DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.431,29 -1.035
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Tekirdağ çiftçisi kar bekliyor

Son Güncelleme :

03 Ocak 2018 - 10:12

Tekirdağ’da yazdan kalma günlerin yaşanması çiftçileri endişelendiriyor. Buğday ve kanola üreticisi kar yağışını dört gözle bekliyor. Geceleri havaların soğuması buğdayı don tehlikesi ile karşı karşıya bıraktı.

ÇİFTÇİ ENDİŞELİ

Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi bu yıl çiftçinin dört gözle beklediği kar yağışı şehre bir türlü düşmedi. Aralıklarla yağmur yağsa da çiftçiyi memnun etmedi. Özellikle buğday için olmazsa olmazlardan biri olan kar yağışını gerçekleşmemesi çiftçiyi üzdü. Kar yağmazsa geceleri ekili buğday, soğuktan korunamayacak.

MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE

Geçmiş yıllara göre hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde devam ediyor. Geçen yıllara göre kar yağışının düşmemesi çiftçiyi kara kara düşündürüyor. Geçtiğimiz yıl normallerin üzerinde verim elde eden çiftçiler bu yıl yağışların azlığı nedeniyle verim düşüklüğü yaşanabileceğini kaydettiler.

DON TEHLİKESİ KORKUTUYOR

Çiftçilerin buğday tarlalarına tohumları Eylül ayının başından itibaren ektiklerini belirten çiftçiler, havaların güzel gitmesiyle çimlenme ile birlikte toprağın her zamankinden daha fazla suya ihtiyacı olduğunu söyledi. Ekili alanlar üzerinde örtü görevi yapan kar yağışının buğday eken bütün çiftçilere derin bir nefes aldıracağını kaydeden çiftçiler, “Karın yağmaması durumunda kökleri ıslak olan buğday donma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Donan üründe de verim almak söz konusu değildir. Temennimiz iyi bir karın yağmasıdır. Biz çiftçiler dört gözle kar yağışını bekliyoruz. İyi yağan kar hem bir örtü görevini yapacak hem de yeraltı sularının çoğalmasına neden olacaktır. Karla birlikte ürünlerde oluşabilecek hastalıklar yok olur” diye konuştu.

UMDUĞUNU BULAMAYABİLİR

Geçen yıl Ekim yağışları yeterli olmamasına rağmen özellikle kar yağışını ve Nisan, Mayıs yağmur yağışını yeterince alan Tekirdağ çiftçisi, buğday, ayçiçeği ve kanolada beklentilerin üzerinde almıştı. Bu yıl ise ekili alanları soğuktan koruyacak kar yağmadığı için gece eksilere kadar inen sıcaklık değerleri nedeniyle buğday ve kanolada verin etkilenebileceği kaydedildi. Dört gözle kar bekleyen çiftçi, Ocak ve Şubat ayı içerinde gece sıcaklıkları daha da düşerse verimde hayal kırıklığı yaşayabilir.

Habertrak/Ferhat Akgün-Özel