DOLAR 32,3867 % -0.17
EURO 34,7956 % 0.14
GRAM ALTIN 2.427,55 % -0,46
ÇEYREK A. 3.969,05 % -0,46
BITCOIN 62.160,06 -2.278
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

AK PARTİ’DEN RANTA ONAY

Son Güncelleme :

10 Ocak 2020 - 11:43

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Meclisi, toplu iş yerlerinin (oto galerileri) yapılabilmesi için meclise gelen 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğine Ak Parti, MHPli meclis üyelerinin yanı sıra CHPli Münür Karaevli’nin oylarıyla onay vermesi tepkilere neden oldu.

Mecliste CHP red oyu verdi. Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, konuyla ilgili olarak burada rant iddialarını reddetti ve “Eğer ki 1 kuruş rant sağlıyor diye bir şey varsa ben o zaman makamın sorgulanmasına müsaade etmem. İstifa ederim.  Eğer varsa benim önüme bu dosyayı kim getirdiyse vebali onundur. Büyükşehrindir” dedi.

“25 TANE ESNAFIN KAMU YARARI SÖZ KONUSU”

Yüksel, CHP Grup Başkanvekili İlhan İmrak’a yönelik “Neden 5 binliği Büyükşehir’de kabul ettiniz?  Madem buradaki şahısları zengin etmek istiyoruz. Birilerine rant sağlıyoruz. Neden Büyükşehir bunun 5 binliğini kabul etti ve bizim önümüze getirdi?” diye sorarak başladığı konuşmasında “Galericiler sitesi yapılması yönünde hemfikir miyiz? CHP grubu olarak bir kere bunun cevabını vermeniz gerekiyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak’ta, ben de kampanya döneminde buradaki galericiler sitesini ziyaret ettiğimizde buradaki esnafım mağdur edilmeden, bu şehirde galericileri sitesi yapılması gerektiğini Ahmet Aygün’de, Adem Dalgıç’ta, bu konuyla ilgili bir şey yapılması konusunda hemfikirlerdi. Bu konu buraya geldiğinde biz burada yaklaşık 25 tane işletme sahibi bir kooperatif kuruyor. Gidiyor. Büyükşehir Belediye Başkanımıza anlatıyor. Dün akşamda aynı imzaları getirmezseniz de ‘ret ederim’ dedim. Protokol yapılacak.25 tane esnafın kamu yararı alınması noktasında ben de hemfikirdim. Çünkü aniden dağınık bu galericiler işini şehir olarak toparlamamız lazım” şeklinde konuştu.

“TOPLAM 50 DÜKKAN YAPILACAK”

Başkan Yüksel, plan değişikliğini 6 ayda 50 kere geri gönderdiklerine de değinerek, “Kadir Başkana gidiyor. Kadir Başkan bu konuyla ilgili ‘tamam’ diyor. Burada 1/ 5000’lik planı galericiler sitesi yapılması şartıyla değiştiriyor. Bize geliyor.  Bize geldikten sonra da 70 tane iş yeri yapılması ve tıkış tıkış bir planla geliyor. Yüzde 12 değerde bir terk vardı. En son orada arabaların sergileneceği park alanının yapılması, bu konuyla ilgili oranın düzenlenmesi daha sonra mal sahiplerinin 24 tane galerici var. 24 galericiye kaç metre dükkan vereceği, kaç liradan vereceğine kadar protokolün yapılması, mağdur edilmeden bu işin altından kalkınması dolayısıyla toplam 50 dükkan yapılacak. 50 dükkanda ortalama 2 kişiden 100 kişi ekmek yiyecek. Kamu yararı var. Tamam dedik.” İfadesinde bulundu.

“MAKAMIN SORGULANMASINA MÜSAADE ETMEM”

1 kuruş rant sağlandığına dair bir şey varsa istifa edeceğinin altını çizen Yüksel, “Elinizi vicdanınıza koyarak, soruyorum.  Münür Abi’nin de orada arazileri var. Emlakçılar Odası Başkanımızın da var. Bu plan benim son düzenlediğim haliyle 15 dekar arazi orada bir metrekaresi kaç lira? 15 dönüm arazi ikiye bölündüğünde 7 buçuk trilyon lira yapar.  Yapılan protokolde 24 tane esnaf kendisi hariç arsa maliyeti 2 milyon 400 bin liradan alıyor. Bu adam üstüne yapacağı dükkanlarla ilgili 140 bin + KDV olarak veriyor. 270 bin lira arsa dahil dükkanı vereceğini taahhüt ediyor

Orada yaklaşık 50 esnafın çalıştıracağı işçilere göre rant olmayan, kamu yararı olarak görüyorum” açıklamasında bulundu.

“BURADA BÖLGESEL BİR SIKINTI VAR”

CHP Meclis üyesi Volkan Berkay Çakır ise parsel bazlı değişikliklerin yapıldığına vurgu yaparak, “Burada bölgesel bir sıkıntı var. Burada yapılmak istenen toplu işyerleri araç satışı için zaten mevcutta kullanılıyor.  Ben, bunun çözülmesi için en çok uğraşanlardanım.  Bizim anlaşamadığımız nokta şu oluyor. Bizim konuştuğumuz konu emsal konusu. ‘Siz, parsel bazlı değişikliklere ben karşıyım. Ben istemiyorum. Ama şu gördüğümüz bu konu ne yazık ki parsel bazlı bir değişiklik’ Baktığımızda bölgesel değişiklik neden olmadı?” ifadesini kaydetti.

