DOLAR 32,5262 % 0.24
EURO 34,8757 % 0.28
GRAM ALTIN 2.443,27 % 0,19
ÇEYREK A. 3.994,75 % 0,19
BITCOIN 62.942,33 -0.813
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 14°

HAYATA GEÇİRİLEN EN BÜYÜK PROJE

Son Güncelleme :

14 Eylül 2019 - 15:23

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Bal üreticilerine kovan desteği

“Bölgemiz bal üretimine çok uygundur”

 Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi kapsamında üreticilere arı kovanları dağıtıldı.

Tarım ve hayvancılık alanında yaptığı yatırımlarla kırsal kalkınmanın önünü açan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, “Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi” kapsamında kovan dağıtmaya devam ediyor. Proje kapsamında Süleymanpaşa ilçesinde 3 bin arı kovanı dağıtıldı.

Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Sahil Dolgu Alanda gerçekleştirilen kovan dağıtımına Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Atabey Baytöre, Daire Başkanları, Meclis üyeleri, Siyasi parti temsilcileri, arı yetiştiricileri ve vatandaşlar katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından uygulanan ve ülke genelinde arıcılık alanında hayata geçirilen en büyük proje konumunda bulunan Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi kapsamında bugüne dek toplam 20 bin kovan dağıtımı gerçekleştirildi.

TOZLAŞMA SAYESİNDE TARIMSAL VERİMLİLİK ARTMAKTADIR”

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, balın çok faydalı ve şifa kaynağı olduğunu belirterek, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyemizin beş temel vizyonundan biri olan tarım ve hayvancılık vizyonu kapsamında tarım ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla uygulamaya koyduğumuz Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projemizin bir ayağında yeniden bir aradayız. Bilindiği gibi arıcılığın temel ürünü olan bal, içerdiği vitamin, protein ve mineraller nedeniyle çok faydalı bir besindir ve aynı zamanda şifa kaynağıdır. Arıcılığın bir önemli işlevi daha var. Arıların sağladığı tozlaşma sayesinde tarımsal verimlilik önemli ölçüde artmaktadır. Arıcılığı, tarımsal faaliyetlerimizin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Dolayısıyla arıcılık hem bal üreticilerimize hem de çiftçilerimize büyük fayda sağlıyor” dedi.

“BÖLGEMİZ BAL ÜRETİMİNE ÇOK UYGUNDUR”

Bölgenin bal üretimine çok uygun olduğunu ifade eden Albayrak, “Bölgemizde buğdaydan sonra en yoğun şekilde tarımı yapılan ayçiçeğinin gerek nektar gerekse polen olarak arıcılık faaliyetleri için çok uygun bir bitki olması nedeniyle bölgemiz bal üretimine çok uygundur. Tekirdağ ili arazi kullanımı dikkate alındığında, ilimizdeki arıcılığın mutlak suretle geliştirilmesi gerektiği açıkça görülmektedir. Kanola dahil 1.5 milyon dekar arazide yağlı tohum bitkileri üretiliyor. Yapılan bazı değerlendirilmelere göre ilimizin kovan ihtiyacı 400.000 ile 500.000 arasında bulunmaktadır. Oysa Tekirdağ çiftçilerinin elindeki kovan sayısı 60.000 adettir. Her yıl dışarıdan 150.000-200.000 civarında gezginci arı geldiği göz önünde bulundurulduğunda Tekirdağ’ın kovan ihtiyacının en az 200.000 adet kovan olduğu görülmektedir” ifadelerine yer verdi.

“HAYATA GEÇİRİLEN EN BÜYÜK PROJEDİR”

Arıcılık alanında hayata geçirilen en büyük proje olduğunu aktaran Albayrak, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak il genelinde 1.000 kişiye 20.000 adet kovan dağıtımı yapmış olacağız. Projeye devam eden 1.000 kişiden 469 kişinin kovan sayısı 30’a tamamlanarak yeterli büyüklükte işletme bünyesine şimdiden ulaşmıştır. Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projemiz ülkemizde arıcılık alanında hayata geçirilen en büyük projedir. Bu büyüklükte bir projeyi gerçekleştiriyor olmaktan dolayı gurur ve mutluluk duyuyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm arı yetiştiricilerimizin bereketli ve bol kazançlı bir yıl geçirmesini diliyorum” diye konuştu.

“YAŞAYABİLMEK İÇİN ÜRETMEK ZORUNDAYIZ”

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dire Başkanı Hacı Aslan, rahatlık ve refahın üretmekten geçtiğine değinerek, “Biz insanlar Dünya’da varlığımızı sürdürebilmek için daha doğrusu yaşayabilmek için yemek içmek ya da tüketmek durumundayız. Bunun içinde üretmek zorundayız. Ama zenginliğinde, refahında, rahatlığında kaynağının da üretmekten geçtiğini artık hepimiz biliyoruz. Fakat millet olarak, bölge insanı olarak üzgünüm bu lafı diyemem üretmiyoruz, üretemiyoruz, ürettirilemiyoruz. Buna ne derseniz deyin ama mevcut durum bu. Dünyada kovan sayısı ve bal üretimi bakımından açık ara önde gelen Çin 390 bin ton civarında bal üretiyor. Kovan başına 45 kilogram alıyor. Biz 6 milyon civarında kovanımız var. 81 ton gibi çok cüzi bir bal üretiyoruz. Kovan başına verimizi Çin’in 3’te 1’i. Dünya ortalaması 23 kilogram biz 15 kilogram ile yetiniyoruz. Tekirdağ’da bu ortalama 11 kilogram. Eğer biz Dünya ortalamasında bal üretiyor olsak Türkiye olarak her sene 44 bin 816 ton bal daha fazla üretmiş olacağız. Tekirdağ olarak da 600 ton bal daha fazla üretmiş olacağız. Bu bir kıymet, bu bir varlık bir iş adabına göre yapılması halinde gelirimizde dolayısıyla rahatımız, huzurumuz artacak. Ama bunu yapmıyoruz. Biz bu açığı gördüğümüz için var olan bir şansımızı kullandık. Zararımızın, bilgisizliğimizin ya da ihmalkarlığımızın ekonomik boyutları tüm çıplaklığıyla gözümüzün önüne gelecek. Uzmanların verdiği bilgilere göre bir dönüm ayçiçeği tarlasından 5 kilogram bal elde edilebilir” açıklamasında bulundu.

Etkinlik, kovanların arı yetiştiricilerine dağıtılması ile sona erdi. Habertrak/Ayşe Keşkek