DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.500,00 0.794
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

Çiftçiye hibe müjdesi

Son Güncelleme :

23 Temmuz 2019 - 14:51

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, Büyükbaş hayvan üreticisini harekete geçirecek olan 10 baş dişi düve alımlarında yüzde 40 hibe verilmesi yönünde çiftçiye destek verileceğini söyledi.

Hibe desteği programı projesi kapsamında hibe verilecek iller arasında Tekirdağ’ın olmadığını aktaran Baykut, “Bu hibe desteği birkaç yıldan beri uygulanıyor. Anadolu’da ki 30- 40 civarı ilde vardı. Tekirdağ ise aralarında yoktu. Şimdi Sayın Bakan Tekirdağ, Edirne, Kırklareli gibi illerinin de katılacağının müjdesini verdi ama kararname ne zaman çıkar bilmiyorum. Şimdiye kadar böyle bir gelişme olmadı. İnşallah olur” dedi.

“DESTEKLEMENİN DEVAMLILIĞI ÖNEMLİ”

Baykut, hibe desteklerinin devamlılığının olması gerektiğine değinerek, “Bakanımız güzel bir proje uygulanacağı müjdesini verdi. Ne zaman uygulanır bilmiyorum. 10 başa kadar dişi düve alımlarında yüzde 40 hibe veriliyordu. Türkiye’de 30-40 tane ile veriliyordu.Şimdi ise bunu ’81 ile yayacağız diye’ söylendi. O da iyi bir destek ama devamlılığı önemli bir konu. Düve alınarak, etini de sütünün de devamlılık sağlaması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“TEKİRDAĞ ARALARINDA YOKTU”

Dişi düve alımlarında hibe verileceğini ifade eden Baykut, “10 başa kadar dişi düve alımlarında yüzde kırk hibe veriliyor. Ne zaman uygulanır bilmiyorum. 30- 40 tane hibe. Şimdi 81 ilde uygulanacak. İnşallah doğrudur. O da iyi bir destek ama devamlılık arz etmesi lazım. Bu hibe desteği birkaç yıldan beri uygulanıyor. Anadolu’da ki 30- 40 civarı ilde uygulanıyordu. Tekirdağ aralarında yoktu işte. Şimdi Sayın Bakan Tekirdağ, Edirne, Kırklareli gibi illerinin de katılacağının müjdesini verdi ama kararname ne zaman çıkar bilmiyorum. Şimdiye kadar böyle bir gelişme olmadı. İnşallah olur. Teşviklerin bir tanesi sadece bu” değerlendirmesinde bulundu.

“KÜÇÜK İŞLETMECİYE 10 BAŞ TEŞVİK”

Başkan Baykut, devletin her kesiminin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini vurgulayarak, “Küçük işletmeciye 10 baş kadar teşvik verilebiliyor. Yüzde 40’ı 10 başta 50 bin lira tuttu. ’20 bin lira desteğini ben yapacağım’ diyor. Bir an önce uygulamaya geçmesi lazım. Bundan sonrası da önemli. Eğer bunu besleyecek gücü yoksa besleyip, sütünü sattıktan sonra çarkı döndüremiyorsan iki sene o düvelerde kasaba gidiyor. Yani çarkın döndürülmesi lazım. O parayı kazanmak için düzeneği kurmak gerekli. Görev düşüyorsa Birlikler, Odalara, düşüyorsa Ziraat Odaları, Bakanlığa düşüyorsa Bakanlık, Hükümete düşüyorsa hükümet bunun herkesin devletin kesimleri yapmalı” ifadelerini kullandı.

“KURBANA BİR HAFTA KALA PİYASA HAREKETLENECEK”

Baykut, hayvana göre satış fiyatlarının değişiklik gösterdiğinin altını çizerek, “Geçen seneye göre yüzde 10 gibi bir artış bekleniyor. Biz bir şey yapmıyoruz ama Edirne 24-26 arası büyükbaş, 20-22 arası düve demiş. Bizim burada da genelde 22 civarında büyük danalar, 20 civarında düveler, 18 civarında baskül büyük inekler gidiyor diye duyuyorum. Küçükbaşlarda 1.500-2.000 aralığında kilosuna göre değişiyor. Kilo olarak 30 lira 35 lira civarlarında gelir. 50 kilo gelse hayvan 30 lira olsa bin 500 TL eder.35 kilo olsa bin 750 eder.  Kurbana bir hafta kaldığında piyasa hareketlenecek. Anadolu’dan İstanbul’a ne kadar gelecek? Gibi durumlarda göz önünde bulundurulmalı” ifadelerinde bulundu.

Habertrak/Ayşe Keşkek