DOLAR 32,2035 % -0.01
EURO 35,0076 % -0.03
GRAM ALTIN 2.505,92 % 0,21
ÇEYREK A. 4.097,18 % 0,21
BITCOIN 67.050,00 0.033
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 22°

“Ülkemizde her geçen gün süt tüketimi azalıyor”

Son Güncelleme :

22 Mayıs 2018 - 11:39

Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca “Bilindiği gibi ülkemizde kişi başına tüketilen içme sütü miktarı gelişmiş ülkelerin çok çok gerisindedir. Tüm dünya ülkelerinde süt tüketiminin artırılması için çalışılırken, ülkemizde her geçen gün süt tüketimi azalmaktadır” dedi.

Sütün beslenme fonksiyonlarının yanı sıra önemli bir gıda maddesi olduğunu ifade eden Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca “İnsanın tüm yaşamında önemli yeri olan süt, yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan hayvansal kaynaklı protein, yağ, laktoz ile vitamin ve mineralleri içerir. Süt beslenme değerinin yanında, vücut fonksiyonları düzenleyen, gelişimi sağlayan, kemik ve diş oluşumunda önemli bir yeri olan gıda maddesidir. Dünya Süt Gününün Birleşmiş Milletler Teşkilatıyla Uluslararası Sütçülük Federasyonunun (IDF) 1956 yılında aldıkları karar doğrultusunda 21 Mayıs gününün bütün üye ülkelerde Dünya Süt Günü olarak kutlamasını kararlaştırılmıştır. Ülkemizde de 1991 yılından itibaren 21 Mayısın, Dünya Süt Günü olarak kutlanmaktadır.”  İfadelerini kaydetti.

“ÜLKEMİZDE HER GEÇEN GÜN SÜT TÜKETİMİ AZALMAKTADIR”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak süt tüketimini artırmaya yönelik faaliyetler yapıldığını belirten Sarıkoca “Bilindiği gibi ülkemizde kişi başına tüketilen içme sütü miktarı gelişmiş ülkelerin çok çok gerisindedir. Tüm dünya ülkelerinde süt tüketiminin artırılması için çalışılırken, ülkemizde her geçen gün süt tüketimi azalmaktadır. Bu çerçevede Bakanlığımızın süt tüketimini artırmaya yönelik olarak Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen Okul Sütü Programıyla ana sınıfı dahil olmak üzere ilkokul öğrencilerine süt içme alışkanlığı kazandırmak, bu sayede yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak sağlıklı büyüme ve gelişmelerini desteklemektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

“SÜT İÇİRELİM Kİ BİR BARDAK ÇAY KADAR SÜTÜN SOFRALARDA DEĞERİ OLSUN”

Süt satın alırken Bakanlık tarafından onaylı olup olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Sarıkoca “21 Mayıs, insana doğumundan ölümüne karşılıksız sağlık vaat eden, doğanın beyaz mucizesi olan sütün öneminin vurgulandığı gündür. Tüketicilerimiz süt ve süt ürünleri satın alırken, Bakanlığımız tarafından onaylanmış işletmelerden üretilmiş olmasına, son tüketim tarihinin geçmemiş olmasına, ambalajın sağlam ve bombaj yapmamış olmasına, raflardaki sıcaklık koşullarının uygun olmasına dikkat etmelidir. On bir ayın sultanı Ramazanla sahurda, Türkiye ve Tekirdağ için hep birlikte süt içelim, süt içirelim ki bir bardak çay kadar sütün sofralarda değeri olsun.  21 Mayıs Dünya Süt gününün çiftçilerimize, süt ve süt ürünleri üreticilerimize, halkımıza hayırlara vesile olmasını canı gönülden diler ve Mübarek Ramazan ayınızı kutlarım.” ifadelerini kullandı.

Habertrak/Özlem İnan