DOLAR 32,2802 % 0.09
EURO 34,7681 % -0.06
GRAM ALTIN 2.407,16 % -0,09
ÇEYREK A. 3.935,70 % -0,09
BITCOIN 63.635,99 -0.965
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°

“TÜİK’İN MAKYAJI KRİZİ GİZLEYEMİYOR”

“EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 32 BİN TL OLMALI”

İŞTE GERÇEK ENFLASYON RAKAMLARI

Birleşik Kamu İş Tekirdağ Şube Başkanı Rıdvan Dırak, iktidarın ekonomik krizi yok sayan anlayışından ve TÜİK’in enflasyon hesaplarında kullandığı parametrelerle kamu emekçilerine zam yapmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

TÜİK rakamlarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Tekirdağ Şube Başkanı Rıdvan Dırak, “Kamu emekçilerinin maaş zamları TÜİK’in inandırıcılıktan uzak enflasyon verileri değil, gerçek enflasyon ve geçim şartları dikkate alınarak en düşük memur maaşı 32 bin TL olmalıdır” diye konuştu. Şube Başkanı Rıdvan Dırak, TÜİK rakamlarına göre 6 aylık enflasyon yüzde 17,77 olurken, Kamu-Ar’a göre 6 aylık enflasyonun yüzde 33 olduğuna dikkat çekti.

“ENFLASYON RAKAMLARIYLA OYNANIYOR”

Yandaş konfederasyonun kamu emekçilerinin haklarını savunmadığını ifade eden Birleşik Kamu İş Tekirdağ Şube Başkanı Rıdvan Dırak, “Kamu emekçilerini, sözde toplu sözleşme masalarında satan, hak kaybına uğratan, kamu emekçilerini değil AKP’nin çıkarlarını gözeten anlayışın utancını bugün yaşıyoruz. Kamu emekçilerine ve emeklilerine 2021 yılı 6. Dönem Sözde Toplu Sözleşme görüşmelerinde  2022’de % 5,7, 2023’de ise % 8,6 ve enflasyon farkı teklif edilmesini zafer olarak kabul edenler bilmelidirler ki kamu emekçilerine; ekonomik krize, enflasyona, büyüme rakamlarına ve gerçekçi ülke koşullarına göre hiçbir kazanım sağlanmadığı bugün sefalet oranlı zamlarla görülmektedir. Kamu emekçileri sendika ağalığının geldiği durumu görmelidir ve yandaş konfederasyondan uzaklaşmalıdır. AKP iktidarı ve TÜİK de anlamalıdır ki; Ülkemizde işçi, memur ve emeklilerin zam oranları, büyük ölçüde çarpıtılan rakamlara göre belirlenmiştir.  Ancak resmi olarak açıklanan enflasyon ile emekçilerin enflasyonu arasında çok ciddi bir uçurum var.  Kamu emekçilerinin ve halkın gündemi bu rakamların üstünde seyretmektedir. Ekonomik krizin her geçen gün ağırlaştığı koşullarda AKP iktidarı enflasyon rakamlarıyla oynayarak ekonomik krizi örtemeyeceğini anlamalıdır” şeklinde konuştu.

“GIDADA YILLIK ENFLASYON YÜZDE 80,5’E ÇIKTI”

Türkiye’de enflasyon yangınının büyümeye devam ettiğine dikkat çeken Birleşik Kamu İş Tekirdağ Şube Başkanı Rıdvan Dırak, “TÜİK’in Haziran enflasyonunda bir önceki aya göre yüzde 3,92 bir önceki yılın aynı ayına göre % 19,77’lik artış dediği, bir önceki yılın aynı ayına göre % 38,21 dediği dönemde Birleşik Kamu-İş KAMU-AR’ın Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,6 artış, Haziran enflasyonu yılın ilk yarısında yüzde 33, son bir yılda ise yüzde 80,5 oranında artış yaşandı demektedir. Memurun, işçinin, emeklinin ve bütün iş koşullarında çalışan emekçilerin enflasyonu değildir. Kamu çalışanlarının gerçekte yaşadığı enflasyon farklıdır. Açıklanan enflasyon TÜİK’in, hükümetin enflasyon tahminine uydurmak için açıklanan rakamdır. Gıdada yıllık enflasyon yüzde 80,5 çıkmıştır. Enflasyon altında inim inim inleyen yurttaşların tek beklentisi insanca yaşam şartlarıdır. Tüm çalışanlar; marketlerde, kasaplarda, pazarlarda, giyimde, ulaşımda ve alışverişin yapıldığı tüm noktalarda enflasyonu ağır şekilde yaşamaktadır. Meyve, sebze, et, kuru bakliyat,  pirinç-bulgur ve yağ gibi harcama kalemlerinde yaşanan yüksek artışlar enflasyonu açıklamaktadır” ifadelerini kullandı.

“GERÇEK ENFLASYON HESAPLAMALI”

TÜİK’in enflasyon rakamları ile KAMU-Ar’ın rakamları arasındaki farka dikkat çeken Birleşik Kamu İş Tekirdağ Şube Başkanı Rıdvan Dırak, “Ülkemizde enflasyon yangını büyümeye devam etmektedir. TÜİK rakamlarına göre 6 aylık enflasyon; % 17,77 olmuştur. Ocak % 6,65, Şubat % 3,15, Mart % 2,29, Nisan % 2,39, Mayıs % 0,04, Haziran % 3, 92 oldu. Kamu-Ar’ın 6 aylık enflasyon; % 33 olmuştur. Ocak % 8,1, Şubat % 5,1, Mart %  5,2, Nisan % 7,1, Mayıs  % 2,3, Haziran % 1,6. AKP iktidarı enflasyonu gıdayı ucuzlatarak değil, halkın en fazla tükettiği mal ve hizmetlerin ağırlığını değiştirerek yapmaktadır. TÜİK, enflasyon hesaplarında kullandığı parametreleri değiştirerek gerçek enflasyonu hesaplamalı ve açıklamalıdır. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; kamu emekçilerinin maaş zamları TÜİK’in inandırıcılıktan uzak enflasyon verileri değil, gerçek enflasyon ve geçim şartları dikkate alınarak en düşük memur maaşı 32 bin TL olmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı. Habertrak/Serhat Yeşilipek

 

“EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 32 BİN TL OLMALI” İŞTE GERÇEK ENFLASYON RAKAMLARI Birleşik Kamu İş Tekirdağ Şube Başkanı Rıdvan Dırak, iktidarın ekonomik krizi yok sayan anlayışından ve TÜİK’in enflasyon hesaplarında kullandığı parametrelerle kamu emekçilerine zam yapmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi. TÜİK rakamlarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Tekirdağ Şube Başkanı Rıdvan Dırak, “Kamu emekçilerinin maaş zamları TÜİK’in […]

08 Temmuz 2023 - 11:50