DOLAR 32,4968 % 0.16
EURO 35,0706 % 0.49
GRAM ALTIN 2.438,08 % -0,02
ÇEYREK A. 3.986,26 % -0,02
BITCOIN 62.779,99 -1.473
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“Kadına şiddet bir hak ihlalidir”

Son Güncelleme :

16 Ekim 2019 - 16:56

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Trakya Oda ve Borsalar ve Tekirdağ Kadın Girişimciler İcra Kurulu işbirliğinde “Kadına Şiddet” konulu seminer Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda farkındalık yaratmayı hedefleyen seminerde konuşan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nde Sosyoloğu Elif Nergis, gerçekleştirilen seminerler ile 81 ilde 45 bin kamu personeline ulaşıldığını kaydetti.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDET KABUL EDİLEMEZ”

“Dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir insan hakkı ihlali olan kadına yönelik şiddet kadınları sosyal, ekonomik, siyasi alanda yerlerini almalarının önünde önemli bir engel teşkil eden, bunun da ötesinde fiziksel ve ruhsal sağlık sorunları yaşamalarına hatta yaşamlarını yitirmelerine neden olmaktadır.” Değerlendirmesinde bulunan Nergis, “Kadına yönelik şiddet kuşaktan kuşağa aktarılarak toplumsal refah ve huzuru engelleyen önemli bir sorundur. Kadına yönelik şiddetle mücadele tüm kesimlerin ortak ve kararlı mücadelesini gerekli kılmaktadır. Bu kapsamda birçok kamu kurum ve kuruluşun koruma, önleme, cezalandırma ve politika süreciyle bu sürecin içerisinde yer alması önem arz etmektedir. Bakanlığımız da ‘kadına yönelik şiddet kabul edilemez’ inancıyla çalışmalarını yapmayı sürdürmektedir.” Diye konuştu.

“EĞİTİMLER 81 İLDE 45 BİN KİŞİYE ULAŞTI”

Seminerinin amacının kadına yönelik şiddetle mücadelede farkındalık yaratmak olduğunu belirten Nergis, “Söz konusu eylem planıyla farkındalık, duyarlılık, bilinç kazandırma hedeflendiğinden bu eğitim bugün gerçekleştirilmektedir. Yani kamu personeline de bilinç kazandırma, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda farkındalığının arttırılması için bu eğitimi gerçekleştiriyoruz. Bakanlığımız Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yaptığı iş birliği ile 2019 yılında bu eğitimin gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir. Bu eğitimler 2018 yılında verilmeye başlandı ve eğitim kapsamında toplam 81 ilde 45 bin kamu personeline ulaşıldı.” Şeklinde konuştu.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDET HEM KADIN ERKEK EŞİTSİZLİĞİNİN BİR NEDENİDİR”

Nergis, kadın erkek eşitsizliğinden, kadına yönelik şiddetin türlerinden, yaygınlığından, çocuklar ve kadınlar üzerindeki etkisinden bahsederek “Kadına yönelik şiddet hem kadın erkek eşitsizliğinin bir nedeni hem de bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadına yönelik şiddet kadına yönelik ayrımcılığa neden olan, kadının ilerlemesini engelleyen ve erkekler arasında eşitsiz güç ilişkisinin yansımasıdır. Bu çerçeveden baktığımızda kadına yönelik şiddet kadın erkek eşitsizliğinin bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer yandan kadın erkek eşitsizliği kadını ikincil olarak konumlandırmaktadır. Bu da kadınların fırsatlardan ve haklarından eşit şekilde yararlanmalarının önünde engel teşkil etmektedir. Haklarından eşit şekilde yararlanamayan birçok kadının güçlenmesini engellemekte ve bu durum da kadına yönelik şiddetin daha fazla olmasına neden olmaktadır.” İfadelerini kaydetti.

Habertrak/Özlem İnan