DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.679,57 0.797
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°

Bu tarihe dikkat!

Son Güncelleme :

17 Haziran 2019 - 16:36

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Çiftçilere tarım sigortasından düşük faizli kredilere, tarımsal destek ödemelerinden çeşitli yardımlardan faydalanabilmesine kadar birçok kolaylık sağlayan Çiftçi Kayıt Sistemi kayıtları 30 Haziran 2019’da son bulacak.

Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanlığı, 1 Eylül tarihinde başlayan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularının 30 Haziran 2019 tarihinde sona ereceğini belirtirken, çiftçilere sisteme kayıt olma çağrısında bulundu.

Çiftçi Kayıt Sistemi desteklerinden yararlanmak isteyen çiftçilerin, sisteme başvuru yaparak kayıt olmalarının şart olduğu belirtilen açıklamada üreticilerin mağdur olmamaları adına 28 Haziran 2019 tarihine kadar dosyalarının tamamlanması vurgulandı.

1 Eylül tarihinde başlayan 2019 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularının 30 Haziran 2019 tarihinde sona ereceğini hatırlatılan açıklamada, sisteme başvuru yapmayan çiftçilerin, sistemin sunduğu imkânlardan faydalanamayacağını belirtti.

Süleymanpaşa Ziraat Odası tarafından yapılan açıklamada, “2019 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi Başvuruları 30 Haziran 2019 Tarihinde sona ereceğinden Çiftçi Kayıt Sistemi Müracaat Dosyalarını yaptırmamış üreticilerimizin mağduriyet yaşamamaları için 28 Haziran 2019 Cuma Günü mesai bitimine kadar dosyalarını tamamlamaları önemle rica olunur.” ifadelerinde bulundu.

ÇKS kaydı esnasında çiftçilerden istenen belgeler ise şu şekilde: “Herhangi bir ziraat odasına kayıtlı ise, ekim yapılan ürün ve parseli, ilk kez kayıt yaptıracaklar için kendisinin ya da vekilinin bizzat bulunması, T.C. nüfus cüzdanı, 2 adet fotoğraf, köy, parsel ve ekilecek ürün.”

“ÇİFTÇİYE BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLIYOR”

Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, Çiftçi Kayıt Sistemi’nin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 16 Nisan 2005 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak zorunlu hale getirildiğini kaydederek, “Çiftçilerin devlet destekli aldıkları kredilerin sorgulanması, çeşitli yardımlardan faydalanabilmesi ve güvenilir ve doğru analizlerin yapılabilmesi amacıyla Tarım Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilen Çiftçi Kayıt Sistemi, tüm bilgilerin veri tabanında bir araya getiriyor.” Dedi.

“DENETLENEBİLİRLİĞİ DE KOLAYLAŞTIRIYOR”

Çiftçilerin e devletten sistemdeki bilgilerini güncellemeleri gerektiği vurgusu yapan Saygı, “Resmi gazetede yayınlanan yönetmelik tarihinden itibaren tarım alanında daha doğru bir politika izlenerek Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan çiftçilere büyük kolaylık sağlayan sistem aynı zamanda devlet tarafından denetlenebilirliği de kolaylaştırıyor. Üreticilerin Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından verilen düşük faizli kredilerden haberdar olabilmek ve devlet destekli projelerden faydalanabilmek için e-devlette bulunan Çiftçi Kayıt Sistemi’ndeki bilgilerini sürekli olarak güncellemeleri de üreticilerin lehine sonuç verecektir.” Değerlendirmesinde bulundu.

Habertrak/Özlem İnan