DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
GRAM ALTIN 2.500,70 % 1,40
ÇEYREK A. 4.088,64 % 1,40
BITCOIN 66.670,00 -0.403
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

ÜRETİCİ KAZANDI AMA…

Son Güncelleme :

26 Ekim 2022 - 16:13

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne’nin başarılı  milletvekillerinden Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu yaptığı açıklamada; yağlık ayçiçeği tohumu ithalatında gümrük vergisinin önce  %27’den sıfıra çekilmesini daha sonra da %5’e yükseltilmesine veryansın etti.

Ve  “İstikrarsızlık, diz boyu”dedi.

Gaytancıoğlu,daha da öteye giderek haklı bir eleştiride bulundu.

“Türkiye yağlı tohumlu bitkilerde, AKP’nin uyguladığı tutarsız ve istikrarsız politikalar neticesinde, ithalatçı konuma gelmiştir. Ancak, çiftçinin performansı ve son 3 yıllık üretime bakıldığında, Türk çiftçisi desteklenmesi durumunda, önce kendi kendine yeter konuma gelebilir, sonra ihracatçı konuma gelebilir.”uyarısını yaptı.

Okan Gaytancıoğlu,bu uyarısında da çiftçinin yıl,yıl ayçiçeği üretiminin artmasını gösterdi.

Gaytancıoğlu,çiftçinin elinde ayçiçeğinin kalmadığını,tüccarın elinde ise ayçiçeğinin bulunduğunu ve bu durum karşısında hükümetin tüccarı koruduğunu ve Ayçiçeğinin marketlerde zam şampiyonu olacağını savundu.

“AKP’nin uyguladığı tarım politikalarında tüketici ve üreten kaybediyor. Kazanan ise, ithalatçı ve aracılardır. Ham yağda, gümrük vergisi sıfırlandı ve daha sonra oran %10’a çekildi. Hasat döneminde hiçbir ürünün gümrük vergisi sıfırlanmaz. Aksine yükseltilir, ithalat engellenir ki, çiftçi ürününü satsın ve para kazansın, piyasalarda yerli ürün bollaşsın. Tamamen üretici ülke konumuna gelebiliriz. Çiftçinin son yıllık performansı bunu gösterdi.””ifadeleriyle de hükümete bindirme yaptı.

Üretici kazanıyor ama kaşıkla…

Peki tüccar?