DOLAR 32,3643 % -0.37
EURO 34,8187 % -0.04
GRAM ALTIN 2.400,35 % -0,92
ÇEYREK A. 3.924,57 % -0,92
BITCOIN 59.265,83 1.06
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

SÜTE ZAM YOK PEYNİRE VAR

Son Güncelleme :

15 Aralık 2023 - 14:07

SÜTE ZAM YOK PEYNİRE VAR

SÜT FİYATI 15 TL OLMALI

Çiğ sütün litre fiyatına aylardır zam gelmemesine rağmen marketlerdeki peynir ve süt ürünleri sürekli artıyor. Çiğ süt fiyatı üreticide dip fiyattayken marketlerde bu fiyat iki katını geçmiş durumda. Üreticinin girdi maliyetlerinin başında gelen yeme ise zam yağmuru devam ediyor. Süt fiyatının çok düşük kalması nedeniyle küçük üretici sektörden çekiliyor. Çiğ süte zam beklentisi artarken süt zammının enflasyona yansıyacağı söylemleri üreticiyi suçlu gösteriyor.

Üreticinin sattığı sütle geçinemediğini ve ineklerini kesime gönderdiğini söyleyen Tekirdağ Süt Üreticileri Birlik Başkanı Şerif Baykut; “Fiyat artışlarının sebebi üretici değil. Marketlerde peynir 300 TL’ye çıktı durmadan artıyor. Ama süt hala 12.50 TL. Sütte bir değişiklik olmadı. Yem artmaya devam ediyor. Marketlerde devamlı peynire ve süt ürünlerine zam geliyor. Enflasyonun nedeni üretici değil. “diye konuştu.

“BU FİYATLARDA ÜRETİM YAPILMASI ÇOK ZOR”

Süt üreticisinin çok zor durumda olduğunu ifade eden Tekirdağ Süt Üreticileri Birlik Başkanı Şerif Baykut; “Süt üretici çok mağdur durumda. Geçen hafta yine yemin çuval fiyatına 50 TL zam geldi. Süte gelince aynı. Süt fiyatsına gelince enflasyona neden oluyor diyorlar. Süt fiyatı şuan 12.50 TL. İki ay önce 11 TL’den 12.50 TL’ye çıkmıştı. Ama bilindiği gibi yem-süt paritesinin altındayız. Sütün litre fiyatının şuan kesinlikle 15 TL olması lazım. Üreticinin artık bu fiyatlarda üretim yapması çok zor. Yılbaşında olur diye tahmin ediyoruz. Piyasada talep fazla ama süt yok. Süt fiyatı düşük olduğu için üretici sağılır ineğini kesime gönderdi. Üretim azaldı. Et fiyatları durmadan değişiyor. Süt para etmediği için insanlar ineklerini kestirdi. Üretici vatandaşımız mağdur.” dedi.

“SÜTTE ÜRETİCİYE GELEN BİR ZAM YOK”

Sütün litre fiyatının 15 TL olması gerektiğini dile getiren Tekirdağ Süt Üreticileri Birlik Başkanı Şerif Baykut; “Fiyatlar kesinlikle 15 TL’ye çıkartılmalı. Küçük üretici zaten bırakıyor. Süt artınca enflasyon artıyor diyorlar. Enflasyonun sebebi kesinlikle üretici değil. Fiyat artışlarının sebebi de üretici değil. Marketlerde peynir 300 TL’ye çıktı. Ama süt hala 12.50 TL. Sütte bir değişiklik olmadı. Yem artmaya devam ediyor. Durmadan yeni zam gelmiş gibi yapıyorlar. Halbuki üreticiye gelen bir zam yok. Sattığımız süt hala 12.50 TL. Marketlerde ha bire peynire ve süt ürünlerine zam geliyor. Enflasyonun nedeni üretici değil. “diyerek sözlerini tamamladı. Habertrak/Serhat Yeşilipek