DOLAR 32,5166 % 0.23
EURO 35,0154 % 0.44
GRAM ALTIN 2.442,06 % 0,14
ÇEYREK A. 3.992,77 % 0,14
BITCOIN 63.072,22 -0.92
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“En verimli topraklara sahibiz”

Son Güncelleme :

16 Ekim 2019 - 16:46

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla gerçekleştirilen törende konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Büyükşehir olarak çiftçi kadınlara ve kırsal kalkınmaya büyük önem verdiklerine vurgu yaptı ve “Tekirdağımızın 14 köyümüzde kırsal turizmi başlattık. 14 köyümüz bir süre sonra Cumalıkızık gibi, Şirince gibi ülkenin sayılı yerlerinden biri olacak.” Dedi.

Albayrak, Tekirdağ’ın tarımsal üretimde, arazisini en fazla kullanan il olduğuna da dikkat çekerek “En verimli topraklara sahibiz. Bunun en canlı örneği; buğday üretimi Türkiye’de dekara 280 kilogram iken, Tekirdağ’a geldiğimizde bu oranın 610 kilogram olmasıdır. Bu üründe, bu emekte en başta çiftçi kadınlarımızın da büyük katkısı vardır.” İfadelerin kaydetti.

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla Önder Çiftçi Kadın Kılları Yardımlaşma Derneği tarafından çelenk töreni düzenlendi.

“TARIMDA ARAZİSİNİ EN FAZLA KULLANAN ŞEHİR TEKİRDAĞ’DIR”

Albayrak, Barış Pınarı Harekatı’na karşı başlatılan operasyonda dualarının Mehmetçikler ile birlikte olduğunu kaydederek başlayan konuşmasında “Tekirdağ tarımsal üretimde arazisinin yüzde 62’sini tarımda kullanan bir şehir. Yüzde olarak arazisini en çok tarımda kullanan il konumundadır Tekirdağ. Toplam 6 bin 313 kilometrekare arazinin yaklaşık olarak 4 bin 60 kilometrekaresini tarımda kullanan en büyük oranda kullanan ilimizdir. Tekirdağ bu nedenle Türkiye’de gerçekten önemli bir yerde. En verimli topraklara sahibiz. En canlı örneği; buğday üretimi Türkiye’de dekara 280 kilogram iken, Tekirdağ’a geldiğimizde bu oran 610 kilogramdır. Bu üründe bu emekte en başta çiftçi kadınlarımızın da büyük katkısı vardır. Bir kez daha kadınlarımızı kutluyoruz.” İfadelerini kaydetti.

“KÖYLERİMİZ ÜLKENİN SAYILI TURİSTİK YERLERİNDEN BİRİ OLACAK”

Tekirdağ’ın köylerinin çok geçmeden ülkenin sayılı turistik yerlerinden olacağını söyleyen Albayrak, “Biz de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak bu tür etkinliklere destek veriyoruz ama şu anda 14 köyümüzde kırsal turizmi başlattık. 14 köyümüz bir süre sonra Cumalıkızık gibi, Şirince gibi ülkenin sayılı yerlerinden biri olacak. Özellikle Uçmakdere’de eko köy yapma projemiz hızla devam ediyor. Önemli olan burada insanlarımızın o turistik yerlere kolay gidişini sağlamak. Bu nedenle dün verdiğim talimatla 14 köyümüzün tamamının daha da ulaşılabilir olması için bütün yollarını asfalt yapacağız. Ve Elmalı’dan başlayıp, Hoşköy’e kadar giden çok güzel köylerimiz var. Şunu bilmenizi istiyorum ki Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi kendini ikinci döneminde daha da fazla kırsal ve tarımsal turizmde çok iyi ortaya koyacaktır. Dünya Çiftçiler Günü’nüzü kutluyorum. Her şey gönlünüzce olsun. Bol bereketli günler diliyorum.” Şeklinde konuştu.

“KADIN ÇİFTÇİLERİMİZ 15-16 SAAT ÇALIŞARAK ÜRETİME OMUZ VERMEKTEDİR”

Üretimin her aşamasına kadın emeğinin katkısı olduğunu belirten Önder Çiftçi Kadın Kolları Başkanı Bahar Yarapsanlı,  “Elinin değdiği her yeri güzelleştiren, emeğini üretime geçiren kadınlarımız Dünya Kadın Çiftçiler Günü kutlu olsun. Ulus Tarım Üreticileri Derneği 15 Ekim’i Dünya Kadın Çiftçiler Günü olarak ilan etmiştir. Ülkemizde de 1997 yılından bu yana kutlanmaktadır. Üretimin her aşamasında kadın çiftçilerimizin katkısı ve emeği çok fazladır. Kadın çiftçilerimiz günde 15-16 saat çalışarak üretime omuz vermektedir. Önder Çiftçi Kadın Kolları Yardımlaşma Derneği olarak yaptığımız çalışmalarda; gençlerimiz ve çocuklarımızdan sonra eğitime en çok ihtiyacı olan kesimin kadın çiftçilerimiz olduğunu düşünüyoruz. Kırsal kesimde yaşayan kadın ve kız çocuklarına gelir kaynakları ve güçlü olmaları için yatırımlar yapılıp, eğitim ve öğretime destek verilmelidir. Bu takdirde toplumsal ilerleme daha hızlı sağlanacak olup, kentlerden kırsala geri göç başlayacaktır.” Diye konuştu.

“KADINLARIMIZIN GİRİŞİMCİLİKLERİ ARTTIRILMALI”

“Çiftçi kadınlarımız ağır koşullarda fazla zaman, emek ve çaba sarf ettiği için kendilerine; sağlık, sigorta, sosyal hizmetler vb. konularda artı ayrıcalık sağlanması gerektiği düşüncesindeyiz.” Değerlendirmesinde bulunan Yarapsanlı, sözlerini şöyle noktaladı: “Gençlerimizin ve kadınlarımızın girişimciliklerinin arttırılması için en kısa zamanda sivil toplum kuruluşları, üniversite, kamu ve yerel yönetim işbirliğinin mutlaka sağlanması gerekmektedir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ey Türk kadını sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın’ sözünü hatırlatarak tüm üretici ve çiftçi kadınlarımızın bir kere daha Dünya Çiftçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Bu özel günde bizleri yalnız bırakmayan burada olan herkese çok teşekkür ediyorum.”

Habertrak/Özlem İnan