DOLAR 32,2608 % 0.06
EURO 34,7902 % 0.02
GRAM ALTIN 2.405,53 % -0,16
ÇEYREK A. 3.933,04 % -0,16
BITCOIN 63.477,96 -0.255
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°

Uluslararası öğrenciler buluştu

Son Güncelleme :

29 Nisan 2019 - 17:33

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu UDEF tarafından 51 ülke ve 91 şehirde bu yıl 12.’si, Tekirdağ’da ise dördüncüsü düzenlenen “Uluslararası Öğrenci Buluşmaları” Bedesten Meydanı’nda gerçekleştirildi.

“KARDEŞLERİMİZİ YALNIZ BIRAKMIYORUZ”

Tekirdağ Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Rahim Celep,  “bu yıl dördüncüsünü yapmakta bulunduğumuz Uluslararası Öğrenci Buluşmaları’na hoş geldiniz. Biz Tekirdağ Uluslar arası Öğrenci Derneği olarak bundan 4 yıl önce Tekirdağ’ımızda bulunan Uluslararası Öğrenci kardeşlerimizin dertlerine çare aramak ve onların hasretlerine ortak olabilmek için, sıkıntılarıyla beraber ve birlikte olabilmek için kurulmuş bir derneğiz. Kardeşlerimiz ülkelerinden Tekirdağ’ımıza geldiklerinde onları yalnız bırakmamak, onlara ev sahipliği etmek ve onlarla kurum kuruluş hepsiyle beraber iletişimlerini sağlamaktır görevimiz.”

“ONLAR BİZLERİN GÖNÜL ELÇİLERİ OLDU”

Namık Kemal Üniversitesi’nin 42 ülkeden 642 uluslararası öğrenciye ev sahipliği yaptığını belirten Celep, “İlk kurulduğumuz zaman Namık Kemal Üniversitesi’nde 40 kardeşimiz vardı. 100’e yakın da İmam Hatip Lisesi’nde ve diğer liselerde öğrencilerimiz vardı. O günden bu güne Namık Kemal Üniversitesi’nde ve diğer liselerde olmak üzere 800 küsur öğrencimiz var. Kardeşlerimizin birlikteliği ve beraberliği için zaman zaman böyle etkinliklerimiz ve dernek içerisinde yaptığımız etkinlikler onların kaynaşması ve kucaklaşmasıdır. Biz ilk kurulduğumuz zaman İçişleri Bakanlığı’nın bize verdiği bir proje vardı. ‘Farklı suret aynı kalp’ Allah insanoğlunu farklı surette farklı ülkelerde yaratıp, aynı kalpte beraber ve bir olabilmek için bir proje düzenledik. O bizlere çok faydalı oldu ve bir millet olmak adına adım atmış olduk. Ve ikincisi de yine aynı projemiz vardı: ‘Ensar Bilinciyle Evrensel Köprüleri Kurmak’ idi. Biz Tekirdağ Halkı olarak sizlerle birlikte bu gelen kardeşlerimize ensar bilinciyle kucak açtık.” Şeklinde konuştu.

“ONLARI HİÇBİR FARKLILIK GÖZETMEKSİZİN KUCAKLADIK”

Uluslararası öğrencilerin yurt dışında Türkiye’yi tanıtarak gönül elçisi olduklarını vurgulayan Celep, “Onların her türlü dert ve sıkıntılarında yanında olduk ki; onlar da ülkelerine gittiklerinde aynı duygu, aynı düşüncelerle hizmet etsinler diye. Ve bunun meyvesini bu sene görmeye başladık. Somali’den bir kardeşimiz ülkesine gittiğinde, o kardeşimiz mezun olduğu üniversiteye giderek sizleri, Tekirdağ’ı, Namık Kemal Üniversitesi’ni ve Türkiye’yi anlattı ve onlar bizlerin gönül elçileri oldu. Beraber olduğumuz kardeşlerimiz vefalarını ödemiş oluyorlar. Yine aynı şekilde Balkanlar’dan gelen kardeşlerimiz mezun oldukları liselere giderek, sınıflara girerek, onlar da sizleri, Tekirdağ’ı, Namık Kemal Üniversitesi’ni ve Türkiye’yi anlattılar. Ve bunlar da sizi ve Türkiye’yi sevdiklerini anlattılar. Türkiye’ye karşı yaklaşımlar ve sevgiler hızla artıyor. Biz de bu duygu ve düşüncelerle birlikte üçüncü bir proje yazdık. Kardeşlerimiz yazdı ve dediler ki: ‘Benim Yeni Ülkem Türkiye’m’ ve biz de onları Türkiye’de hiçbir farklılık gözetmeksizin kucakladık. Onlar bizim kardeşlerimiz.” İfadelerini aktardı.

‘DOĞU’DAN BATI’YA ADİL BİR DÜNYA’YA’

Uluslar arası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) adına konuşan Necati İşbilen, “UDEF olarak derneklerimizle birlikte şu an Türkiye’de eğiti gören, 148 bin uluslar arası öğrencinin 51 binine direkt temas ediyor ve 3 bin 750’sine burs veriyoruz. UDEF olarak 11 yıldır, Uluslararası Öğrenci Buluşmaları düzenliyoruz. Son iki senedir programlarımız Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleşiyor. Geçen sene 41 ülkede düzenlediğimiz Uluslar arası Öğrenci Buluşmaları’mızın sloganı ‘Dünya Beşten Büyüktür’ idi. Bu sene 51 ülke 91 şehirde 1 Şubat’ta startını verdik. İnşallah 4 Mayıs’ta finalini yapacağız. Bu seneki sloganımız ‘Doğu’dan Batı’ya Adil Bir Dünya’ya’ Uluslar arası Öğrenci Buluşmaları’nın temel amacı şunlar: ülke içerisinde yaptığımız programlarda milletimizle uluslar arası öğrencileri kaynaştırmak. Somalili, Etiyopyalı, Malezyalı, Yemenli bir öğrenci ile kendi ülkeleri hakkında bilgi almak. Hem tatil bölgeleri, hem ticari durum, mevcut durum, o ülkede neler yapılıyor? Bu coğrafyanın insanlarının kültürlerinin birbirleriyle buluşmaları açısından yurt içinde yaptığımız programlar son derece önem arz ediyor. Yurt dışında ise 51 ülkede yaptığımız programlar ile Türkiye’nin bir eğitim üssü olduğunu, eğitim fırsatları ile dolu olduğu hakkında bilgi veriyoruz. Bizim geçen seneki programımızda Cumhurbaşkanımız 2023 itibariyle Türkiye’de 350 bin uluslar arası öğrenci hedefinden bahsetti. Biz de UDEF olarak, derneklerimiz ile birlikte 2023 yılında, 350 bin uluslararası öğrencinin Türkiye’yi tercih etmesi için elimizden geleni yapacağız. Bu taşın altına elimizi koyacağız.” Değerlendirmesinde bulundu.

Uluslar arası Öğrenci Buluşmaları etkinliğine, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Göç İdaresi Müdürü Ömer Gümüş, İŞKUR İl Müdürü Yaşar Özel, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ülkü Uslu, MÜSİAD Tekirdağ İl Başkanı Ahmet Candan, UDEF Temsilcisi Necati İşbilen, Ak Parti İlçe Başkanı Sezayi Çetin katılım sağladı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan Uluslar arası Öğrenci Buluşmaları, ilahilerin okunması, türkülerin söylenmesi ve folklor ekibinin gösterisi ile son buldu.

Habertrak/Özlem İnan