DOLAR
EURO
GRAM ALTIN
ÇEYREK A.
BITCOIN
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

A’DAN Z’YE SİGORTA

Son Güncelleme :

28 Nisan 2024 - 16:17

A’DAN Z’YE  SİGORTA

DASK’ın asıl adı, deprem sigortası da değil. Doğal Afet Sigortalar Kurumu. Ama tabi en güncel yaşadığımız deprem olduğu için, hep deprem üzerinden gidiliyor.DASK’ı deprem olunca aklımıza getiriyoruz.100 metrekare DASK 1000 Tl civarında.

Bizim sağlık sigortasında, iki tane teminat var.Bir yatarak tedavi var.Bir de ayakta tedavi teminatı var. ‘Ayakta tedavi’ dediğimiz teminatlar, doktor, tahlil  ve röntgenler. Her bütçesi yada vakti uygun insan, bu doktor tahlil ve röntgenleri bir şekilde kendine finanse edebilir. Ama yatarak tedavi bugün bir kalp ameliyatı, bir beyin ameliyatı, çok maliyetli işler.

65 yaş üzeri kişileri,sigorta şirketleri, sağlık sigortasını, yapmıyorlar.Ancak geçmişte yaparak geliyorsanız,şirketler sigortanızı yapmaya devam ediyorlar.

Trafik sigortası,zorunlu. Trafik sigortası, karşı tarafa verdiğiniz bir kaza anında,karşı tarafa verdiğiniz maddi bedelin hepsi olabilir.Hasarları karşılıyor. Kasko ise kendi aracınıza gelen zararları karşılar.

 Gökçeniz Sigorta Allianz Temsilcisi Gökçe Gülçiçekli… 1981 İstanbul doğumlu.Evli ve bir kız çocuğu annesi. 2003 ün başından beri sigortacılık yapıyor. Yani yaklaşık 21 yıldır sigortacılık işiyle uğraşıyor.İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunu. 1991 de Beyazköy mevkiin de annesi emekli olduğunda aldığı yazlık,onu Tekirdağlı yaptı.Eşi de buralı sayılır, aslen Van lı ama oda 1977 doğumlu oda sigortacı oda 2001 den beri sigortacı.

Hemen soruyoruz..Nereden girdiniz bu mesleğe?

Aslında ben Üniversiteyi okuduktan sonra Antalya da gözlem evinde çalıştım.Ama sonra pazarlamacı olarak girdik biz. “Yapı Kredi Sigorta Pazarlama” diye bir şirket vardı.Orada Komisyonlar ve o dönem ki sigorta şirketlerinin ‘kazançları iyi.’ diye duyduğumuzda hem de genciz, gezeriz, yaparız bi şekilde de portföy tutturursak devam ederiz.Olmazsa da devam etmez düşüncesiyle,ilk 23-24 yaşında başladım. Biz, pazarlamacı olarak elimizde çanta, bulduğumuz telefonları arayıp ta randevu alıp ya da çat kapı gezip sigortanız var mı?Yapalım mı? Şeklinde portföy oluşturduk. O dönem, hayat sigortaları çok fazla revaçta idi. Birikim yapmaya da bir refota halinde tazminat alma vs. Öyle başladık. Yani en büyük bizim referans kaynağımız,sahibinden com gibi sitelerde yüksek noktada araba satanlar ve ev satanlardı. Orada telefon numaraları, kişiden geldiği için hani bunlar potansiyel müşteri bir şeyler satabiliriz.Oradan başlayıp sonra bir kişiyi düzgün yakaladıktan sonra sıcak referansla……

En çok hangi sigortaları yapıyorsunuz?

Vatandaş, en çok hangi sigortaları yaptırıyor?

Vatandaşın, en çok burada lokasyon olarak ta tapunun karşısında olduğumuz için DASK sigortalarını yapıyor. Özellikle de depremden sonra her deprem den sonra uzun bir süre, bu poliçelere sarılıyor.Bir süre ara veriliyor.Sonra tekrar ufak bir sallantı olunca tekrar herkesin aklına geliyor.

