28 Temmuz 2018 - 10:32
Dün toplanan Ulusal Süt Konseyi’nden “çiftçiyi mağdur etmeyecek bir fiyat çıkmaması halinde tüm hayvanların kesime gidebileceğini” söyleyen Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut,“Bugün Ulusal Süt Konseyi toplandı. Eğer çiftçiyi mağdur etmeyecek bir fiyat çıkmazsa tüm hayvanlar kesime gider. Zaten birkaç aydır zararına çalışıyoruz.”dedi
“HAYVANCILIK ÖLÜYOR”
Bilindiği üzere sütün litre fiyatlarına yılbaşında yüzde 10 gibi bir zam geldiğini hatırlatan Baykut,”Süt fiyatları 1.3’ten 1.44’e çıkmıştı. Ama arkasından hemen yem fiyatları da arttı. 50 liralık yem çuvalı önce 60, sonra 70, sonra da 75 oldu. Şu an 21 protein süt yeminin fiyatı 75 TL. Bu ne demek 1.44’e süt sat, 1.5’e yem al. Böyle hayvancılık olmaz. Bizim canımız yanıyor. Hayvancılık ölüyor. İnekler kesime gidiyor. Bunların çözülmesi gerekiyor.” Değerlendirmesini yaptı.
“GIDA KOMİTESİ’NDEN MALİYET ALMADAN SÜT FİYATLARIBELİRLENEMİYOR”
Geçen yıl yürürlüğe giren yasa sonucu Ulusal Süt Konseyi’nin süt fiyatlarını belirleyebilmesi için, Gıda Konseyi’nden maliyet alması gerektiğine de vurgu yapan Baykut, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl çıkan bir yasa ile Gıda Komitesi adında bir komite kuruldu. Gıda Komitesi’nin maliyet fiyatlarını almadan Ulusal Süt Konseyi fiyat veremiyor. Ulusal Süt Konseyi; üretici, sanayici ve devletten oluşuyor. Geçen yıla kadar Ulusal Süt Konseyi sütün maliyetini belirleyip olması gereken tavsiye fiyatını açıklıyordu. Ama geçen yıl bir yasa çıktı: ‘Ulusal Süt Konseyi süt fiyatlarını belirleyebilmesi için Gıda Komitesi’nin kararını beklemek zorundadır.’ diyor. Gıda komitesi yakın bir zamanda açıklamış maliyetlerini. Bakalım Ulusal Süt Konseyi fiyatları nasıl belirleyecek.”
“GÜNLÜK SÜT ÜRETİMİMİZ BİN TON”
Süt satışını üreticilerin kendi istekleri doğrultusunda belirlediklerini ifade eden Baykut, “Süleymanpaşa’da üretimimiz 1000 ton civarında. Bizim Süt Birliği’nin pazarladığı ise 40-45 ton civarında. Diğerlerini üreticiler kendileri pazarlıyor. 37-40 köyden süt alıyoruz. İl düzeyinde günlük bin ton üretiliyor yani. Ama Süt Birliği adına günde bin ton üretilen sütten kayıtlara geçen süt miktarı 650 ton civarında.” diye konuştu.
“ÇİFTÇİNİN ELİNE EN AZ 1.8 TL PARA GEÇMELİ”
Çiftçinin üretime devam edebilmesi adına süt fiyatının artırılması gerektiğini savunan Baykut “Ben çiftçinin eline 1 kilogram süt satarak, 1.3 kilogram yem alacak paritede süt fiyatının belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum. En az 1.8 çiftçinin eline para geçmeli. Devletin desteği her zaman artı olmalı. Devlet desteği, fiyatlar düşme eğilimine girince desteğini arttırıyor. Doğrusu bu tabi ama maalesef ülkemizde yürümüyor. Bizim için bir parite belirlenmeli. Biz üretmeye devam edeceğiz ülkemizi seviyoruz ama bize de yaşam hakkı verilsin. Yine de Ulusal Süt Konseyi’ni bekleyeceğiz. Konseyde yüzde 7-8 gibi bir artış olursa. Emeğimizin karşılığını almamız lazım. Gerekli görüşmeler yapıldı. Birlik başkanlarımız bizim adımıza Ankara’da bulunuyor. Süt para yapmazsa süt hayvanları kesime gider. Onun da kilosuna karkas olarak 22-24 TL civarı verilir. Dana gibi değil. Dana 29-30’a gider.Üretici, zarar ederken neden hayvancılık yapsın ki hayvancılık bitmiş olmaz mı?.” değerlendirmesinde bulundu.
Habertrak/Özlem İnan