DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
GRAM ALTIN 2.500,70 % 1,40
ÇEYREK A. 4.088,64 % 1,40
BITCOIN 66.950,00 0.192
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°

 ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNÜ GÖREVE DAVET EDİYORUM

Son Güncelleme :

29 Eylül 2020 - 11:17

        Burada yazacaklarım sadece Tekirdağ Süleymanpaşa’nın sorunu değil, ülkemizin, insanlığın sorunu olduğunu belirtmek isterim. Kumbağ Dut Limanı ve Sütlüce Mevki, şehrimizin gözü gibi bakacağı KORUMA altına alınmış alanlarımızdan sadece bir bölümü. Buradaki çamların nasıl büyüdüğü, yöreye, bölgemize verdiği akciğer katkısı bilimsel olarak da ortadadır.

 

Kumbağ Sütlüce Mevki eşsiz güzelliği içerisinde turizmin hizmetine açılmak üzere. Bölgeye yapılan Bungalov tipi 21 ev yakın zamanda açılması için çalışmalar devam ediyor. Bu bölgeye yapılacak her türlü turizm yatırımı önemlidir; DEĞERLİDİR… Tek şart gerekli; doğayı tahrip etmeme, doğaya kalıcı onarılmaz zararlar vermemek…

 

Özel mülkiyet üzerinde yapılan 21 adet bungalov tipi ev yöre insanının bir kısmı tarafından olumlu karşılanırken, bir kısmı da tereddüt içerisinde. Acaba? Doğaya, bölgeye yaradan fazla zarar mı getirecekler?

 

Bungalov evlerinin 200 metre kuzey doğusunda anıt ağaçlar var. Beş Bilge diyeceğimiz değerde anıt ağaçlar. Dört tanesi ıhlamur, bir tanesi de çınar ağacı. Çınar ağacının yaşı; belki beş yüz belki daha da fazla. Ihlamur ağaçları da yüz yaşını çoktan bitirmiş…

 

Belki de onarılamaz zarar-ziyan tam da burada başlıyor; Beş Bilge ağacın olduğu yerden bungalov evlere getirilecek elektrik kanalı kazılıyor. Başında hiçbir mühendis olmadan, sadece bir iş makinesi ve şoförüne verilen talimat ile anıt ağacın kökleri tahrip edilerek, muhtemelen bir daha geri dönülemeyecek bir ANIT AĞACIMIZIN yok oluşunun korkunç hatası burada başlıyor.

 

Bölgenin eşsiz oluşu,koruma altında bulunması sanırım gözü kazanç bürümüş turizmciler için hiçbir mana taşımıyor.Bu ağaçların geçmişi Osmanlı İmparatorluğuna belki de daha öteye uzanırken,görmüş geçirmiş mevsimlerin,yılların haddi-hesabı bile yapılmamışken kör bir iş makinesi ve hiçbir şeyden haberi olmayan bir işçinin yoğun çabalarıyla ANIT ağacın köklerinin bir bölümü yüzyıllardır doğanın bile vermediği büyük bir cehalet içerisinde yerinden kopartılmıştır…

 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sormak isterim; buradaki BEŞ BİLGE ağaç kayıt altında mıdır? Bu ağaçlardan haberiniz var mıdır? Varsa, buradaki 21 adet bungalov evlerinden, turizm yatırımından haberiniz var mıdır?

 

Sütlüce Mevkiindeki ANIT ağacın; ağaçların koruma altına alınıp, yaraları onarılacakken, bir de köklerinin bir kısmının koparılması, sırf bungalov elvere elektrik getirecek diye kanalın kazılması; sanki başka bir yerden kanal geçemezmiş gibi; akıl almaz bir zarar, belki de bir anıtsal ağacımızın daha yok edilmesi haberini kayıt altına alıyorum.

 

Bölgenin değeri ancak oraya giderek anlaşılır. Buradaki anıt ağaçların; Beş Bilgenin önemini başköşeye koyalım. Genç çam ağaçlarının yöreye yakışan güzelliği her ağacın altına kurulan piknikçiler tarafından ÇÖP DERYASINA döndürülmüş.

 

Dut Limanı bölgesinin kuzey doğu tepelerinden başlayarak gezdiğinizde göreceğiniz çöplerin korkunçluğu insan olma ile olmama arasında şaşırmanıza neden oluyor. Bu bölgenin anıt ağaçları, değeri korum altında oluşu, diğer kurumları hiç mi ilgilendirmiyor. Kanunu, insanı sorumlulukları nerede?

 

Orman İl Müdürlüğü, Belediyelerimiz, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü bunca tahrip, zarar, ziyan varken neredeler? Her önüne gelen her yere ateş yakabilir mi? Maalesef yakmış… Bu ateşler yanar, dumanlar tüter, çöpler doğaya zulüm ederken; ilgili yetkililer nerede? Yaktığı, eğlendiği onun olsun; ya çöpler?

 

Burası koruma alanı mı yoksa ÇÖP alanı mı? Sorusu hiç vakit kaybedilmeyecek kadar önemlidir, değerlidir. Buradaki sorumluluğun bu saatten sonraki en büyük takipçisi SAYIN VALİMİZE de geçmiş durumdadır.

 

Çöp dağlarının, buradaki ANIT ağaca verilen zararın hesabı ACİLEN sorulması ve ANIT ağacın kanayan yaraları pansuman edilmeli ve yüzyıllardır ayakta kaldığı, tarihin eh hakiki tanıklığını yapmış bu ağaca ve biraz ötedeki ıhlamur ağaçlarına şehrimiz, ülkemiz ve insanlık adına teşekkür edilmelidir…