Ya da elektrik, aslında vatandaş bunu istediğinden ya da bildiğinden mi yapıyor? %20 si yapıyordur. Ama ufak bir sallantı da ya da elektrik, su abonelik yapmak istediğin de yapıyor.Ama halbuki deprem sigortası böyle bir şey değil ki… DASK’ın asıl adı deprem sigortası da değil. Doğal Afet Sigortalar Kurumu. Ama tabi en güncel yaşadığımız deprem olduğu için, hep deprem üzerinden gidiliyor.

Ne kadar ücreti bunun şu anda 100 metre karelik bir dairenin?

Bizim en çok karşılaştığımız soru da bu. Aslında bu sorunun bir cevabı yok. Çünkü yaşadığınız bölgenin deprem haritasına göre kat sayılar değişiyor. Altınova da 100 metre kare 1300 lira tutarken atıyorum Hürriyet mahallesinde ki  100 metre 900 lira tutuyor gibi düşünün. Çünkü yaşadığımız bölgenin deprem haritası ve kaçıncı bölge deprem de olduğu da çok önemli. Mesela Tekirdağ, ilçeler de Kapaklı da çok uygun çıkıyor. Çünkü Kapaklı,deprem haritasında daha az riskli bölge de ya da Ankara da Türkiye üzerinden konuşayım. Ankara da çok uygun çıkıyor fiyatlar.

Tekirdağ için de şöyle bir sıralasanız….

100 metre kare 1031 lira net olarak söyleyebilirim. Sabah kestiğim için poliçeyi biliyorum.

Tekirdağ da en riskli yerler nereler?

Süleymanpaşa Çorlu

Süleymanpaşa da en riskli yerler nereler?

Altınova, Barbaros Çınarlı tarafı Çiftlikönü’nün de çok yüksek çıkıyor. Biz, daha önce ‘depreme dayanıklı’ diye biliyorduk.Ama bu deprem tarifesinde daha yüksek çıkıyor. Sonra ‘Hürriyet’ diye devam ediyor. Pahalı yerler

En ucuz neresi?

En ucuz, şu anda Atatürk Mahallesi. Hürriyet, bölündükten sonra yukarda kalan kısım. Aydoğdu, çok uygun çıkıyor. Ertuğrul ,yapılar eski.Ancak inşa önemli,orta çıkıyor.

Deprem sigortasında metre kare önemli.Kaç katlı olduğu önemli. Yapının eski olmasından dolayı ‘’orta ‘çıkıyor diyebilirim.Ama en fazla Altınova ile Barbaros çıkıyor.

Gelelim sağlık sigortasına…ben sigortalıyım ya da sigortasız olduğunda ne sunuyorsunuz bize?

Farklı olarak sigortalı olduğumda ne sunuyorsunuz?

Şimdi sağlık sigortası, bizim ilk işe girdiğimiz zamandan beri en fazla kişilerde olması gerektiğine inandığım bir sigorta.Çünkü herhangi bir risk, hastalık geldiği zaman tek satın alacağınız ürün. Bütün sigortalar, öyle.Ama sağlıkta çok daha farklı. Ve hastalık olduğu zaman, bizim şu anki tecrübelerden yaşadığımız kadarıyla yakınlarınızda bir süre yanınızda oluyor. Olay büyüdükten sonra, hastalık süreci uzadıktan sonra güvenilecek tek kapı sağlık sigortası. Varsa sağlığınız, tedaviniz, devam eder.Yoksa devlet hastaneleri, şehir hastaneleri var.Bir sıkıntı yok.Randevu sıkıntısı çok fazla var. Hadi emekli iseniz vaktiniz varsa  git gel kısmını daha rahat yapabiliyorsunuzdur.Ondan yana da sıkıntı olmayabilir. Ama çalışansanız, iş yeri sahibi iseniz, mutlaka bir sağlık sigortası olması lazım ki ‘vakitten kazanın .vakitten kaybetmeyin.’ derim. Çünkü bugün bi randevu aldınız.Özel hastanede 1 de ise randevunuz 1 de girersiniz. 2 de de çıkarsınız. En fazla işinizden ayrılacağınız süre bir saat olur. ‘Gittin bekledin’ derken iki saat olur.Normalde biz ne yapıyoruz?Salı günü,’ben doktora gidicem.’deyip izin alıyoruz. Örneğin koca bi günümüz iptal oluyo.Tahlili,röntgeni derken. Bizim sağlık sigortasında iki tane teminat var.Bir yatarak tedavi var.Bir de ayakta tedavi teminatı var. ‘Ayakta tedavi’ dediğimiz teminatlar, doktor, tahlil  ve röntgenler. Her bütçesi yada vakti uygun insan, bu doktor tahlil ve röntgenleri bir şekilde kendine finanse edebilir. Ama yatarak tedavi bugün bir kalp ameliyatı, bir beyin ameliyatı, çok maliyetli işler.

