DOLAR 32,2585 % -0.01
EURO 34,7221 % 0
GRAM ALTIN 2.405,26 % 0,21
ÇEYREK A. 3.932,61 % 0,21
BITCOIN 62.440,01 -2.109
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“YENİ ZAMLAR VE VERGİLER KAPIDA”

Son Güncelleme :

16 Mart 2021 - 10:27

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, faiz dışı dengenin bozulduğunu ve borç dinamiklerinin çok hızlı değiştiğini ifade ederek bütün dünyada pandemi desteklerinin kesilmemesi gerektiği konuşulurken Türkiye’de hükümetin faizleri arttırmak zorunda kaldığını dile getirdi.

AK Parti yönetiminin bu millete maliyetinin çok hızlı arttığını vurgulayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak; “Yandaşı kurtaracağına önce milleti rahatlat. Bu ülke beş tane havuz müteahhidini rahatlatmak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Çok ciddi bir vergi ve zam paketi geliyor. “diye konuştu.

“BORÇ – FAİZ SARMALI OLUŞMUŞ DURUMDA”

Faiz dışı dengenin açık vermeye devam etiğini ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak; “2018 yılında bütçeden ödediğimiz faiz 74 milyar. 2020’de 133 milyar. 2015’e kadar 50-55 milyar arasında gidiyordu. 2018’dan sonra faiz dışı dengemiz açık vermeye başlıyor. Borç faiz sarmalı oluşmuş durumda. 128 milyar doların nerede olduğunu konuştuk. Cevabını hükümet verecek.

Merkez bankasının seneler sonra yedek akçesine el attılar. Kefen parasını yediler. Yani bir başka önemli rakam da şu; 2018 yılında bütçenin net borçlanması 60.1 milyar TL. 2 yıl sonra 2020’de 249 milyar. Faiz dışı dengeyi falan koyduğumuz zaman bu borç dinamiklerinin hızla bozulduğunu görüyoruz. Bütün dünya pandemi desteklerini kesmemeyi konuşurken biz faizleri arttırmak zorunda kaldık.” ifadelerini kulandı.

“YENİ ZAM VE VERGİ PAKETİ YOLDA”

Çok ciddi bir vergi ve zam paketinin yolda olduğunu aktaran Öztrak; “Bakın kuyumculardan bankalara yarım kilo altın teminat alma konuşuluyor. Kuyumculuk yapan esnafa diyorlar ki; bankalara yarım kilo teminat yatır. Dün el altından konuşulan vergi şuydu; 3 yıl boyunca verilen istisna ve muafiyetlerden stopaj alımı. Bunların hepsi dönecek dolaşacak bir şekilde millete yansıyacak. Zaten millet eziliyor. Hayat pahalılığı aldı başını gidiyor. Onun için gerçekten bu yönetimin bu millete maliyeti çok hızlı artıyor. Önce milleti rahatlat, yandaşı kurtaracağına. Bu ülke 5 tane havuz müteahhidini rahatlatmak için elinden gelen her şeyi yapıyorum.” diye konuştu.

“DOĞRU İLACI VERDİĞİNİZDE EKONOMİ TOPARLANABİLİR”

Ekonomik sorunlara çözüm yolunun olduğunu dile getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak; “Umutsuz olmaya gerek yok. Her şeyin çözümü var. 2001 Türkiye’nin en derin krizlerinden biriydi. Sanıyorum iki çeyrekte toparlanmaya başladı. Benim gördüğüm şey şu; orada biz Kemal Derviş beyle birlikte gördüklerimiz var. Doğru ilacı verdiğinizde toparlanmayacak bir şey yok. Bir kere ülkenin çok büyük imkanları var. Hakikatten dünyanın 20 büyük ekonomisiyiz. Gerçi bu yıl o ligden düşme tehlikesini yaşadık. Ciddi kabiliyetleri olan girişimcilerimiz var. İhracatı biliyoruz. Genç bir nüfusumuz var. Olağanüstü bir coğrafi avantajımız var. Ben bunu hep söylüyorum. 4 – 4,5 saat uçuş mesafesinde Türkiye’den 56 ülkeye ulaşmanız mümkün. Bir buçuk milyarlık bir nüfusa ulaşabiliyoruz. 24 trilyon dolarlık bir pazara erişebiliyorsunuz.” şeklinde konuştu.

“YENİ KADROLARA İHTİYACIMIZ VAR”

Pandemi sonrasında Türkiye’nin fırsatları değerlendirebilecek konumda olduğuna değinen CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak; “Dünya’da şuanda Çin meselesi nedeniyle arz zincirlerinin kısalmaya başladığı söyleniyor. Bu Türkiye için çok büyük bir avantaj. Siz üretim altyapınızı, üretim yapan bireylerinizi tahrip etmeden ayakta dimdik tutabilirseniz, Türkiye pandemi sonrasında pandemiden en çok yarar sağlayabilecek ülke olabilir. Ama bunu yapabilecek kadrolara ihtiyaç var. Yeni kurallara ihtiyacımız var. Yeni kurumlara ihtiyacımız var, yeni kadrolara ihtiyacımız var. Aksi takdirde Türkiye önündeki bu büyük fırsatları kaçırma riski ile karşı karşıya.” diyerek sözlerini tamamladı.

Habertrak/Serhat Yeşilipek