DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.179,17 -0.913
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°

YEME ZAM ÜSTÜNE ZAM

Son Güncelleme :

03 Ağustos 2021 - 13:26

Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, son bir yılda yem fiyatları yüzde 60 artarken, süt fiyatlarının ise yalnızca yüzde 27 oranında arttığını kaydetti.

Artan girdi fiyatları karşısında küçük üreticinin üretimden çekildiğini bunun önüne geçilmesi için ise verilen desteklerde küçük üreticinin göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Baykut, “Ülke genelinde süt üretiminde bir düşüş yaşanmıyor gibi görünse de, küçük üretici üretimden çıkıyor. Verilen desteklerde de küçük üretici göz önünde bulundurulmalı. Vatandaşların köyde kalabilmesi için çiftçiliğin yanında hayvancılığın teşvik edilmesi şart.”diye konuştu.

“YEM FİYATLARI DURMADAN YÜKSELİYOR”

Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, yem fiyatlarının sürekli artmasına karşılık hükümetin arpa fiyatını düşürerek önlem aldığını ancak bu durumun da işe yaramadığını belirterek, “Ulusal Süt Konseyi’nin almış olduğu kararla 1 Temmuz- 31 Ağustos ayları arasında süt fiyatı kilogram olarak 3.20 TL’ye çıktı. Fakat şu anki duruma göre diğer ürünlerle kıyaslama yapınca iyi. Bunun yanında yem fiyatları, durmadan değişiklik gösteriyor. Devlet bu duruma arpanın fiyatını düşürerek müdahale etti ama yine çuval başına 5-6 TL zam yapılarak yine geri geldi. Fakat bu vatandaşlarımızın üreticilerimizin beklentisini karşılayamadı.” şeklinde konuştu.

“YEM FİYATLARI YÜZDE 60 ARTARKEN, SÜT FİYATLARI YÜZDE 27 ARTTI”

Baykut, özellikle kaliteli süt yemlerinin fiyatının oldukça arttığına dikkat çekerek,“Son bir yılda süte yüzde 27 zam geldi. Fakat yem fiyatlarına yüzde 60 zam geldi. Süte bir katı yeme ise iki katı zam geldi. Bu durumda üreticilerimiz yola nasıl devam edecek? Küçük üreticilerimiz bitiyor. Bir çuval yem 130-140 TL’ye ulaşmış durumda. Kaliteli süt yemleri almış başını gidiyor. 5-6 TL indirim yapmışlar ama neye yarar? 2019 Nisan ayında 1.6 TL, Ekimde 1.9 TL, Kasımda 2.5 TL, 2020 Ocak-Aralık 2.20 TL, 2021 Ocak- Haziran’da 2.80 TL oldu. Aynı anda süt yemini baz alırsak, 2019 yılında bir çuval yem 84 TL iken, 2021 Aralık ayında 128 TL, Temmuz ayında fiyat 150 TL olmuş. Yem fiyatları yüzde 60 artarken, süt fiyatları yüzde 27 arttı. Bu durumda üretime nasıl devam edeceğiz?” sözlerini dile getirdi.

“KÜÇÜK ÜRETİCİ İFLASTA”

“Son 2 yılda üye sayımız yüzde 25 azaldı. Küçük üretici bu işi yapmayı bırakıyor.” değerlendirmesinde bulunan Baykut, “Ülke genelinde süt üretiminde bir düşüş yaşanmıyor gibi görünse de küçük üretici üretimden çıkıyor. Verilen desteklerde de küçük üretici göz önünde bulundurulmalı. Vatandaşların köyde kalabilmesi için çiftçiliğin yanında hayvancılığın teşvik edilmesi gerekir. Dışarıdan ithalat da bir yere kadar. Önce kendi ülkemizdeki küçük ve aile üreticimizin desteklenmesi lazım ki yarınki zor günlerde, pandemi döneminde olduğu gibi üreticimiz de işine sarılsın. Küçük üreticinin üretime devam etmesi hem ülkemiz adına hem işsizliğin önlemi açısından hem de insanlarımızı olduğu yerde doyurma açısından gerçekten çok önemli bir durum. Devlet politikalarını bu yöne doğru çevirmeli. Küçük çiftçi, büyük üreticiden önde gelmeli. Pozitif ayrımcılık yapılmalı ve daha çok destek göstermeli.” diyerek sözlerini noktaladı.

Habertrak/Özlem İnan