DOLAR 32,4688 % -0.05
EURO 35,1881 % 0.31
GRAM ALTIN 2.431,32 % -0,30
ÇEYREK A. 3.975,21 % -0,30
BITCOIN 62.294,19 -2.465
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°

Sesli kütüphane ilgi bekliyor

Son Güncelleme :

22 Haziran 2019 - 14:50

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

“Mutlu Kentin Gözleri, Kitapların Sesleri Projesi” kapsamında Görme Engelli Sesli Kütüphanesi’ Tekirdağ Anadolu Lisesi bahçesinde hizmet veriyor.

“Mutlu Kentin Gözleri, Kitapların Sesleri Projesi” kapsamında engelli bireylere sesli kütüphane hizmeti veren projenin sürdürülebilir olması gerektiğine vurgu yapan Süleymanpaşa Engelsiz Yaşam Derneği Başkanı Şerife Türüdü, “Projenin bir kurum çatısı altına alınmasını istiyoruz. Aksi halde onu kullanacak, faydalanacak olanlar yine görme engelliler ve ellerini kullanma zorluğu yaşayanların erişim ve ulaşım sağlayabilmesi zorlaşacak.” İfadelerini kaydetti.

Türüdü, ‘Mutlu Kentin Gözleri, Kitapların Sesleri Projesi” kapsamında engelli bireylere yönelik olarak hizmet veren, Görme Engelli Sesli Kütüphanesi’nin Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’ne taşınması konusunda yetkililere çağrıda bulundu.

“AMACIMIZ DAHA FAZLA KİŞİNİN FAYDALANMASI”

Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’ne taşınması planlanan Namık Kemal Halk Kütüphanesi’nin yanı sıra engelli bireylere hizmet veren Görme Engelli Sesli Kütüphanesi’nin de Kültür Merkezi’nde yer alması gerektiğine vurgu yapan Türüdü, “Biz buranın daha aktif ve hareketli olmasını ve daha fazla kişinin faydalanması” dedi.

Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt, kütüphanede kullanılan materyaller hakkında bilgi alarak, elinden gelen yardımı yapacağını ifade ederek, Süleymanpaşa Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Hüseyin Şahin de talep edilen eğitimler için nelerin yapılabileceği üzerine davette bulundu.

“KÜTÜPHANEMİZİN KÜLTÜR MERKEZİNE TAŞINMASI KARARI ALDIK”

Süleymanpaşa Engelsiz Yaşam Derneği Başkanı Şerife Türüdü, Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezinde derneğe ait olan kütüphanenin taşınmasını gerektiğini dile getirerek, “Yaklaşık 3 yıl önce Trakya Kalkınma Ajansı Tekirdağ Anadolu Lisesi ve Süleymanpaşa Belediyesi iş birliğinde gerçekleştirdiğimiz projeyle görme engelliler kütüphanesini kurduk. O yıldan bu yana 7 tane eğitici yetiştirdik. 3 yıldır da Brail alfabesi (kabartma yazı) ve serbest hareketler eğitimi Tekirdağ Süleymanpaşa İlçemizde ki görme engelliler görme engellilere kurslarımızı vermeye Halk Eğitim iş birliğiyle vermeye devam ediyor. Biz istiyoruz ki: aslında buranın daha aktif olması ve daha hareketli olması. Buradan daha fazla kişinin faydalanması gerekir. Dolayısıyla Kültür Müdürlüğü, Süleymanpaşa Kaymakamlığı, Süleymanpaşa Belediyesi yine proje ortaklarımızdan Tekirdağ Anadolu Lisesi ile ortaklaşa karar neticesinde Kütüphanemizin de yeni açılan Kültür Merkezine taşınması sebebiyle de bizim de görme engelliler kütüphanesi derneğimize ait olan kütüphanemizin kültür merkezine taşınması kararı hem dernek yönetimi tarafından kabul edildi. Hem de diğer kurumlar tarafından kabul edildi. En yakın sürede bunu oraya taşıyıp, daha aktif hale getirmek, bu işten gerçekten anlayan gelen kişilere hitap edebilecek personeli olan bir gerçek görme engelliler kütüphanesi olması ve sürdürülebilir bir proje olması adına bizleri çok heyecanlandırıyor. Bu sebeple kararı almış olduk. İnşallah en kısa zamanda gerçekleşecek. Gerçekleştiği zamanda yine biz basın mensuplarıyla ve değerli halkımızla görme engellilerimizle, üyelerimizle bu durumu paylaşacağız” değerlendirmesinde bulundu.

“GÖRME ENGELLİLERE ÖZEL BİLGİSAYAR EĞİTİMİ”

Görme Engelli bireylere yönelik bilgisayar materyalleri hakkında da bilgi veren Görme Engelliler Brail Alfabesi ve Serbest Hareketler Eğitmeni Nimet Platin, görme engelli bireylerin kullandıklarına değinerek,“Görme engelliler için tasarlanmış olan bu cihazımızda yazılar var bazıları göremiyor. Mesela bir kağıdı koyuyorsun altına bu sana yazıyı büyültüyor. Punto ayarı da yapılabiliyor. Bizler 12 punto ile görüyorsak, o 20-24 puntoda görüyor. İstediği kadar büyültüp, oradan okuyor. Bu bir projeydi. Kalkınma Ajansı ile Anadolu Lisesi, Süleymanpaşa Belediyesi ve Engelsiz Yaşam Derneği’nin katılımıyla olan bir projeydi. Projemizle 12 tane öğretmen yetiştirmeyi hedefledik. Yedi tane öğretmen yetiştirdik. 7 tane öğretmenden Halk Eğitim bünyesi üye olarak, 2 tane öğretmenimiz kaldı. Onlar bütün eksiklerini tamamlayarak, Halk Eğitim bünyesinde brail alfabesi kabartma yazı ve serbest hareketler öğretmeni olmak. Biz şimdi bu durumda iki dönemdir eğitim veriyoruz burada yaklaşık dokuz tane öğrenciye hitap ettik. Bunlardan 4 tane belgesini aldı. Öğretmenlik için Halk eğitimi çeşitli istekleri var. Bunun haricinde oryantasyon eğitimi, usta öğreticilik eğitimi bunları alması gerekiyor. Kendileri istediği gibi dergi, gazete, kitap okuyabiliyorlar bilgisayarda bir şeyler yapabiliyorlar. Bu tür becerileri kazanabiliyorlar. Bankaya gittiklerinde kabartma yazıyı okuyabiliyorlar. Postanede öncülük sırası konuldu. Tuşa bastıkları zaman engelli olduklarını belirtiyorlar ve öncelik sırası alıyorlar. Keşke her yerde olsa da şu an için PTT’de geçerli. Kendileri için görüştük ve gerçekten de yaptılar. Bilgisayarlarımız dışında bir kitap okuma kabinimiz var. Orada gönüllü arkadaşlar kitap okuyor. CD’lere kayıtlar yapılıyor. Görme engelli arkadaşlarımız istediği zaman gelerek kulaklık ile CD’den dinleme yapıyor. Yani o kitabı dinleyerek okumuş gibi oluyor. Bunu geliştirmeyi düşünüyorlar şu an ders kitaplarına da aynı şeyleri yapmayı. Mesela Matematik kitabı okunacak, matematikte neler anlatıldığını anlayabilecek. Bizim gibi yazarak, ya da hesap yaparak olmayacak.” Şeklinde konuştu.

Habertrak/Özlem İnan