DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
GRAM ALTIN 2.500,70 % 1,40
ÇEYREK A. 4.088,64 % 1,40
BITCOIN 66.819,68 -0.083
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

ÖRDEKLİDERE CADDESİ SAKINCALI HALDE!

Son Güncelleme :

03 Şubat 2021 - 11:08

Bu cadde birçok cadde gibi sorunlarla, tehlikelerle boğuşuyor. Başka kaç şehirde vardır bu tür saçma sapan kaldırımlar ve korunağı olmayan ve her an bir insanın yararlanması ve ölmesine neden olacak yerler? Soruyorum, kaç şehir bu şekilde kendi kaderine terk edilmiş vaziyette?

 

Bir bakıyorsunuz bir sokak; özellikle görünür yerdeki bir yer çar çabuk yapılıyor. En iyi makyajla süsleniyor ve biraz ötedeki cadde görünmez kabul edilip herkes kendi işine dönüyor.

 

Sözünü edeceğim cadde; Ördeklidere Caddesidir. Çok önemli caddelerimizden birisi! Sadece kaldırımlarını gezmiş olsa herhangi bir başka şehir insanı; ağlamaklı olur. Bu nedir yahu? Der; bu nedir…

 

Kaldırımları dedim ya! Geçin bunları efendim; birçok yerde kaldırımı dahi yok dersek; inanın. Bazı yerlerde neredeyse yan yana iki insanın geçemeyeceği kadar dar, bazı yerlerde yok ve bazı yerlerde yol ile aynı izahta.

 

Bazı yerde ise inanılamayacak kadar yukarıda. Örnek mi! Ördeklidere Caddesinin Tavanlı Çeşme Caddesi ile bitişeceği yerde ulusal bir marketimiz var; A–101,tam da onun önünde kaldırıma benzeye bir şey var. Yerden yüksekliği neredeyse bir metre! Dar mı dar… Herhangi birisi; özellikle yaşlı, engelli bir insan farkında olmadan düşerse, yakından geçen araçların altında kalması kaçınılmaz…

 

Bu caddeyi gerisin geriye takip edersek daha ilginç tehlikelerle karşı karşıya kalıyoruz. Caddenin tam ortalarında boş arsanın yanında kot farkından dolayı ayrı bir yükseklik; önlem alınmasını bekliyor. Yıllardır ve insan yaşamını önemsemeyen nice yönetici geldiği geçtiği bu şehirde…

 

Bu yazımın asıl özünde ise çok daha büyük bir TEHLİKE var. Ördeklidere Caddesi’ni başında, Seyhan Sokak ile Ördeklidere Caddesi arasında kalan boş alanda, kot farkından dolayı neredeyse 50–60 metre uzunluğunda, bir metreden başlayıp 4–5 metreye yükselen bir fark var. Gece olsun gündüz olsun, dikkatsiz bir vatandaşımız, bir çocuk, yaşlı veya engelli bir insanın en yüksek yerinden aşağı düşmesi halinde, ciddi yaralanmaya belki de yaşamını kaybetmeye kadar gidecek ciddi bir şey; SAKINCILI BİR YER var. Niçin gerekli önlem alınmıyor?

 

Buna benzer bir yer, Rakoczi Müzesi karşısında vardı. Şimdi Süleymanpaşa Belediyesi’nin park alanı yaptığı bu yerin demir koklulukları yeni yapıldı. Hem insanımıza; vatandaşa bir güvence oldu, hem de estetik bir görüntü oluşturdu. Kaç insana denk keldim; bu korkuluklar yapıldıktan sonra “ Ne kadar iyi olmuş; buradan geçerken korkuyorduk.” Demelerine.

 

Ördeklidere Caddesi gibi işlek bir yerde; Salı Pazarının gidiş gelişinde kullanılan yoğun yerleşim alanımızda, bu tehlikeli yerden her gün binlerce insanımız geçiyor. Bir anlık dikkatsizlik nelere yol açar? Ya sonra? Tıpkı inşaat işçileri gibi her yıl 2000’den fazla insanımızı alınmayan, alınamayan önlemler yüzünden kaybetmiyor muyuz?

 

Ördeklidere Caddesi her yönüyle tehlikeye teslim edilmiş. Benim şehrimin hiçbir caddesi, hiçbir sokağı böyle ALDIRMAZLIĞI, böyle DUYGUSUZLUĞU hak etmiyor. Buralar bizlerin göz bebeği olacak yerler.

 

Caddelere, meydanlara, sokaklara yeterince önem vermediğimiz yüzünden esnafımız da batıyor. Şehir 200 bin nüfusu aştı ama neredeyse kırk yıldır dışarı çıkan insan sayısı hep aynı. Akşam başlar başlamaz; şehir kendi hüznünü solumaya başlıyor. Bir de halen görevini yapmayan kuruluşlarımızın yok saydığı kömür zehirlerini yakan apartmanların bacalarından çıkan dumanları soluyor şehir insanı.

 

Sözün özü; Ördeklidere Caddesi tıpkı devenin eğriliği gibi; boynunu düzeltsek “ Benim nerem doğru!” diyecek ama en acili; kaldırımları ve cadde ile Seyhan Sokak kesişimi olan 50–60 metrelik yerdeki kot farkının yüksekliği ciddi bir THELİKE oluşturuyor. Sadece seçimlerde vatandaşını hatırlayan yöneticilere acilen duyuruyorum; burada oluşacak bir kaza, görüp de görmeyenlerin, duyup da duymayanlarında vebal günahı, kusuru olacaktır…