Ortalama Bedelleri Nedir yatarak tedavinin ayakta tedavinin?

Yatarak tedavi 8 bin tl den başlar yıllık. Ayakta tedavi de 8 bin den 150 bine kadar paketler gider. İki kişilik 3 kişilik bir aileden bahsediyorum. Tek, yaşa ve cinsiyete göre değişir. 30-40 yaş arasında 7 bin lira civarında çıkar yatarak tedavi.

30-40 yaş pek hasta olmuyor.Yaşlılar için siz söyleyin bunu. Yani 50 yaş üzeri için.

65 yaş üzeri kişileri,sigorta şirketleri, sigorta yapmıyorlar. O bir handikaptır. İstediğiniz zaman alacağınız bir ürün değil.Örneğin DASK ile kıyaslarsam, 100 yaşında ise ekstradan prim ödeyip yine DASK’ınızı yaptırabiliyorsunuz.Sağlık sigortasını, 50 yaş üstünü, ‘kalptir, tansiyondur, şekerdir,çıkabilir ‘diye 50 yaş üstünde de fiyatlar çok fark ediyor. 50 yaş üstünde de yatarak tedavi,15-20 binden aşağı değildir bir kişinin.

Ayakta ne kadar50 yaş üstü?

80 bine kadar çıkar.Ciddi bir maliyet mi?Evet ciddi bir maliyet.

Ben,30 yada 45 yaşından sonra her yıl sigorta yapıyordum. 65 yaşına geldim. 66 yaşında sigorta yapmıyor musunuz?

Devam eder.Önceden sisteme girişiniz varsa, devam eder. Ama poliçenizi 66 yaşında’ ilk defa poliçe yatıracam’ derseniz yapmazlar

Hiçbir sigorta şirketi yapmıyor mu?

Hiçbir sigorta şirketi yapmıyor. Sigorta şirketi de belli başlı kriterler koyuyor. Genel şartlar, özel şartlar var. Bazı şirketler de 55 yaş üzerine de bazı uygulamalar yapılarak yapılmıyor.Burada istenen yapılsın .Uzun süre, uzun soluklu olsun. Birikmiş olan havuz da da 10 yılda ödediğiniz rakamı,Allah korusun ameliyatla bütün 10 yılınıza çıkartmış oluyorsunuz.  Aslında şirketin avantajı, kimse hastalanmasın, işin avantajı da hastalanırsam güven de olayım.

Otomobil kaskolar da da aynı mı?

Trafik sigortası niye yapılmalı? Zorunlu herhalde

Trafik sigortası,zorunlu. Trafik sigortası, karşı tarafa verdiğiniz bir kaza anında,karşı tarafa verdiğiniz maddi bedelin hepsi olabilir.Hasarları karşılıyor.

Neden yapılmalı?

Son 2 senedir trafik sigortalarında da müthiş artışlar oldu fiyat olarak. Bunun birinci sebebi,aslında yollarda gezen bütün araçların değerleri arttı. İkinci sebebi de şirketler,trafik sigortalarını birazcık ta hasarlı yani sürekli canlı bir hasar alabilecekleri için yapmak istemiyorlar ve bazı kotalar ve bazı renkler uyguluyorlar. Örneğin siz beni arayın. Gökçe gel, şu aracın plakasını, trafik sigortasını yapın. Ben bakıyorum.Şirket izin verirse yapabiliyorum. Bu, bizim içinde büyük  bir dezavantaj aslında. Çünkü ‘tamam ben bu portföye doydum.Ben, bu riski satın almak istemiyorum.’ derse şirket,yapılmıyor. Bu durumda biz de herkes birbirine soruyor.Başka sigortacı arkadaşlar,gün içinde bir sürü mailleşmenin sonucunda belki de sizin aracınıza 5000 tl olacakken, sigorta şirketi,bu riski satın almak istemediği için 15 bin lira fiyat veriyor. Siz de trafik sigortası zorunlu olduğu için kestiriyorsunuz.

