DOLAR 32,2524 % -0.03
EURO 34,6911 % -0.09
GRAM ALTIN 2.393,50 % -0,29
ÇEYREK A. 3.913,36 % -0,29
BITCOIN 61.553,02 -2.316
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 17°

KALSİYUMUN KİLO YÖNETİMİNE ETKİSİ

Son Güncelleme :

22 Şubat 2020 - 15:24

Kalsiyum vücudun en önemli minerallerinden biri olup iskelet sistemindeki miktarı yaşa, iskelet büyüklüğüne ve büyüme dönemine bağlı olarak değişir. Kalsiyum kemik ve diş yapımındaki faydalarının yanı sıra doku sıvılarında bulunup kas kasılması ve gevşemesinde, sinir uyarılarının iletilmesinde, kanın pıhtılaşmasında, demir mineralinin etkin bir şekilde kullanımı ve vücut asit baz dengesinde görev alır.

Yapılan çalışmalarda kalsiyumdan zengin diyet uygulayan bireylerde vücut yağ oranında belirgin azalma gözlendiği, süt ve diğer kalsiyum kaynaklarını tüketmesi ile kilo kaybı arasında doğrudan ilişki olduğu belirtilmiştir. Kalsiyum, yağ yakımına yardımcı kalsitiriol hormonun salınımı desteklediği için kilo yönetiminde ve kilo kaybında oldukça etkilidir. Sağlıklı erişkin bireyler günlük 1000 mg, 50 yaş üzeri bireyler ise günlük 1200 mg kalsiyum almalıdır. Sağlıklı beslenme için önerilen günlük mineral miktarı ile orantılı olarak günde üç porsiyon yarım yağlı, kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünlerinden oluşan beslenme programı kilo kaybına yardımcı olmaktadır. Ayrıca diyetteki kalsiyum miktarı kilo verdikten sonra, kilo koruma üzerinde de etkilidir.

Beslenme Programında Yer Alabilecek Sağlıklı Kalsiyum Kaynakları;

  • Yarım yağlı süt, yoğurt, peynir, tofu
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Sardalya, somon
  • İncir, fındık, kurubaklagiller
  • Özellikle süt ürünlerini tüketmeyen bireyler incir, kurubaklagil ve diğer kalsiyum kaynaklarını tüketebilir.

Pratik Etiket Okuma

Sağlıklı erişkin bireyler için günlük önerilen kalsiyum miktarı 1000 mg olduğundan tüketilecek ürünlerin etiket bilgisinde yer alan günlük ihtiyacın yüzdesini pratik olarak hesaplamak için belirtilen miktara sıfır ekleyebilirsiniz. Ürün, günlük kalsiyum ihtiyacınızın % 25 ini sağlıyorsa 250 mg kalsiyum içeriyor demektir.

Aman Dikkat !

Kalsiyum oranı yüksek olan besinlerin kalorisi de yüksek olabilir bu durumda besinler porsiyon kontrolü yapılarak tüketilmelidir.

Kalsiyumun aşırı alımı ise böbrek taşı riskini artırabilir, demir, çinko, fosfor ve magnezyum gibi minerallerin vücut tarafından emilimini azaltabilir. Bunun sonucunda da böbrek zarar görür. Sağlıklı besleneyim derken dengeyi kaçırıp vücudun yapısını bozmayalım.

Kalsiyumun kilo yönetimindeki olumlu etkilerinin yanı sıra vücudun mineral ihtiyacının karşılanmasındaki rolü oldukça önemlidir. Bu yüzden diyet programımızda kalsiyumu mutlaka doğal besinlerden karşılamaya özen göstermeliyiz.