DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
GRAM ALTIN 2.500,70 % 1,40
ÇEYREK A. 4.088,64 % 1,40
BITCOIN 67.135,62 0.391
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°

Geçmişten Geleceğe Uzanan Unutulmuş Mutlu Günler

Son Güncelleme :

27 Ocak 2021 - 17:07

Sarı siyah renklerin ayrı bir hikâyesi var. Tekirdağspor’un doğmasıyla birlikte renkleri de öyküsü doğuyor… Günümüzden 53 yıl geriye gidersek Tekirdağspor’un kuruluşunu ve renklerinin öyküsünü bulduğumuz gibi, çok önemli isimleri de hatırlama, anma ve öğrenme şansı yakalarız.

 

Yaşar Sevinç’in eseri; Geçmişten Geleceğe Uzanan Unutulmuş Mutlu Günleri anlatıyor. Belki de şehrimizin geçmişiyle bugün arasında, hiç olmazsa spor alanında bir köprü kurmak, yitik hafızamızı birazda olsa onarmaya başlamak için bu eser çok değerli bir şans biz Tekirdağlılar için.

 

İnsanların şehir sevgisi, spor heyecanı olmasaydı, geçmişi derleyen, toparlayan yazarlar bulunmasaydı, şimdi bu çalışmayı yapamayacaktım. Tarihi 50–60 yıl geriye aldığımda Fetih Mahramlı ve arkadaşlarına ulaştım. O günün şartlarında, bir araya gelmiş insanlar, yeni kurulmuş 3.Türkiye Ligine Tekirdağ’ı taşımak için büyük mücadeleler vereceklerdir.

 

Daha Tekirdağspor doğmadan önce kırmızı siyah renklere sahip Halkspor vardır. Sarı lacivert renklere sahip Tekirdağ Gençlikspor vardır. Siyah beyaz renkleri benimsemiş Yılmazspor ve onların fedakâr yöneticilerinin de gayretiyle bu takımlar feshi edilmiş ve Tekirdağspor’un doğmasına yardımcı oldukları gibi tarihsel bir olaya tanıklık etmişlerdir.

 

Diğer takımlarımız 3.Lige girmesi sağlanacak olan Tekirdağspor için kendi göz nurları olan takımlarını feshi etmişlerdi etmesine ama o takımların anısını ve onların bağlı oldukları renkleri de Tekirdağspor taşıyacak ve ebedi bir algı, inanç içinde yaşatacaktır…

 

Fetih Mahramlı ve arkadaşlarının yanında diğer takımların yöneticileri tarihsel sorumluluklarını yerine getirip, bürokratik engelleri de aştıktan sonra Tekirdağspor 1967–1968 senesi 3.Lige girmiş ve futbol hayatı başlamıştır.

 

 

1966 yılının son aylarında hükümet 3.Ligi kurma kararı aldı. Orhan Şeref Apak bu hazırlıkların başkanlığını üstlenmişti. Futbol Federasyonuna derhal çalışmaların başlaması için talimatlarını yayınladı. Türkiye Birinci, İkinci Ligi derken Üçüncü Lig de kurulmuş oldu. Bu kuruluşta Tekirdağspor da yer aldı. Yer alması için aşılması gereken zorlu engeller bir bir aşıldı.

 

Burada da Fetih Mahramlı’nın şehir sevgisi, futbol aşkı devreye giriyor. Ve ona inanmış arkadaşları Tekirdağspor’u kurmakla kalmadılar, o gün için kulüp adına bankalara yatırılması gereken 150 bin lirayı da toparlayıp bankaya yatırdılar.

 

Farklı mesleklerden yüze yakın insan bir araya geldiler. Her türlü yorum, öneri, tartışma bir arada demokratik bir şekilde yapıldı. Dönemin Valisi Faruk Cemal Vefkioğlu’da bu davanın içinde yer aldı.

 

Sayın Vali; “ Bu şehir, üçüncü lige yakışır “ diyerek, valilik yaptığı şehri onurlandırdığı gibi ayrı bir heyecana bizzat katılıp, tarihte ki yerini almış oldu.

 

O dönemin Belediye Başkanı Şefik Gürsoy,Tekirdağspor’un kurulması için ayrı bir çalışma,başarı örneği gösterecektir.Tekirdağspor’un kuruluş kararından sonra,ilin valisi,belediye başkanı ve 150 futbol severin bir araya gelmesiyle birlikte ikinci toplantılarını yaptılar.Oluşturdukları kurucu heyetin başına Tekirdağ eski milletvekili Fetih Mahramlı’yı getirdiler.

 

Fetih Mahramlı, Kemal Tüten, Hüseyin Arıtepe, Yılmaz Çicioğlu, Osman Alyanak, Şefik Gürsoy,Basri Kalyoncu,Adnan Soyuer,Mestan Menekşe,Ahmet Karaevli,Hüseyin Karaevli,Gökşen Serez,Hüseyin Tetik,Cemal Ünlüsaraç,Emin Eskin,Mehmet Serez,Avni Mutlu,İsmet Akçakaya; Tekirdağspor’un ilk nefes alışına,kalp atışlarının sahalarda yükselen çığlıklarına tanıklık edecek değerli kişilikler,şehir sevdalısı olan insanlardır.

 

Fethi Mahramlı o gün için şehrimizde bulunan dört kulüp başkanıyla; Halkspor,Yılmazspor,Çiftilkönüspor,Gençlikspor yöneticileriyle bir araya geldi.Tekirdağspor’un doğumunda bir araya gelip birleşecek olan kulüpler belirlendi.Tekirdağ Gençlikspor,Halkspor ve Yılmazspor,Genel Kurula giderek kendilerini feshi ettiler.Onların renklerinden,iradelerinden,heyecanlarından,tecrübelerinden beslenen bir takım doğdu; TEKİRDAĞSOPOR…

 

Tekirdağspor sarı rengi, Tekirdağ Gençlikspor’un renklerinden, siyah rengi ise, Yılmazspor ile Halkspor’un renklerinden alınmasıyla birlikte Tekirdağ’ın kalbinde kimi zaman en yüksek noktaya yükselecek, kimi zaman en hüzünlü hale dönüşecek bir efsane doğdu…

   

Bugün geldiğimiz noktada yine 3.Ligde mücadele veren bir Tekirdağspor var. Şehrimizin spor anlayışını daha yukarılara taşıyacak olan yöneticilerin heyecanı, inancıyla birlikte yarım yüzyıl tarihi geçmiş, şimdiki kuşakları heyecanlandıracak ve gelecek kuşaklara sporun diğer dallarını da tanıştıracak bir futbol takımımız var…

 

Şüphesiz futbol; kalp, akıl oyunu. Heyecanı, hünerli futbolcuları ve fedakâr yöneticileri olmayınca olması mümkün değildir. Tekirdağspor için herkes kendi hünerini, gayretini ve emeğini ortaya koysun! Koysun ki bu şehrin önce futboluyla şenlenecek gönlü, daha sonra diğer sportif alanlara ve daha yukarı liglere sıçrasın.

 

Tekirdağspor’u yepyeni yerlerde görmek istiyoruz; hayal bile edilemeyecek yerlerde; öyleyse bu hayale herkes katılsın; Tekirdağspor’u seven herkes; şartsız, koşulsuz…