Şimdi sigortacılıkta rakamlar çok fazla.Benim en çok rahatsız olduğum konu da şu. Siz, 15 bin liraya bi poliçe yaptırdığınızda sanıyorsunuz ki 15 bin liranın hepsi benim cebime giriyor. Burada bizde müşteriler de yaşadığımız en büyük sorun. ‘Sana o kadar para verdim.’diyorlar. Biz,komisyon usulü çalışan işyerleriyiz aslında. Sonuçta bunun şirkete ödemesi yapılıyor ve biz oradan komisyon usulüyle çalışıyoruz. Trafik sigortalarında komisyon çok yüksek değil ve şirketlerinde çok fazla yapmak istemediği bir ürün aslında.

Ne kadar tahmini ortalama bir…?

‘Yeni tescil’ dediğimiz yeni alınan araçlarda 4500 liradan başlıyor.Hani yenilemelerde hasarsızlık indirimi vs varsa en uygun bulabileceğimiz 4200-4000 lira civarında. Bu arada trafik sigortalarına her ay zam geliyor. Burada 6 aylık süreçte ya da 3 aylık süreç değil, her ay zam geliyor. Yüzde 5 ile yüzde 10 arasında da değişiyor.

Kaskodan farkı ne?

Kaskodan farkı şu…Kasko, kendi aracınıza gelen zararları karşılar.Trafik sigortası da bir kaza anında karşı tarafa gelen zararları karşılar.

Kasko niye yaptırmalıyım?

Kendinizi garanti altına almak için yaptırmalısınız. Aslında ‘mal canın yongasıdır.’ şeklinde söyleyebilirim ben bunu.Hani kendi aracınıza park ettiği yerde kim olduğunu bilmiyorsunuz her hangi bir zarar geldi ya da yoldan bir taş geldi camına ya da hani bir kazaya karıştınız…Karşı tarafın hiçbir şeyi yok.Ne trafik sigortası var.Ne de kaskosu var,hiçbir şeyi yok. Tek kendi aracınızı güvence altına almak için yaptırmalısınız. Gittim bir yere çarptım.duvara çarptığınızı farz edelim.Yahut bir ağaca çarptınız, sıyırdı,aldı sol tarafı….. Onun için kasko gerekli. Kaskonuz karşılayacak.

Kaskom var ne yapmam gerekli?

Kaza tespit tutanağı var. Normalde karşılıklı kazalarda, kaza tespit tutanağı.tutuyoruz.Ama tek taraflı şeylerde servise götürüp beyanı verip ‘şu tarihte şuraya çarpma yaptım’ dediğiniz de anlaşmalı servise bıraktığınızda onlar dosyayı açıyor. Exper geliyor  ve aracınızı kontrol ediyor. Ondan sonrasında kasko poliçesinde belli teminatlar var. Örneğin ikame araç dediğimiz bir durum var. 7 gün 15 gün 30 gün ne kadar ise poliçenizin içersinde exper diyorki 10 gün burada tamir yapılacak vs. İkame aracınızı alıyorsunuz.Siz normal hayatınıza devam ediyorsunuz.Aracınız o sırada yapılıyor. Sonra geri alıyorsunuz. Kimse yoksa beyanla, eğer karşılıklı kaza var ise tutanakla, servise gidip dosyanızı açtırabilirsiniz.

İçeriğinde neler olmalı kaskonun?

