DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
GRAM ALTIN 2.500,70 % 1,40
ÇEYREK A. 4.088,64 % 1,40
BITCOIN 66.950,00 1.06
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 22°

SÜTÇÜLER İSYANDA

Son Güncelleme :

21 Eylül 2022 - 10:35

Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatını, üreticinin eline net olarak yedi buçuk lira geçecek şekilde sabitlemesine, üreticiler isyan etti.

Son olarak 15 Mayıs 2022 tarihinden geçerli olmak üzere 7 lira 10 kuruş olarak belirlenen, 20 kuruşta destek verilen süte, 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren litresine 7,5 lira verilmesi üreticilerin ipini çekti.

“Mayıs ayından bu yana yeme kaç sefer zam yapıldığını hükümet bilmiyor mu?”

“Mayıs ayından bu yana enflasyon ne kadar oldu? Marketlerde süt ürünler tavan yaptı. Üreticinin 7 liradan verdiği sütten yapılan yoğurt 20 lira, peynir 100 lirayı aştı, kaşar peynirinin fiyatını söylemek bile istemiyoruz. Alamaz olduk. çiftçilerimizin sesini duyacak, enflasyon oranına göre süt fiyatlarını revize edecek kararlar almasını bekliyoruz. Yetkililerin ilgisini bekliyoruz.”

Üreticiler, bu sözleriyle tepkilerini,  dile getirdiler.

Süt üreticisi, ya fiyata zam.

Yada hayvanları kesime göndermeye devam edecekler.

Hep hüsran, hep hüsran.

BUDA BAŞKA BİR İSYAN

Tarım Kredi Kooperatiflerinin sezon başında Ayçiçek alım fiyatını 11.50 lira olarak açıklamasının ardından bu fiyatı, 11 liraya düşürdüğü iddiaları, çiftçileri endişeye sürükledi.

Trakya Birlik’in açıkladığı avans fiyatının bir lira altında olan bu rakamın ne anlama geldiğini anlayamadıklarını belirten çiftçiler, “ daha önce buğdaya iyi bir fiyat ve destek veren TMO gibi Tarım Kredi’nin de fiyatı yeniden değerlendirmesini bekliyor. Üretici, ayçiçeğini bu fiyata verirse, zarar edecek. Kooperatiflere olan borcunu ödeyemeyecek. Zaten rekolte geçtiğimiz yıla göre düşük. Trakya üreticisi Trakya’nın cefakar Ayçiçek üreticisi, hükümetten açıklanan bu fiyatın yeniden değerlendirilmesini istiyor. Yoksa ürününü yok pahasına satmak zorunda. Çünkü çiftçi borçlu ve dertli. Üreticiden bu fiyata alınan ayçiçeğinin fiyatı kış aylarında çok fazla artarsa çiftçinin yüzüne nasıl bakacaksınız ve çiftçiden nasıl oy isteyeceksiniz.”

Diyerek, haklı isyanını dile getirdi.

Artık söz yetkililerde.

Nasıl bir yol izlenir?

Bilinmez.

Ancak Trakya’nın cefakar Ayçiçek üreticisi, çözüm bekliyor.