“BU YERLERDE TAŞKIN ALANI OLMASI NEDENİYLE TARIM ARAZİSİ”

CHP Grup Başkanvekili İlhan İmrak da bir kez daha söz alarak 4 Temmuz 2001 tarihinde onaylanan bu plan içerisinde bahsi geçen yerin taşkın alanı olması nedeniyle tarım arazisi olarak bırakıldığına dikkat çekti ve  “Bu şehrin bir planı var. Yol boyundaki ruhsatlı şu an da ticaret yapan bazı yerler ise 2001 planından önce daha önce tarım arazisiyken alınmış. Yol boyu tesis alanlarında ruhsat almış ve ruhsat haklarını kullanan yapılardır. Bu yapılar yıkıldığında şu anda ki mevcut planda hiçbir yapı yapamazlar.  Yıktıklarında yapamazlar. Çünkü 2012 yılında Tekirdağ’ın 1/ 25000 planlarının onaylanması gerektiği oldu ve bizde Tekirdağ Belediye  Başkanlığı  ve İl Genel Meclisi olarak  bu planlar üzerinde görüşüldü. Tekirdağ’ın İmar Planı içerisinde, taşkın alanın içerisinde olması nedeniyle burası tarım arazisi bırakılmış. Mülk sahiplerinin bir nebze faydalanmaları için yüzde 8’den, yüzde 10 ‘a çıkartılacak şekilde günübirlik tesis alanına dönüştürelim dedik.  Hatta günübirlik tesis alanının içinde olması gereken yerlerde plan notuna ticari faaliyetlerde yapabilirler diye de notu yazdık. Neden yazdık?  Yol boyunda kapalı alanları az ama sahası geniş galericiler düğün salonu olabilir.” Dedi.

“İKİNCİ SINIF TARIM ALANINI KORUMA TESİSLERİ YÜZDE YİRMİYİ GEÇEMEZ”

Bugüne gelinmeden önce 3 parsel sahibinin kendi 1/25000’likleri,1/5000’likleri geçirerek, buraya geldiklerine de değinen İmrak, “Plan notlarımda şöyle bir yazı var. ‘Bu planın onay tarihinde 2011 yılı tarım alanı olarak belirlenmiş alanlar, bundan sonra tarım dışı kullanım izinlerini alsalar dahi yapacakları tesisler ikinci sınıf tarım alanını koruma tesisleri yüzde yirmiyi geçemez’ diyor. Ben hala bunun arkasındayım” değerlendirmesinde bulundu.

“MAALESEF 4 BELEDİYE BAŞKANIN BECERİKSİZLİĞİ YÜZÜNDEN”

Son olarak söz alan, Ak Partililer ile birlikte hareket eden ve burada 6 bin 500 metrekarelik alana sahip olduğu belirtilen Münür Karaevli de bundan önceki 4 belediye başkanının beceriksizliği yüzünden bu güne gelindiğini hatırlattı ve “Ne yazık ki 20 yıldan bu yana bölgesel plan yapılmadığı için Ahmet Aygün döneminden beri gelen 3. 4 belediyenin beceriksizliği yüzünden bu günlere geldik. Normal de bölgesel plan yapılacak. Herkes o bölgesel plan dahilinde ne yapmak istediği söylenecek. Maalesef 4 belediye başkanın beceriksizliği yüzünden vatandaşların talebi var. Komşu parseller yarın geldiği zaman aynı orandaki yapılaşmayı verecek misiniz?  Çünkü bu çok kanayan yara oldu. Vatandaş mağdur.” İfadelerine yer verdi.

KARAEVLİ NEDEN AK PARTİ İLE HAREKET ETTİ?

Öte yandan Ak Partililer ile birlikte hareket eden Münür Karaevli’ye niçin böyle hareket ettiği sorusu üzerine imar konularında grup kararı olsa bile uyulmama durumunun söz konusu olduğunu ifade ederek savunmasını yaparken, bir grubun da kendi arazisinin de buna bitişik olması dolayısıyla bu oyu kullandığı ve kendisinin de rant sağlamak istediği iddia edildi.

Bu arada 0,20 olarak belirlenen emsalin 0,60’a çıkarıldığı ve yüksekliğin ise 5,5 metre olarak yapılaşmaya açıldığı belirtildi.

CHP’NİN RED KARARI

CHP’nin red kararında ise yönetmelikte “planlar kamu yararı amacıyla yapılır” ve “planlar çevresinde veya bitişiğinde yer alan mevcut planlar ile uyumlu hazırlanır” hükümlerine uymadığı açıkça görüldüğü ve şahıslara özel değişiklik yapılmak istendiği gerekçesiyle red oyu verdiği belirtildi.

Habertrak/Özlem İnan