Şimdi çarpma, çarpışma zaten genel teminat…O olmak zorunda. Onun dışında daha alt segment teminatları söyleyeyim ben size. Bir kere ikame araç olmalı.Çünkü bugün bir servise gittiğinizde bir hafta on günden aşağı aracın durumu belli olmayabiliyor.Size, bir ikame araç verilmeli sigorta şirketinden.Muafiyetli muafiyetsiz seçenekler var. Cam muafiyeti olmamalı bence ki orijinal cam takılmalı aracınızın orjinalinin korunması açısından ama cam muafiyeti de olursa hem pirim düşüyor hem de muadil cam takılıyor. Teminatları olmalı.Evet bir hasar anında da acentenizde  arkanızda olmalı ki sizin hakkınızı koruyabilsin.Şimdi kasko da karşılıklı tutanak tutulduğu zaman bazen sıkıntılar oluyor.Orada kavga çıkıyor.Ben vurmadım.Sen vurmadın.Çizimler, herkes kafasına göre çizim yapıyor. Burada’ tramer ‘dediğimiz sisteme gidiyoruz tamamen. İşte kim hasarlı?Kim suçlu. Oradaki oranlar açısın dan da…Bir kere her şey den önce, iyi bir acente olmalı poliçenizin arkasında.Sattığınız ürünü bilen iyi bir satış danışmanı olmalı

Sizden poliçeyi alan birisinin arkasında nasıl duruyorsunuz?

Bizim telefonumuz, 7/24 açık asla kapalı değil

Siz yardımcı oluyor musunuz?

Tabi, tabi bi kaza anında çağrıldıklarında bile yanlarına gittiğimiz müşterilerimiz var.Sonuçta ki bu böyle olmak zorunda.Biz, şirket kökenli çalışanlarız. Çok enteresan mesela uyku haline düşebilirsiniz. Bu bulutoothla sesli şeyler vardır ya müziği dışarıya aktarır. Bizim evde, eşimin telefonu ona bağlı.Hani olurda çalarsa telefonu duymazsam diye….

Eşiniz ne iş yapıyor?

O da sigortacı,beraber çalışıyoruz. İnsanlar, bizi yolda kaza yaptıysa arıyor ya da komşusundan su akıntısı gelmiş olabiliyor, hırsız girmiş olabiliyor, hepsinde arıyor.Sonuçta ve o anında bize ulaşmak zorunda.

En ucuz kasko ne kadar?

Aslında sigortacı olarak hiç sevmediğim bir soru bu. Bütün sigorta ürünleri, sadece ‘kasko ‘olarak demiyim.DASK, kaskosu trafiği, marka, yaş, yıl, sürücü ehliyeti, hepsine göre değişiyor.

Ortalamayı soralım ve neler içeriyor bunun içinde?

Şimdi çarpma, çarpışma anlaşmalı servis, 7 gün ikame, cam muafiyetli minimum olarak derseniz aracınızda yaklaşık bir milyon üç yüz bin lira civarındaysa 15 bin ile 20 bin arasında kasko fiyatı değişir. Bu arda da bütün şirketler de de aynı değil. Hani benim şirketim, bilmiyorum isim vermem gerekiyor mu? Bir sürü sigorta şirketleri var. Ak sigorta, Allianz sigorta, hepsinin de birbirinden farklıdır kasko fiyatları.

Herkesin dediği bir şey var.Dışarıda 10 lira da sen de niye 11 bin lira? Burada baktığınızda marka kalite ve servis anlaşması ile ilgili bir şey. Bütün sigorta şirketleri, aynı teminatı aynı şeye hizmet ediyor. Ama servisi aradığınızda o diyorsa ki ‘Allianz sigorta ile sorunsuz çalışıyoruz.”Aslında Allianz sigortadır bu işin birincisi…Kasko da ya da sağlıkta ya da başka bir ürün de. Burada da birazcık o aradaki farkı kaliteye vermiş oluyorsunuz. Allianz Alman firmasıyız.

Hırsızlık ev sigortaları nasıl oluyor?

Yağmur, kar. Sel,DASK ın içinde mi?

Yok. DASK, doğal afet sigortası olduğu için onun içerisinde değil. Ekstradan ev sigortası yaptığınız zaman oluyor. Ev sigortasında da ana bayiye iki tane teminat var. Bir, bina teminatı…Bir de eşya teminatı. Bina teminatının zaten metre kareyle ölçülü bir şekilde bir bina bedeli veriyor. Burada herkesin takıldığı mesele, 100 metre kare bir evde, belli bir metre kare oranında, 1 buçuk milyon veriyor sigorta şirketi. Herkes diyor ki ‘benim evim bir buçuk milyon değil’ aslında 2 buçuk milyon. 3 milyon 4 milyon. Burada şerefiye ye bakılmaz. O ev yıkılırsa, sen,inşa tuğla bedeli olarak ne kadar alabilirsen ona bakılır.ev bedelini veriyoruz.

