DOLAR 32,2611 % 0.03
EURO 35,2303 % 0.21
GRAM ALTIN 2.525,19 % 0,98
ÇEYREK A. 4.128,68 % 0,98
BITCOIN 67.121,93 0.018
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°

“Açıklanan fiyat giderleri karşılamıyor”

Son Güncelleme :

17 Ağustos 2020 - 12:04

İYİ Parti Kırklareli İl Başkanı Hilmi Hersek, Mısır ve Ayçiçeğindeki maliyet girdilerinin artması üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

İl Başkanı Hersek, yaptığı açıklamada, “Açıklanan bu fiyatlar bölge ekonomisini ve çiftçilerimizi derinden etkileyecektir.” dedi.

Hersek, şöyle devam etti; “Ayçiçek ve Mısır bitkileri ilimizin ana ürün deseni içerisinde bulunmaktadır. Bu yüzden bu ürünler için açıklanan referans fiyatlar bölge ekonomisini derinden etkilemektedir. Dane mısır için ton başına 1.325 lira olarak açıklanmış olan fiyat üreticilerimizin bir önceki yıla göre artan girdi maliyetleri nedeniyle beklentinin çok uzağında kalmıştır. Mısır bitkisinin temel üretim girdilerindeki artış oranları incelendiğinde bir önceki yıla göre gübre fiyatlarındaki artışın yüzde 40, mısır tohumluk fiyatlarındaki artışın yüzde 30, Tarım ilacı fiyatlarındaki artışın yüzde 30 seviyelerinde olduğu görülmektedir.

Tarım ve Orman Bakanımızın açıkladığı ve geçen yıla göre %15’lik artış sağlayan bu referans fiyat dane mısır üretim girdilerindeki artışları karşılamaktan uzaktır. Ülkemiz yağlık ayçiçeği üretiminin yaklaşık % 45’i Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’da yapılmaktadır. Yağlık Ayçiçek bitkisinin temel üretim girdilerindeki artış oranları bir önceki yıla göre yüzde 40-50 seviyelerinde gerçekleşmiştir.

Hasatın yeni başladığı şu günlerde çiftçilerimiz mısır fiyatlarındaki artış oranından sonra endişeyle Ayçiçek fiyatlarının açıklanmasını beklemektedirler. Yağlık Ayçiçek ürün fiyatları ile destekleme miktarlarını belirleyen kurumlar dünyada düşük üretim maliyetleriyle oluşan ayçiçeği fiyatlarını değil de ülkemiz koşullarındaki üretim maliyetlerini dikkate alması gerekmektedir. Tarım ve Orman Bakanı tarafından açıklana ayçiçeği prim desteğinin 40 kuruştan 50 kuruşa çıkarılması memnuniyet vericidir. Ancak Yağlık Ayçiçek referans fiyatlarındaki artışın bir önceki yıla göre % 40 seviyelerinden aşağı olmaması gerekmektedir. Üretim sonunda ortaya çıkan dolu zararı ve uzun süreli kuraklık nedeniyle çok zor günler geçirmekte olan üreticilerimizin emeğinin karşılığını alabilmeleri ve üretimde sürdürebilirliğin sağlanabilmesi için açıklanacak fiyatın %40 yağ oranı için kilogram başına 3.25 liradan aşağıda olmaması gerekir.” Habertrak/Feyza Sevim