DOLAR 32,3734 % -0.06
EURO 34,9046 % 0.19
GRAM ALTIN 2.390,64 % -0,26
ÇEYREK A. 3.908,70 % -0,26
BITCOIN 61.851,68 4.603
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°

TEKİRDAĞ FAYI UZMANLARI İKİYE BÖLDÜ

Son Güncelleme :

23 Haziran 2023 - 12:43

TEKİRDAĞ FAYI UZMANLARI İKİYE BÖLDÜ

TEKİRDAĞ FAYINDA ENERJİ BOŞALDI MI?

 

TEKİRDAĞ DEPREMİ NEREDE OLACAK?

 

DEPREM KAÇ YIL İÇİNDE OLABİLİR?

 

1912 yılında meydana gelen Tekirdağ Şarköy depremi sonrası Marmara Denizi’nde denizaltı ile fay hattını inceleyen ekipteki Jeolog Prof. Dr. Naci Görür ve jeolog Prof. Dr. Celal Şengör’ün Tekirdağ fayı konusunda farklı görüş bildirdikleri ortaya çıktı.

Denizaltı ile fayı inceleyen ekipte yer alan Jeolog Prof. Dr. Naci Görür, kendisinin Tekirdağ fayındaki enerjinin boşladığını ve kırığın yeni olduğunu düşünmesine rağmen aynı ekipteki Jeolog Prof. Dr. Celal Şengür’ün farklı görüş bildirdiğini, Şengör’ün Tekirdağ fayının kırılmamış olabileceğini söylediğini dile getirdi.

Tekirdağ’da gerçekleştirilen ‘Deprem Bilinci’ konferansında konuşan deprem bilimci jeolog Prof. Dr. Naci Görür, beklenen Tekirdağ depreminin denizin içinde olacağını ancak Tekirdağ’ın depremden ciddi derecede etkileneceğini söyledi.

Tekirdağ, fayının kırılıp kırılmadığı konusunda uzmanlar arasında farklı görüşler olduğunu söyleyen deprem bilimci jeolog Prof. Dr. Naci Görür, “Deniz içinde Tekirdağ fayını incelediğimiz ekipte farklı görüş bildirenler oldu. Bunlardan biri Celal Şengör. Onlar Tekirdağ fayı kırılmamış olabilir dediler. Onun için o tartışmalı bir konu. Ben de Naci Görür olarak o fayın kırılmış olabileceğini düşünüyorum. Tekirdağ için iyi deyip o rahatız dememeliyiz. Bu ebedi bir şey değil ki. 200 sene sonra torunlarınız ölecek yani” diye konuştu.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Yılmaz İçöz Sahnesi’nde gerçekleştirilen konferansta konuşan deprem bilimci jeolog Prof. Dr. Naci Görür, vatandaşlardan gelen soruları yanıtlayarak Tekirdağ fayına değindi.

AYNI EKİPTE FARKLI GÖRÜŞ BİLDİRENLER OLDU

Tekirdağ fayındaki enerjinin boşalmış olduğunu düşündüğünü dile getiren deprem bilimci jeolog Prof. Dr. Naci Görür; 1912 Şarköy depremi sırasında bu karadaki fay kırılarak Tekirdağ’dan orta Marmara sırtına kadar Yeşilköy açıklarına kadar bu fay kırıldı. Dolayısıyla bu fayda enerji boşalmış olabilir. Bunu bilimsel verilere göre söylüyorum. Biz o bölgede Viktor 6 denizaltısı ile çalışma yaptık. Orada taze bir kırık gördük. Sanki yeni deprem üretmiş gibi bir kırık mevcuttu. Üzeri örtülmemiş. Biz kendi aramızda çok tartıştık. Dedik ki; bu fay kırığı eski olamaz. Eski olsaydı üzeri gömülü olurdu. Bu yeni bir kırığa benziyor. En son deprem 1912’de olmuş. Bu 1912 kırığıdır dedik. Marmara’da Tekirdağ fayı 1912’de kırılmıştır diye yayın yaptık. Ama aynı ekipte buna farklı görüş bildirenler oldu. Bunlardan biri Celal Şengör. Onlar Tekirdağ fayı kırılmamış olabilir dediler. Onun için o tartışmalı bir konu. Ben de Naci Görür olarak o fayın kırılmış olabileceğini düşünüyorum. Tekirdağ için iyi deyip o rahatız dememeliyiz. Bu ebedi bir şey değil ki. 200 sene sonra torunlarınız ölecek yani. Alkış mı tutacağı yani! İnsanlar ölmemeli. Bugün de ölmemeli yarında. Onun için Tekirdağ deprem dirençli bir şehir olmalı. Bir anlamda Tekirdağ fayının kırılmış olabileceğini düşünüyoruz. Ama diğer faylar da Tekirdağ’a fazla uzak değil. Hepsi 50 kilometre uzaklıkta. Deprem Marmara’da denizin içinde olacak. Ama siz de 50 kilometre uzağınızdasınız en fazla. O yüzden sizi de etkiler. Onun için böyle basitliklere kaçmayın. Doğru olan neyse o önlemleri alalım. “diyerek sözlerini tamamladı. Konferans sonrası deprem bilimci jeolog Prof. Dr. Naci Görür, katılımcıların sorularını yanıtladı. Habertrak/Serhat Yeşilipek