DOLAR 32,5494 % 0.24
EURO 35,2052 % 0.65
GRAM ALTIN 2.439,53 % 0,04
ÇEYREK A. 3.988,63 % 0,04
BITCOIN 62.548,78 -2.133
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

NKÜ’den tescil başarısı

Son Güncelleme :

20 Haziran 2019 - 16:10

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi tarafından kampüs sınırları içinde bulunan buğday tarlasında “Tarla Günleri” etkinliği düzenlendi. 

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi adına iki adet fiğ çeşidi, iki adet yem bezelyesi çeşidi, bir adet makarnalık buğday çeşidi ve üç adet ekmeklik buğday çeşidi olmak üzere toplamda sekiz çeşit tescil ettirildi. Tarla gününde Namık Kemal Üniversitesi Ziraat makarnalık çeşidi ile NKÜ Lider, NKÜ Ergene ve NKÜ Asya ekmeklik buğday çeşitlerinin tohumluk üretimleri tescil aşamasında olan ekmeklik buğday çeşit adayları, bölge verim denemeleri ve tescil denemeleri tanıtıldı.

“BİÇERDÖVER OLMASAYDI YAPAMAZDIK”

Tarla Bitkileri Bölümü Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Zayit Korkut, yapılan işlerde her şeye sıfırdan başladıklarına değinerek, “Bugün sizlere biz 1982’den başlayarak, 37 yıl adım adım, emek emek işlediğimiz bir başarı öyküsünü tanıştırmak için sizleri davet ettik. Bir biçerdövere sahibiz. Türkiye’de hiçbir üniversitede yok. Değeri çok yüksek. Ancak bilenler bilir. Bu biçerdöveri alma konusunda bir proje hazırladık.200 bin liralık. Edirne’ye gittik. Rektör Yardımcısı 200 binin üzerini çizdi. 250 bin TL yazdı. ‘Olur ya döviz değişir’ dedi. Orada araştırma paralarına el konuldu. Enver Hoca ile görüştük ‘hemen alalım’ dedi. Bugün ulaştığımız bir başarı varsa bu da Enver Hoca’nın bu biçerdöveri bize almasının çok faydası oldu. Biçerdöver olmasaydı yapamazdık. 83 yılından bugüne kadar adım adım geldik. Proje proje geldik. Geldiğimizde hiçbir şey yoktu. Sıfırdan başlamak zorundaydık. Tarla yoktu. Bugün denemeleri olduğu alan taşlık alandı. Tek tek taş temizledik. Biçerdöver yoktu. Ekim makinası yoktu. Laboratuvarlar yoktu. İşçi yoktu. Teknisyen yoktu. Hiçbir şey yoktu. Buna rağmen azmettik. Ama bir ekip kurmak gerekiyordu. Prof. Dr. İsmet Başer geldi. Beraber çalışmaya başladık. Sonra ekibe bir kişi daha kattık. Doç. Dr. Oğuz Bilgin ve ardından projeler geldi. TÜBİTAK projeleri geldi. Biz adım adım işledik. Daha sonra ekibe Yrd. Doç. Dr. Alpay Balkan katıldı” dedi.

“BİZİM ÇEŞİTLERİMİZDE ÖĞRENCİLERİN ALIN TERİ VAR”

Prof. Dr. Kayıhan Zayit Korkut, öğrencilerin alın teri olduğunu ifade ederek, “’Biz işçi ile çalışıyoruz’ diyemeyeceğim. Öğrenci ile çalışıyoruz. Bizim bütün işlerimizi öğrenciler yapıyor. Bizim çeşitlerimizde öğrencilerin alın teri var. Onun için bizim çeşitlerimiz çok değerli. Ben çok iddialı söylüyorum. Rakiplerimiz Çukurova Ziraat Fakültesi ve Konya Selçuk Üniversitesi meslektaşlarım. Ama biz onlardan bir adım öndeyiz. Biçerdöveri profesör arkadaşlarım kullanıyor. Başkasına kullandırtmıyoruz. Çok değerli. Biz bitki ıslahı ile uğraşırken bir şeyi kabul ettik de başladık. Bitki ıslahçısının takvimi yoktur. Bitki ıslahçısının saati, kol saati de yoktur. Bitki ıslahçısında günde yoktur. Bunları kabul ettik. Böyle başladık ve arkasından çeşitler gelmeye başladı. Önce yem bezelyeleri, fiğler geldi. Arkasından ekmeklik buğday çeşitleri geldi. Ekmeklik buğday, mısır, ayçiçeği bu kurtlar sofrası burada çeşit geliştirmek çok zor. Herkes çalışıyor çünkü buna rağmen biz buna rağmen başarı noktasını iyi aştık. İyi çeşitler geliştirdik” diye konuştu.

“TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR MESELE”

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, üniversite ile iş birliği içerisinde olduklarının altını çizerek, “Üniversitelerimizin ihtiyaç duyduğu bazı alanlarda kalkınma ajansı olarak destek veriyoruz. Bir yandan Trakya’daki üniversitelerimizin, enstitülerimizin ve diğer kurum ve kuruluşlarımızın alt yapısı anlamında Ar-Ge ekipmanı ve malzeme anlamında destek veriyoruz. Tohum meselesi, tohumculuk meselesi hem dünya açısından hem de Türkiye açısından önemli bir mesele. Bu anlamda Türkiye olarak bu alanda söz sahibi olmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“BURADA YAPILAN TARIM GERÇEKTEN ÇOK ÖNEMLİDİR”

NKÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Canan Sağlam, elde edilen verimin Türkiye ortalaması üzerinde olduğunu aktararak, “Trakya Bölgesi’nin 2 milyon 300 bin hektar yüz ölçümünün yarısı işlenebilir arazidir. Bu arazinin yüzde 85’inden fazlasında tarla bitkileri üretimi yapılmaktadır. Burada yapılan ayçiçeği ve buğday üretiminden elde edilen verim Türkiye ortalamasının üzerindedir. Burada yapılan tarım gerçekten çok önemlidir. Buğday üretiminin yüzde 12’si ayçiçeği üretiminin yüzde 61’i ve çeltik üretiminin yüzde 54’ü burada yapılmaktadır. Ayçiçeği ve buğday üretiminden elde edilen verim de Türkiye ortalamasının üzerindedir. Bu bölgenin Türkiye tarımına önemli katlıları vardır. Aynı zamanda bu üretim potansiyelinin artma şansı vardır” diye ifade etti.

Konuşmaların sonlandırılmasıyla tescil deneme tarlaları tanıtılarak, yetkililer tarlada incelemede bulundu.

Habertrak/Özlem İnan