütün referans fiyatı 01 Mayıs 2019-31 Aralık 2019 tarihleri arasında geçerli olacak.

Çiğ süte gelen 30 kuruşluk zammı değerlendiren Tekirdağ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ergin Durgun, para kazanamayan üreticilerin sektörden çekilmek zorunda kalacaklarına vurgu yaparak, “Şu an ki maliyetlerle bile, bu çiğ süt fiyatına sürdürülebilir bir hayvancılık yapmak mümkün değilken, 8 ay sonrasına kadar artacak maliyetler altında üreticilerimiz daha da ezilecektir.” Dedi.

“YEM/SÜT VE YEM/KARKAS ET PARİTELERİ UYGULANMALI”

Ulusal Süt Konseyi (USK) 10.04.2019 tarihinde toplanarak soğutulmuş çiğ sütün referans fiyatını 01 Mayıs 2019-31 Aralık 2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere 2,00 TL/lt. olarak belirlenmesi üzerine Tekirdağ İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Ergin Durgun; üretimde yem/süt ve yem/karkas et paritelerinin uygulanması gerektiğinin önemle altını çizerek, “8 ay süresince geçerli olacak sabit bir fiyat belirlenmiştir. Fakat şu an ki maliyetlerle bile bu çiğ süt fiyatına sürdürülebilir bir hayvancılık yapmak mümkün değilken, 8 ay sonrasına kadar artacak maliyetler altında üreticilerimiz daha da ezilecektir. Çiğ süt fiyatının belirlenmesi her kesim için sıkıntı olmaktadır. Bugün için biz üreticiler maalesef üretmiş olduğumuz çiğ süt ve etin fiyatını maliyetlerimizi göz önünde bulundurarak kendimiz belirleyemiyoruz. Bu durumu kalıcı bir çözüme kavuşturmak gerekmektedir.  Bu da yem/süt ve yem/karkas et paritelerinin tüm sektör paydaşları tarafından kabul edilip, uygulanması ve devletimiz tarafından teminat altına alınması ile mümkün olacaktır. Ancak ürettiğimiz ürünler için devlet tarafından fiyat ve alım garantisi olursa üretimde istikrar olur” değerlendirmesinde bulundu.

“İTHALATTAN PARA KAZANAN YABANCI ÜLKE ÜRETİCİSİ OLACAK”

Üreticilerin sektörden uzaklaşması durumunda daha fazla ithalat ihtiyacı doğacağını ifade eden Durgun, “Aksi halde tatmin etmeyen fiyatlar ve para kazanamamaları üreticilerin sektörden çekilmesine sebep olacaktır. Yerli et ve süt üretimi azalacak, ihtiyacın karşılanması için daha fazla ithalat gerekecektir. Vatandaşlar da daha yüksek fiyatlarla gıda tüketmek zorunda kalacaktır. Ama bu durumda ithalattan dolayı parayı kazanan yabancı ülke üreticisi olacaktır. Bu da ülke kaynaklarımızın yurt dışına gitmesine sebep olacaktır.” şeklinde konuştu.

Habertrak/Özlem İnan