DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
GRAM ALTIN 2.500,70 % 1,40
ÇEYREK A. 4.088,64 % 1,40
BITCOIN 66.908,90 1.22
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

ÜRETİCİDEN YARDIM ÇIĞLIĞI

Son Güncelleme :

08 Şubat 2021 - 10:25

Süleymanpaşa Et Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, kasap ve marketteki kırmızı et fiyatlarının sürekli artmasına rağmen besi hayvancılığı yapan üreticinin hayvanını kestirdiği zaman eline 38 TL geçtiğine dikkat çekti ve “İlerleyen zamanda bu böyle giderse ne olacak; üretici hayvanını kestirecek ama yerine yeni hayvan almayacak. Bunun durumun sonuçlarını 6 ay veya 1 yıl sonra göreceğiz.” Diye konuştu.

Bu durumda bir önlem alınmadığı takdirde konunun hayvan ithaline kadar gidebileceğine işaret eden Baykut, “83 milyon vatandaş bu durumdan etkilenir. Süt Kurumu derhal alım fiyatlarını yükseltmeli. Fiyatlar En az 42-43 TL’ye çıkarılmalı.” Değerlendirmesinde bulundu.

“GİRDİ FİYATLARINDA DÜŞÜŞ YOK AKSİNE ARTIŞ VAR”

Süleymanpaşa Et Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, kasapta satılan et ile kesim yaptırıldığı zaman üreticinin eline geçen para arasında orantısızlık olduğunu vurgulayarak, “Şu an karkas etin kesimi 38 TL’ye yapılıyor. Maalesef kasapta fiyatlar aynı. Bakıyoruz; markette, kasapta fiyatlar düşmüş mü? Hayır. Dana kıyma 60 TL. Kesim fiyatı düşük ama market fiyatı yüksek. Pandemiden kesilmediğini, yetmediğini söylüyorlar ama markette de fiyatlar aynı. Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin yayınladığı maliyet fiyatlarına göre bugün 1 kilogram karkas etin üreticiye maliyeti 44 TL. Girdi fiyatlarında düşüş yok aksine artış var. Ama kesim 38 TL. Yani şu an üretici, çiftçi 1 kilogram karkas ette 6 TL zarar ediyor. Üretici ne zamana kadar devam edecek?” ifadelerini kaydetti.

“ET KONUSUNDA SOS VERİYORUZ”

Baykut, besi hayvancılığı konusuna el atılmadığı takdirdi durumun ağır sonuçları olacağına değinerek, “Et konusunda SOS veriyoruz. Et Süt Kurumu, Malkara’da kesime başladığını duyurdu. 36 TL’den kesim yapıyorlar. Bu üreticinin emeğine yazık, günah. Piyasada 38 TL, Et Süt Kurumu ise 36 TL’den kesiyor. Ama maliyetimiz 44 TL. Piyasada 36-37’ye kesen var. Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin açıkladığı 44 TL’lik rakam içinde suyundan yemine, veterinerlik hizmetine vb. besi hayvanının yetiştirilmesindeki tüm maliyetler konulmuş. Ama biz kesimi 37-38 TL’ye yaptırıyoruz. Üretici nereye kadar dayanacak? Yazık, günah. İlerleyen zamanda bu böyle giderse ne olacak; üretici hayvanını kestirecek ama yerine yeni hayvan almayacak. Böyle giderse bunun sonuçlarını 6 ay veya 1 yıl sonra göreceğiz.”

“DERHAL ALIM FİYATLARINI YÜKSELTİLMELİ”

Baykut, piyasada alıcı bulmanın da besiciye zorluk yaşattığına değinerek sözlerini şöyle noktaladı: “Bu iş dışarıdan hayvan ithal edilmesine kadar gider. Bunun sonucunda da 83 milyon vatandaş bu durumdan etkilenir. Bir de piyasada alıcı bulmak zor. Piyasada 37-38 TL’den kesenler 17-18 gün sonrasına randevu veriyor. ‘Pandemiden dolayı sürüm yok’ deniliyor. Ama marketteki fiyat değişmiyor. Kasaba git kıymanın kilosu yine 60 TL. Ama besicinin eline geçen fiyat inadına düşüyor. Et Süt Kurumu derhal alım fiyatlarını yükseltmeli. En az 42-43 TL’ye çıkarılmalı.”

Habertrak/Özlem İnan