Arsaya bir şey olmuyor yani…

Evet. Arsa çünkü sizin olduğu için orda bir bedel yok. Eşya sigortasında da çorabınızdan tutun buzdolabına kadar, hepsi bir eşyadır. Hani genelde şöyle bir algı oluşuyor. Buzdolabım var, çamaşır makinem var, bunla 150-200 tutar, yok hayır hırsız geldiğinde de bi deri bi ceketinizi de alabilir dolabın içersinden başka bir sey de olabilir. Çoraptan avizeye kadar her şey her şey ev eşyası sayılır. Hırsızlıkta yani eeee bizde hasar anında ilk iş, ihbarda bulunmaktır. Sigorta şirketini arayabilir, acentasını arayabilir ihbarda bulunabilirsiniz.

Süresi var mı?

‘Herhangi bir süresi, yok.’ diyemem ama…..

Çünkü ben yazlıkta kalıyorumdur. 1 sene sonra haberim olacak.Süresi içinde kalmak koşuluyla bir sıkıntı yaşamazsınız ama sürecin uzaması yazlıkta ise zaten 3 ay boş kaldığı için biz ona poliçe yaparken dolduruyoruz. Boş kalma süresi var mı?Onu göz önüne alıyoruz.

O zamlı mı alıyor?

Biraz daha primi fazla oluyor. Çünkü hani boşta kaldığı için. Kışlıkta da olur. 6 aylık seyahate gitmişsinizdir.

Ona ne kadar ücret ödüyorsunuz ortalama?

En minimum en boş haliyle söyleyeyim…Boş hali derken gene yangın,hırsızlık vs. 5000 liradan başlar Ama orada o kadar ek teminatlar var ki gelen komşu çocuğunun size verdiği zarardan tutun, işte kombi bakımı, halı yıkama vs. hepsi var. Oda çook ucu açık yelpaze.

Ortalama rakam nedir?

5000 lira civarı

Bunu kaç taksitle alıyorsunuz?

8 taksitle alıyoruz. Biz, aylık taksit yapıyoruz.Birde her hangi bir şekilde kredi kartına bloke etme falan yok aylık atıyorum 500 lira ise 500 lira 1000 lira ise 1000 lira gibi taksitler alınıyor. Şu dönem de çünkü o da önemli.Bu ekonomi içerisinde sigortaya yer ayırmakta birazcık zor oluyor aslında.

Gelelim iş yerlerine….

Orada girdi çıktı bedelini bildirmek zorunda tabiî ki kasada bi şey mi var?Kasanın da bildirilmesi zorunda.Bir şey saklanıyorsa orada kasa defteri, girdi çıktı defteri, tutulan şeye bakılıyor.

Faturalara mı bakıyorsunuz?

Faturalara ve sonuçta yazılanlara evet faturalara bakılıyor.

Normal bir vatandaş, hangi sigortaları yaptırmalı?Bunların bedeli ne?Toplam ortalama bedeli ne?

Bana kalırsa bütün sigortalar, yaptırılmalı.DASK poliçesi, deprem sigortası diye yaygın hale geçen yapılmalı bir kere. Yani gerçekten deprem ülkesinde yaşıyoruz. Hani o kesin yapılmalı. Eğer aracı varsa mutlaka araç poliçeleri yapılmalı.Ev içinde ortalama standartlarda  ev poliçesi yapılmalı ama iş yeri poliçesi, bence en mümkün olduğunca kapsamlı yapılmalı. Çünkü parayı iş yerinden kazanıyorsunuz ki diğerlerine sahip oluyorsunuz. Ama ben, bunların hiç birini yapmam, sağlık sigortam yapılı, derse ona da ben eyvallah derim açıkçası.

Bunların toplam ortalaması ne oluyor?

Yıllık maliyeti şöyle söyleyeyim…Aylık 5-6 bin lira… 12 ay boyunca düşünürsek bütün her şeyimizi sigortalarsam 60-70 bin lira civarlarında olabilir evet.Habertrak/Gülçin Kıyıcı