DOLAR 32,2839 % 0.02
EURO 35,0653 % -0.07
GRAM ALTIN 2.473,00 % 0,27
ÇEYREK A. 4.043,36 % 0,27
BITCOIN 66.197,60 -0.147
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°

3 kıta 41 devlet gezdi

Son Güncelleme :

15 Ağustos 2019 - 12:22

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Otobüs şoförü olan 73 yaşında ki Özkan Akman 3 kıta, 41 devlet, 80 vilayet dolaştı.

“SAVAŞ AY KILIÇ KALKAN FOLKLÖR EKİBİNDEYDİ”

Otobüs Şoförü Özkan Akman, ekip ile birçok yeri gezdiklerine değinerek, “62 seneden bu yana otobüs şoförlüğüne 16 yaşında iken muavinlikten başladım. Otobüsçülük yapıyorum. Hala da devam ediyoruz. 75 senesi Almanya’da 3 ay çalıştım.76 senesinde İngiltere’ye gittim. Kılıç kalkan ekibini folklor ekibini götürdüm. Rahmetli Savaş Ay o zaman gazeteci değildi. A Takımında ki Savaş Ay. O bize Bakırköy’de Halkevinde kızların oyuncusuydu. 76 yılında o da grubun içerisindeydi” diye konuştu.

“MISIR PİRAMİTLERİNDE FOTOĞRAFIMIZ VAR”

Şoför Özkan Akman, “Kaleden Fransa’nın Dover kentine İngiltere’den Langoflen denilen yerde festivale katıldılar. Bende onları götürdüm. Gezdiğim ülkelerden yedi tanesi Yugoslavya’dan ayrıldı. Slovanya, Irbat, Sırp, Karadağ, Makedonya, Kosova, Arnavutluk, Yunan, Mora Yarımadasına kadar süren yolculuk ardından İtalya, Fransa, Hollanda, Belçika, Almanya, Macar ungaria, Çek Cumhuriyeti, Avustralya, Slovakya, Rusya oradan Kazan’a kadar Soçi’den gemi ile Trabzon’dan birkaç kere Akseki seferimiz bol ticaretli zamanında 1994-1996 yılları arasında geçen bir süreç. Arada sırada da gezmeye devam ediyorum. Buradan da Gürcü geçen İran Tahran’a kadar geldik. Aşağılara inersek, Suriye, Ürdün, Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt haçta ömrümüzün yarısı orada geçti. Afrika’dan Mısır’a 1999’dan daha araba ile piramitlerde fotoğrafımız var. Afrika’da sadece Mısır Sina yarımadasına oradan bir dağa çıktık. Mısır’da deniz boyunda kum vilayeti olan İskenderiye’ye geldik. Fransa Monte Carlo gibi oradan festivallere katıldık.77 yılında İtalya’da aynı grupla İstanbul’da Laleli’de idi yazıhanesi Kılıç kalkan ekibi Bursa’nın hatta onunla beraber 76 senesinde bir mezbaha da resmimiz bile var. Gittiğimiz yerde çekilmiş bana da vermişti” şeklinde konuştu.

“TÜRKLERİ EN İYİ KARŞILAYAN MACARLAR”

Macarların Türklerle samimi ilişkiler kurup, yakınlık sağladıklarını ifade eden Akman, “Avrupa’nın her tarafı iyide en çalışkan insanlar dersek Almanlar söylemeye gerek yok. Hollandalılar iyi. Macarlar ungaialar iyi onlar bize çok yakınlık gösteriyor. Hatta onların meydanında bizim Budapeşte’de Tekirdağ’da ikamet etmiş olan Rakoczi’nin bile heykelleri var. Estergon var.  Zamanla Zigetvar Mohaç Meydan Muharebesi olduğu zaman dostluk farkı orada var. Türkleri en iyi karşılayanlar Macarlar. Onlar bizim ırktan olduğuna mı yoksa arada ailemle de gidiyorum. Benim kızlarım bile diyor. Bizlere çok yakınlık gösteriyorlar? Neden? Dedim ırkı Türk. Hristiyanlığı kabul etmişler ama Türk. Halk arasında Macar diyoruz ama uluslararası ismi ungaria, nasıl ki Yunan’ın Greece ise Yunan halkı bize iyi davrandı. Biz Bulgar kökenliyiz. Bulgarlar kaba. Ben Balkanlarda Bayramdan sonra Makedonya’ya yine gideceğiz. Ne göçmenisin dediklerinde söylemeye çekiniyorum. Kaba onlar Balkanlardaki Türkler gibi değiller” açıklamasında bulundu.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE TEK HAKKÂRİ’Yİ GÖRMEDİM”

