DOLAR 32,4045 % -0.14
EURO 34,8089 % 0.16
GRAM ALTIN 2.437,45 % -0,05
ÇEYREK A. 3.985,23 % -0,05
BITCOIN 62.827,99 -1.517
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Balıkçılığın kaderi değişecek

Son Güncelleme :

11 Mart 2021 - 16:54

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Süleymanpaşa Su Ürünleri Toptancı Hali’nin açılışı yapıldı. Açılış töreniyle birlikte Tekirdağlı balıkçılar, çadırlarda ve barakalarda mezat yapmaktan kurtularak modern tesiste hizmet verebilecekler.

Süleymanpaşa Su Ürünleri Toptancı Hali’ndeki ilk hedefin balıkçılara ihracat belgesi alınması olacağını vurgulayan Albayrak; “Balıkçılarımızın mutlaka böyle modern ve güzel, gururla mezat yapacakları, balıklarını getirecekleri bir yere ihtiyaçları vardı. O yeri de getirmiş olduk. Bundan sonra önce balıkçılarımıza ihracat belgesi almaya çalışacağız. En azından burasını su ürünleri ihracat merkezi haline getirmek istiyoruz. “İfadelerini kaydetti.

Süleymanpaşa Su Ürünleri Toptancı Hali’nde; balıkçılar için tüm imkanlar sağlamış durumda. Binada; soğuk muhafaza odaları, -22 soğuk muhafaza odası, buz imal odası, buz deposu gibi odaların yanı sıra restoran, mutfak gibi bölümler de yer almakta.

Süleymanpaşa Su Ürünleri Toptancı Hali açılış programı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı2nın okunmasıyla başladı. Tesis hakkında bilgi verilmesinin ardından Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel ilk açılış konuşmasını yaptı. Başkan Yüksel, konuşmasında Tekirdağ’a modern bir balık hali kazandırdığı için Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ı tebrik etti. Başkan Yüksel, ayrıca balık halinin önündeki eski şaraphane iskelesinin balık haline entegrasyonu için gerekli desteği sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi.

“NE SÖZ VERDİYSEK YERİNE GETİRECEĞİZ”

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel’in ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ’ın her şeyin en iyisine layık olduğunun altını çizerek, “Daha önümüzde üç sene var. Bizler buraya beş yıllığına geldik. Üç sene içerisinde de ne söz verdiysek onu yerine getireceğiz. Çünkü Tekirdağ her şeyin en iyisini hak ediyor. Bugün pandemi ilan edileli de tam bir yıl olmuş. Şimdi hepimiz mavi rengi hedef alarak, maske mesafe ve hijyene dikkat ederek bu hastalığı Tekirdağ’da kaldıralım ve kaldıran illerin de başından gelelim” değerlendirmesinde bulundu.

“İLK ADIMI ALT YAPI İLE ATTIK”

Su ürünleri halinin hayata geçmesi adına ilk adımı alt yapı çalışmalarına öncelik vererek başlattıklarını ifade eden Albayrak, “Yani 9 bin 291 tane balıkla iştigal eden ayrıca bunlara ilave olarak da amatör olta balıkçılarını koyduğumuz zaman perakende satan ve onunla çalışan arkadaşlarımızı koyduğumuz zaman Tekirdağ ciddi boyutta su ürünleri konusunda etkin bir yer işgal ediyor. Biz de bu gerçeklerden hareketle, bu çalışmaya başladık. Öncelikle bir alt yapıyı yenilememiz gerekiyordu. Ben Tekirdağ’ın 17 bin nüfusunu bilen biriyim. 1950-1955’li yıllardaki Tekirdağ’ın nüfusu böyleydi. Tekirdağ’da 9 tane tonozdan, denize kanalizasyon akıyordu. Geçen yıllarda Tekirdağ’ın nüfusu 205 bin oldu. Yine 9 tonozdan denize kanalizasyon gidiyordu. Biz kanalizasyon haline gelmiş Tekirdağ’da balık yemeye, çocuklarımızı denizde yüzdürmeye çalışıyorduk. Sonra biz ne yaptık? Büyükşehir olmanın avantajlarını kullandık.” diye konuştu.

“TEKİRDAĞ’IN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİK”

Tekirdağ’ın kıyı şeridini kanalizasyondan ve kirlilikten korumak için arıtma tesislerine büyük önem verdiklerini belirten Albayrak, “Tekirdağ’ın kaderini değiştirdik. Geçen dönem 610 kilometre alt yapı yaparak, artık özellikle 17 Kasım 17 Temmuz 2017 tarihleri arasında Batı Biyolojik Arıtmayı yaparak Tekirdağ’ın bütün kanalizasyonunu denize akıtmadan kaldırdık ve oraya verdik. Denizin temizlenmesi gerekiyordu. Bu batı arıtma tesisi. Doğu arıtmayı da 2 ay sonra açacağız.

Buradan Yenice’ye kadar her yeri, kanalizasyonları arıtma tesislerine vereceğiz. Marmaraereğlisi’nde de arıtma tesisimiz var. Bu sene Yeniçiftlik’e de arıtma tesisi yapacağız. Şarköy’de de arıtma tesisimiz tamamlamak üzere. Yani tüm bu sahil boyunca 200 kilometrelik hatta denizin kirlenecek hiçbir şeyi kalmadı.” vurgusu yaptı.

dedi.

TAM DONANIMLI MODERN TESİS

Süleymanpaşa su ürünleri toptancı hali binası; 1 bodrum kat + zemin kat + 1 normal kat ve çatı katı olmak üzere toplam 3 kattan oluşmakta. Binanın bodrum katında; 65 araçlık otopark ve wc’ler yer almakta. Zemin katta; ürün paketleme odası, ambalajlı ürün deposu, 3 adet ofis, 2 adet tartım alanı, Mezat alanı (506m2), 8 adet soğuk muhafaza odası (32m2), 3 adet soğuk muhafaza odası (35m2), -22 soğuk muhafaza odası (33,5m2), buz imal odası (14,5m2), buz deposu (20m2), denetçi odası (35m2), hakem kurulu bürosu (17,5m2), güvenlik odası (10,5m2), çöp odası (18m2), 2 adet wc yer almakta.

Binanın birinci katında; 6 adet İdari büro, 10 adet ofis, 54 kişilik restoran, açık teras, mutfak, çay ocağı, mescit, abdesthane, 2 WC yer almakta. Açılışın ardından balık halinde ilk mezat gerçekleştirildi.

Habertrak/Serhat Yeşilipek