DOLAR 32,5262 % 0.24
EURO 34,8757 % 0.28
GRAM ALTIN 2.443,27 % 0,19
ÇEYREK A. 3.994,75 % 0,19
BITCOIN 62.942,33 -0.813
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 14°

SESLİ KÜTÜPHANEDE “KONUM” SORUNU

Son Güncelleme :

01 Ağustos 2019 - 16:26

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Süleymanpaşa Belediyesi, Görme Engelli Sesli Kütüphane’nin teknik ve işlevsel kullanımının arttırılması ve projenin sürdürülebilirliği için gerekli çalışmaları hayata geçireceklerini bildirdi.

Tekirdağ Anadolu Lisesi bahçesinde faaliyet gösteren ‘Görme Engelli Sesli Kütüphanesi’nin çarşıdan ve merkezden uzak olması nedeniyle engelli bireylerin yeterince faydalanamadığını kaydeden Süleymanpaşa Engelsiz Yaşam Derneği Başkanı Şerife Türüdü, kütüphanenin daha merkezi bir yere taşınması gerektiğine dikkat çekti.

“KONU İLE ÖZEL İLGİLENECEĞİM”

“Mutlu Kentin Gözleri, Kitapların Sesleri Projesi” kapsamında Görme Engelli Sesli Kütüphanesi’nin daha aktif bir şekilde faaliyetlerini sürdürmesi için kütüphane materyallerini tek tek inceleyen Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Çınar “Süleymanpaşa Belediyesi adına konuşuyorum. Süleymanpaşa Belediyesi bu yapılan yatırımı üstleniyor. Süleymanpaşa Belediyesi, engelli vatandaşlarımız için bu kütüphaneyi aktif bir şekilde daha fazlasıyla kullanacaktır. Buna emin olabilirsiniz. Yer burası olmasa, farklı bir yer olsa da kurslarımızı açalım. İlanlarımızı yapalım. Aktif bir şekilde belli hafta ve periyotlarda çalıştıralım. Konu ile özel ilgileneceğim. Vatandaşların daha rahat ulaşacağı yere taşıyıp, daha aktif hale getirelim. Süleymanpaşa Belediyesi olarak da biz üstümüze düşen ne ise zaten bu projenin paydaşı olarak dernek ve okullarımız ile beraber daha aktif hale getireceğimizden emin olabilirsiniz” dedi.

“TRAKYA’DA AÇIK VAR”

Engelsiz kütüphanenin Tekirdağ’daki tüm engelli bireyler tarafından ulaşabilir bir konumda olması gerektiğine vurgu yapan Süleymanpaşa Engelsiz Yaşam Derneği Başkanı Şerife Türüdü, “Projenin bir kurum çatısı altına alınmasını istiyoruz. Aksi halde onu kullanacak, faydalanacak olanlar yine görme engelliler ve ellerini kullanma zorluğu yaşayanların erişim ve ulaşım sağlayabilmesi zorlaşacak. Trakya’da bir açık var. Çorlu’da ki bir öğrencinin okuluna devam edebilmesi için Türkiye’de 13 tane görme engelli okulu var. Ya oraya 8 yaşındaki çocuğunu göndermek zorunda ya da şehir değiştirmek zorunda öğrenebilmesi için ilçelerden gelip, faydalansınlar.” Değerlendirmesinde bulundu.

“BURADA ÖLÜ YATIRIM YATIYOR”

Türüdü, kütüphanenin daha işletilebilir olması gerektiğine değinerek, “Süleymanpaşa’nın sesli kitabını oluşturmasını istiyoruz. Bunu okumak isteyen üniversiteden birçok hocalarımız var. Ses kayıtlarından anlayan, bilgisayardan anlayan birisinin mutlaka burada olması gerekiyor. Paydaşlarımızın toplanmasının sebebi burayı daha güzel bir şekilde işletebilelim. Daha çok kişiye ulaşılabilir olması gerekli. Tekirdağ’ın sesli kitapları olsun. Temel sıkıntılardan bir tanesi teknik elemanın olmaması. Kalkınma Ajansı hep demez mi? ‘Proje yapıyorsunuz ama sürdürülebilir projelerle gelin bize’ diye servet harcandı. Burada ölü yatırım yatıyor. Biz burada kullandıramıyoruz. Görme engellilere eğitim vermek istiyoruz. Ama buraya getiremiyoruz.” diye konuştu.

“HERKESİN FAYDALANABİLECEĞİ BİR ALANA TAŞINMALI”

Görme Engelli Sesli Kütüphanesi’nin, Anadolu Lisesi’nde olmasıyla çarşı merkezine uzak kaldığına dikkat çeken Türüdü, “Burada toplanmamızın tek amacı buradaki malzemelerin ziyan olmamasını istiyorum. Bunları değerlendirelim istiyorum. Bir tane görme engelliler için ekran büyüteci var. Görme engellilere ait salon var. Brail yazıcı var. İhtiyacı olan evde çalışabilsin diye bu yazıcıdan istediği gibi çıktı alabiliyor. Kabinimiz var. Şu an Emniyet Müdürlüğü bile ifade alabilir. Gayet düzgün bir kabin. Maddiyatı oldukça yüksek. Bilgisayarlarda özel programlar yüklü. Kabarta klavyelerimiz mevcut. En yakın sürede kütüphaneyi belirlenecek yere taşıyıp, daha aktif hale getirmek, bu işten gerçekten anlayan kişilere hitap edebilecek personeli olan bir gerçek görme engelliler kütüphanesi olması ve sürdürülebilir bir proje olması adına bizleri çok heyecanlandırıyor. Bu sebeple kararı almış olduk. İnşallah en kısa zamanda gerçekleşecek” açıklamasında bulundu.

Süleymanpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Sabri Çınar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Barut, Namık Kemal İl Halk Kütüphanesi Hamide Çakır, Görme Engelliler Brail Alfabesi ve Serbest Hareketler Eğitmeni Nimet Platin, Halk Eğitim Kurs Eğitmeni Tuna Akgün, “Mutlu Kentin Gözleri, Kitapların Sesleri” projesi koordinatörü Semih Marangoz, Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Solak, Trakya Kalkınma Ajansı İzleme ve Değerlendirme Birim Başkan Vekili Salim Çavuş katılım gösterdi.

Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Çınar kurslara gelen kişiler hakkında bilgiler alarak, eğitmenlerle bilgi alışverişinde bulundu.

Habertrak/Özlem İnan