Akman, birçok şehri gezdiğinin de altını çizerek, “Türkiye Cumhuriyeti’nde tek Hakkari’yi görmedim.67 vilayete göre o, 81 göre yine o olmadı işte. Ehliyetim o tarafta Van’da gezmeye yine gideceğim.3 tane kendi köyümüzden arkadaşlar ile gezdik. Geziyorum ama gezmediğim yer yok. Suriye’de, Ürdün’de, Suudi Arabistan’da, Mısır’da az yer. Kahire, İskenderiye diğer Balkan ülkelerine yüzde yüz gitmişim. Grubumuz nereye giderse bizlerde onlarla hareket ediyorduk. Diyelim 10 günde İngiltere’de, 2 günde Hollanda’da kaldık. Fransa’da kaldık. Eyfel Kulesine çıktık diyelim. Venedik’i gezdik. Onları nereye götürürsek orasını gezdik. İngiltere’de bizleri evlere dağıttılar. Bir belde de her haneye 2-3 kişi grubu dağıttılar. Ardından grubu toplaya toplaya festivale gidiyoruz. 18 ülkeden araba vardı. Hatta Yunan’dan da vardı. Sene 76. O 74 senesinde bile biz Yunanlılar ile orada 11 gün komşuyuz burada diyerek, daha yeni Kıbrıs’tan çıkmışız” ifadesinde bulundu.

“DİREKSİYON SOLDA OLDUĞU İÇİN BİZE TUHAF GELDİ”

O günlere ait güzel anılar biriktirdiğini vurgulayan Akman, “Grubun başındaki kişi şöyle dedi. ‘Türkler çok barbar’ dediler.  Festival komitesi ‘Beni Türklerin başına verdikleri için üzüldüm’ ama sizler çok iyi insanlarmışsınız diye sohbetlerimiz oldu. Hiçbir yerde kötü bir davranış görmedim. Mısır’da öyle bir adet var. Gemi ile karşıya geçtik biz. Sina yarımadasından, Osmanlı zamanında Sina çölünün altından trenle geçip, eskiden gemilerle geçerken durduruyorlarmış. Bir tane turizm polisi verdiler. Polis dedi ki bu arabanın sahibi kim? Dedim ki ‘evvel Allah sonrasında ben’ sormak istediğim şu bizim orda trafik geçmiyor. Plakaları sökeceğiz. Sana yeni ruhsat vereceğiz. Tamam dedim. Kahire’de kalacağız zamanda polis gümrüğe varınca beni arayın size tekrar plakayı teslim edelim dedi. Biz 28 kişiydik. 3 kişi bir haneye, 4 kişi bir haneye verildik. Bu nasıl böyle oluyor diye sordum. Festivale komitesi kim misafir almak ister diye soruyormuş. Bizi soldan verdiler. Direksiyon solda olduğu için tuhaf geldi bize. Otobanda kolay araba kullanmak ama Londra içinde o nehri atlayıncaya kadar orada biraz ikiliyoruz.  Dedim bu böyle olmayacak bir taksi tut önümüze sende o taksiye bin yavaş yavaş gitsin. Onun gittiği yerden gidelim diye başımızdan anı geçti” diye belirtti. Habertrak/Özlem İnan