DOLAR 32,2855 % 0.04
EURO 34,7325 % -0.02
GRAM ALTIN 2.401,54 % 0,05
ÇEYREK A. 3.926,52 % 0,05
BITCOIN 62.929,99 -0.813
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°

Sütte buruk sevinç

Son Güncelleme :

01 Ağustos 2018 - 11:13

Cuma günü toplanan “Ulusal Süt Konseyi’nin aldığı karar doğrultusunda sütün litre fiyatının 1 Ağustos’tan itibaren artacağını” kaydeden Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, “Ulusal Süt Konseyi toplandı ve sütün litre fiyatı 1.70 TL olarak belirlendi. Üreticinin cebine soğutulmuş sütten 1.70 TL girecek. Buna ek olarak 12 kuruş da devlet süt desteği primi veriliyor. Yani toplamda üreticinin cebine girecek olan fiyat 1.82 TL. Yeni tarım bakanımız, Ulusal Süt Konseyi’nde sanırım tavrını koymuş.” dedi.

“KÖTÜNÜN İYİSİ DİYEBİLECEĞİMİZ BİR FİYAT ÇIKTI”

Ulusal Süt Konseyi’nin aldığı karara “Tam beklediğimiz fiyat olmasa da, ‘kötünün iyisi’ diyebileceğimiz bir fiyat.” değerlendirmesini yapan Baykut, “Çıkan karar şimdilik iyi ama yeter ki yeme çare bulsunlar. Çare bulmak zorundalar. Yemde 2 yıldır yüzde 18 KDV var idi. Dediler ki: ‘Ey çiftçi biz bunu sıfırlıyoruz.’ ‘Yerden göğe haklısınız’ dedik. Ama yem fiyatları 2 ay ucuzladı. Sonra hammadde arttı, şu arttı, bu arttı derken yem fiyatları fırladı.” ifadelerini kaydetti.

“YEMDEKİ DESTEK NİHAİ TÜKETİCİYE VERİLMELİ”

“Yem fiyatlarının fabrikacıya verilmesi yanlış” düşüncesini savunan Baykut, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yemdeki destek nihai tüketiciye verilmeli. Yani çiftçiye. Eskiden öyle idi. Alıyorduk yemi, yem bayisinden faturasını devlete ibraz ederek yüzde 20 destek alıyorduk. Böyle olunca hem çiftçi alacağı desteği bilecekti hem de destek gerçek manada yerini bulacaktı. Şimdi yeniden o çalışmalar yapılıyor sanırım Ankara’da onlar da farkında yani durumun.”

“SÜT FİYATI YEM FİYATINA BAĞLANMALI”

Süt fiyatının yem fiyatına paralel olacak şekilde artırılması gerektiğini belirten Baykut sözlerini şu şekilde noktaladı: “Yem fiyatlarında denge kurulmalı. Süt fiyatı yem fiyatına bağlanmalı. Bizim kaliteli süt yemi almak zorundayız. Buraya bağlanırsa yani problem de çözülmüş olur. Dün açıklama oldu: Sanayicilerden tepki gelmedi konuya. Demek ki: onların da beklediği fiyat bu imiş. Yine de hükümet temsilcilerinin üreticilerden yana olduğunu düşünüyorum. Yoksa bu fiyat kolay kolay çıkmazdı. Ama şimdi güzel bir maliyet yapılmış. Fiyatlar beklenene yakın oldu yani. 1 Ağustos’tan sonra geçerli olacak.”

Habertrak/Özlem İnan