DOLAR 32,2605 % 0
EURO 34,7110 % -0.02
GRAM ALTIN 2.396,59 % -0,16
ÇEYREK A. 3.918,42 % -0,16
BITCOIN 62.270,00 -2.85
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 23°

“TEKİRDAĞ EN İYİ HİZMETE LAYIKTIR”

Son Güncelleme :

10 Temmuz 2021 - 16:14

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Tarihi Güzelköy (Melen) Camii açılışı gerçekleştirildi. Osmanlı İslam Medeniyeti’nin Rumeli’deki ilk eserlerinden biri olarak gösterilen Tarihi Güzelköy (Melen) Camii Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un katılımıyla açıldı.  

“BU TOPRAKLARIN KİME AİT OLDUĞUNU GÖSTEREN BİR ESER”

Tarihi Güzelköy (Melen) Camii açılış töreninde konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, “Melen Camii, sadece bir cami ve tarihsel olması nedeniyle değil, Trakya’da ve Rumeli de bizim ilk başlangıç eselerimizden biri olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir. Ayrıca sembolik bir önemi var. Bu eserler sadece kullanıldıkları amaç ve fonksiyonları itibari ile değil bu toprakların aidiyetini gösteren bir takım temel taşlarından da biridir. Nasıl ki mezar taşları bir mezara işaret ediyorsa, bu tür eserlerde bu toprakların hangi kültüre, hangi medeniyete, kime ait olduğunu gösteren işaretlerden biridir. Tekirdağ’ımız her türlü hizmete her hizmetin en iyisine layıktır” ifadelerini kaydetti.

“OSMANLI İSLAM MEDENİYETİNİN İLK ESERLERİNDEN”

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tarihi Güzelköy (Melen) Camii’nin aslının korunarak bugünün şartlarında yeniden restore edildiğini ifade ederek, “Atalarımızın Trakya’ya çıktığı zaman getirmiş oldukları Osmanlı İslam medeniyetinin eserlerinden birini, bugünün şartlarında restore ederek açılışını yapıyoruz. Bu köy, 43 yıldır hizmet ettiğim bir köydü. 28 yaşında Şarköy’e, genç bir delikanlı olarak fabrikaya geldiğim zaman Şarköy’ün bütün köylerini gezerek, adı gibi güzel olan o insanlarla tanışma fırsatı buldum. Bu caminin yapılması konusunda bütün kurumlara teşekkür ediyorum.”şeklinde konuştu.

650 YILLIK BİR GEÇMİŞE SAHİP

Albayrak, sözlerini şöyle noktaladı: “2019 yılında restorasyonuna başlanan bu alan cami, çeşme, konak ve hamam olarak dörtlü konsept halinde hizmet verecek. Caminin ve etrafının restorasyonundan sonra diğerleri için de Anıtlar Kurulu’ndan cevap gelmesinin ardından onların da restorasyonuna başlayacağız. Toplam bedeli de 2 milyon 300 bin TL civarında yatırım yapmış olacağız. Güzel Köy, kırsal turizm olarak nitelendirdiğimiz önemli yerlerden biri. Şimdi buraya hem kırsal hem de inanç turizmi ile güzel bir işi tamamlamış olacağız. 650 yıl önce Osmanlı’nın Rumeli’ye çıktıktan sonra yapmış olduğu ilk camilerden biri. Özellikle caminin minaresi ve genel yapısı Osmanlı mimari yapısına daha da yakın.”

Açılış töreni duaların edilmesinin ardından son buldu. Habertrak/Özlem İnan